Αλλη λύση πλην καύσης ?

12.3.10 Αναρτήθηκε από True Channel
Ουδείς κάνει αναφορά για ευνόητους πολιτικούς λόγους αλλά να θυμίσω ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων που έχει κατατεθεί στην επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων από τους Λ. Φωτιάδη και Λ. Κωστάρα. Η επιτροπή έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη ο οποίος έχει δημοσιοποιηθεί στις εφημερίδες και έχει κοινοποιηθεί και στους επικεφαλείς των παρατάξεων από τον Λ. Κωστάρα αλλά ουδείς πήρε ποτέ δημόσια θέση. Επίσης, η επιτροπή έχει πολύ καιρό να συνεδριάσει με ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Διαβάστε την ολοκληρωμένη πρόταση :

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
για την προώθηση
μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων
και οικολογικού πάρκου

Η εισήγηση Λ. Κωστάρα – Λ. Φωτιάδη στην επιτροπή
που συνέστησε το Δημοτικό Συμβούλιο


1) Εντατικοποίηση/ προώθηση της ανακύκλωσης και πιλοτικού προγράμματος οικιακής λιπασματοποίησης.

Η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης σημαίνει άμεσα λιγότερα σκουπίδια που πάνε για θάψιμο, λιγότερα δρομολόγια για τις χωματερές.
Ο στόχος πρέπει να είναι, ότι στο τέλος του 2009, να ανακυκλώνεται με διαλογή στην πηγή το 25-30% των απορριμμάτων του δήμου. Πως;

α) Με αύξηση άλλων 200 μπλε κάδων για το 2009, που ζητάμε από την Ε.Ε.Α.Α
β) Με αύξηση των οχημάτων για τα ανακυκλώσιμα έτσι ώστε στο τέλος του 2009 να έχουν γίνει 4 (το 1 μπορεί να γίνει αγορά με χρήματα του δήμου, αφού πρώτα γίνει αντίστοιχη εγγραφή στον προϋπολογισμό)
γ) Επαφή και συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την ανάληψη προγραμμάτων για
• Πιλοτικό πρόγραμμα (διάρκεια μέχρι τέλους 2009), με δωρεάν διάθεση από τον δήμο, 200 κάδων οικιακής λιπασματοποίησης, σε οικογένειες στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.
• Πρόγραμμα πόρτα-πόρτα, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση (διάρκεια 1 χρόνος)
• Πιλοτικό πρόγραμμα (είναι επιδοτούμενο) LIFE-PAYT, με στόχο την μείωση των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή, αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση των δημοτικών τελών στους δημότες που κάνουν ανακύκλωση (αντίστοιχο τρέχει στον δήμο Ελευσίνας).
δ) Με την ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης (Ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, συσσωρευτών, μπαταριών, λάστιχων, ογκώδη αντικείμενα κλπ) σε συνεργασία με πιστοποιημένες εταιρείες όπως ΑΦΗΣ, ΣΥΔΕΣΥΣ κλπ που θα μειώσουν ακόμη περαιτέρω τα απόβλητα που οδεύουν προς ταφή.
ε) Επεξεργασία των ογκωδών αντικειμένων (πχ έπιπλα) και κλαδιών με αγορά μηχανήματος που θα τα τεμαχίζει και θα τα κάνει πριονίδι, το οποίο μπορεί να διαθέτει πχ ως εναλλακτική καύσιμο ύλη σε βιομηχανικές μονάδες.
στ) Επεξεργασία των μπαζών με αγορά μηχανήματος που θα τα μετατρέπει σε χώμα και το οποίο μπορεί να διαθέτει σε εργολάβους- κατασκευαστές.
η) Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης με αφετηρία τα σχολεία της πόλης ως εξής :
• Τοποθετούνται κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών, λαμπτήρων, μελανοταινιών και ηλεκτρικών συσκευών στα σχολεία.
• Οργανώνονται προγράμματα ενημέρωσης μέσα στα σχολεία
• Τα σχολεία που θα επιτύχουν να συλλέξουν το μεγαλύτερο όγκο ανακυκλώσιμων θα βραβεύονται με χρηματοδότηση των ετήσιων εκδρομών των μαθητών απευθείας από το Δήμο.

θ) Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης συνοικίας με μείωση στο λογαριασμό νερού εφόσον επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι στις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών

ι) Τοποθέτηση μικρών κάδων ανακύκλωσης στις πλατείες και τις παραλίες

κ) Πιλοτική τοποθέτηση skippers (κάδων) για την εναπόθεση των κλαδιών και βαρέων απορριμμάτων με ταυτόχρονο πρόγραμμα ενημέρωσης και τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας.


Για να έχουμε όμως μια ολοκληρωμένη διαχείριση στα απορρίμματα εκτός από την εντατικοποίηση της ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή απαιτούνται

• Κ.Δ.Α.Υ (αυστηρά μόνον για τους μπλε κάδους-τις συσκευασίες)
• Μονάδα κλειστής αναερόβιας Λιπασματοποίησης (για παραγωγή ενέργειας και λιπάσματος α΄ ποιότητας)
• Χ.Υ.Τ.Υ ( υπολείμματα που αφορούν το 8-10% και είναι αδρανή προς το περιβάλλον)

Προτείνεται, να γίνει συζήτηση στον Σύνδεσμο Δήμων Ανατολικής Κορινθίας για να αποφασίσει την δημιουργία και χωροθέτηση των παραπάνω.

Με πρόταση για σύσταση διαδημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν οι 9 δήμοι του Συνδέσμου και επιπλέον να γίνει πρόταση συμμετοχής και στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης(ΕΕΑΑ) η οποία έτσι και αλλιώς μπορεί να καταβάλει όλο το κόστος της επένδυσης για το ΚΔΑΥ.
Το κεφάλαιο που θα συνεισφέρει ο κάθε εταίρος(δήμος), άρα και το ποσοστό που θα έχει ο κάθε δήμος, θα συμφωνηθεί ανάλογα των δυνατοτήτων του κάθε δήμου.
Η διαδημοτική Α.Ε θα διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ, την μονάδα λιπασματοποίησης, τον ΧΥΤΥ, τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα. Τα κέρδη από αυτή την διαχείριση θα μοιράζονται ανάλογα των μεριδίων.

Θα πρέπει να αποφασιστεί ότι θα γίνουν 4 διαφορετικές χωροθετήσεις (δηλ. σε 4 διαφορετικούς δήμους) για
• ΚΔΑΥ,
• Μονάδα Λιπασματοποίησης,
• ΧΥΤΥ,
• Επεξεργασία ογκωδών αντικειμένων με τοποθέτηση ειδικού τεμαχιστή και διαχείριση μπαζών.
Οι διαφορετικές χωροθετήσεις κρίνονται αναγκαίες για τους εξής λόγους
• Απαιτούν πού μικρότερες εκτάσεις σε σχέση με μια υπέρ συγκέντρωση όλων σε μια περιοχή
• Όλοι οι δήμοι του Συνδέσμου θα αναλάβουν συλλογικά τις ευθύνες τους για το μείζον πρόβλημα τις ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών
• Δημιουργούνται προϋποθέσεις συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών
• Αν ενδεχομένως σκοντάψει κάποια χωροθέτηση, δεν θα φρενάρει το σύνολο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης αφού θα προχωράνε οι υπόλοιπες
Έτσι 4 δήμοι θα προτείνουν συγκεκριμένη τοποθεσία για την χωροθέτηση και στην συνέχεια ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει στην ανάθεση των απαραίτητων μελετών.
Πρέπει βέβαια πρώτα οι προτάσεις(δήμοι) να έχουν εξασφαλίσει από δασαρχείο και αρχαιολογία ότι δεν υπάρχουν τα σχετικά κωλύματα.

2) Δημιουργία σύγχρονης μονάδας κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης για τα βιολογικά απόβλητα εκτός του χώρου Πεδίου Βολής
• Επαφή με τον Δήμο Ελευσίνας, με σκοπό την συνεχή ενημέρωση για την επένδυση που προχωράει, δηλ. της μονάδας κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης για τα βιοαποδομήσιμα, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο.
• Διοργάνωση από τον Δήμο ή από τον Σύνδεσμο Δήμων Ανατολικής Κορινθίας δημόσιας εκδήλωσης- συζήτησης (διημερίδας) με θέμα «Πόλη χωρίς σκουπίδια- μια πράσινη επένδυση με την δημιουργία κλειστής αναερόβιας λιπασματοποίησης για τα βιολογικά απόβλητα» με την συμμετοχή του Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε κ. Δήμα, Πανεπιστημιακών φορέων, του Δήμου Ελευσίνας, Μ.Κ.Ο, Τ.Ε.Δ.Κ κτλ
• Συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημιακών φορέων για την ανάθεση προμελέτης που θα προσδιορίσει τις απαιτήσεις του χώρου και θα αναδείξει τα σχετικά χωροταξικά, πολεοδομικά και άλλα διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το εγχείρημα.
• Συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημιακών φορέων για την ανάθεση τεχνοοικονομικής μελέτης της επένδυσης.
• Υποβολή αιτήματος στην Περιφέρεια χρηματοδότησης των μελετών και στην συνέχεια της κατασκευής του έργου
3) Υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την επέκταση παραχώρησης των δύο χώρων του Πεδίου Βολής, με σκοπό την αποκλειστική χρήση για ανάπτυξη Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου
Η υποβολή του αιτήματος πρέπει να περιλαμβάνει Φάκελο διεκδίκησης/ παραχώρησης
• Σχετική επιστολή του Δημάρχου
• Την Ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ζητάει την παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
• Τοπογραφικό διάγραμμα χώρου πεδίου Βολής (όπου θα φαίνεται ακριβώς η έκταση που ζητάει να του παραχωρηθεί ο Δήμος Κορινθίων)
• Αντίγραφα από τα δύο παραχωρητήρια
• Αεροφωτογραφίες αν είναι δυνατό
• Την δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της χωματερής
• Την πρόταση για την δημιουργία Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου
• Την μελέτη αποκατάστασης της χωματερής- που πρέπει να περιλαμβάνει και την μελέτη απορρύπανσης- που έχει κάνει η Περιφέρεια (μαζί με την απόφαση για την ανάθεση της μελέτης)
• Απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Καλλιθέας και Φιλοθέης-Νεάπολης, με υπογραφές των κατοίκων, ότι ζητάνε την παραχώρηση για την αποκλειστική δημιουργία Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου

Ο φάκελος με όλα τα παραπάνω στοιχεία πρέπει φυσικά να είναι σε γνώση και στην διάθεση της επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κλείσιμο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για να υποβληθεί το αίτημα και ο πλήρης φάκελος.
Η προετοιμασία του φακέλου και η υποβολή του αιτήματος έχει επείγοντα χαρακτήρα για την περαιτέρω προώθηση τόσο της ανάπλασης της χωματερής, όσο και της ανάπτυξης του οικολογικού πάρκου.

4) Ανάπλαση χωματερής Πεδίου Βολής με ταυτόχρονη ανάπτυξη στο χώρο Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου

Η προώθηση τους πρέπει να περιλαμβάνει
• Την μελέτη αποκατάστασης της χωματερής- που πρέπει να εμπεριέχει και την μελέτη απορρύπανσης- που έχει κάνει η Περιφέρεια (μαζί με την απόφαση για την ανάθεση της μελέτης)
• Συνεργασία του Δήμου με ειδικό τεχνικό σύμβουλο που θα μπορεί να παρέχει επιστημονική γνωμοδότηση τόσο της μελέτης αποκατάστασης που έχει κάνει η Περιφέρεια, όσο και για την πορεία της πλήρους απορρύπανσης και αποκατάστασης της χωματερής (πρόταση για συνεργασία με τον κ. Ε. Γιδαράκο – καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων αποβλήτων)
• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μελέτη αποκατάστασης της χωματερής από την Περιφέρεια τότε προτείνεται να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος σε μελέτη σε συνεργασία με τον κ. Γιδαράκο και το κόστος της μελέτης να το διεκδικήσει από την Περιφέρεια.
• Διερεύνηση και Συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα Πανεπιστημιακών φορέων για την ανάθεση προμελέτης και στη συνέχεια οριστικής μελέτης για την ανάπτυξη στο χώρο Οικολογικού, Ενεργειακού και Εκπαιδευτικού πάρκου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει βάλει η πρόταση (Παρόμοια μελέτη κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης να γίνει οικολογικό πάρκο η περιοχή της χωματερής Δουρούτη στο Νομό Ιωαννίνων).
• Υποβολή αιτήματος στην Περιφέρεια χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου





Κωστάρας Λάμπρος
Φωτιάδης Λεωνίδας
You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Response to "Αλλη λύση πλην καύσης ?"

  1. Ανώνυμος Said,

    Αγαπητέ Διογένη και αγαπητέ κε Κωστάρα.
    Νομίζω πως αδικείται τον κ. Λούμπα, ο οποίος είχε πάρει δημόσια ανοικτή θέση στο δημοτικό συμβούλιο υπέρ της λιπασματοποίησης.
    Για θυμηθείτε το...

    Posted on 12 Μαρτίου 2010 στις 12:12 μ.μ.

     
  2. Ανώνυμος Said,

    Κύριε Κωστάρα,
    Η Κίνηση Πολιτών έχει επανειλημμένα θέσει το θέμα της πρότασής σας για το Πεδίο Βολής στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς ανταπόκριση από πλευράς δημοτικής αρχής. Επιβεβαίωση αυτού είναι το γεγονός ότι και στις έγγραφες προτάσεις της Κίνησης για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2010 η πρόταση επαναφέρεται (βλέπε και http://www.kinisikorinthos.gr/content/view/127/28/lang,el/)
    Συγκεκριμένα στο σημείο 9. των προτάσεών μας σημειώνεται:
    «Μελέτη δημιουργίας οικολογικού πάρκου στο χώρο ΧΑΔΑ Πεδίου βολής και μονάδας αναερόβιας λιπασματοποίησης (βάσει της πρότασης Φωτιάδη-Κωστάρα που έχει κατατεθεί, αποφασιστεί και για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί επιτροπή)».

    Δεν είναι ορθό επομένως ότι «Ουδείς κάνει αναφορά για ευνόητους πολιτικούς λόγους», όπως σημειώνετε.
    Φιλικά,
    Χ. Κασίμης

    Posted on 12 Μαρτίου 2010 στις 5:41 μ.μ.

     
  3. Ανώνυμος Said,

    Την πρότασή σας την ψηφισε το δημοτικό συμβούλιο ΣΥΣΩΜΟ.
    Δεν φέρει η επιτροπή ευθύνη γιατί δεν συνεδριάζει και η πλειοψηφία γιατί δεν την υλοποιεί;
    Ποιός περιμένετε να την υλοποιήσει η αντιπολίτευση;

    Posted on 12 Μαρτίου 2010 στις 6:57 μ.μ.

     
  4. True Channel Said,

    Το άρθρο αναφέρεται στον οδικό χάρτη που κατατέθηκε στην επιτροπή και κοινοποιήθηκε στους επικεφαλείς των παρατάξεων και αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση του θέματος των σκουπιδιών.

    Το δημοτικό συμβούλιο προηγήθηκε του οδικού χάρτη.Σε αυτό δε συζητήθηκε ο οδικός χάρτης αλλά μόνον το πεδίο βολής και η λιπασματοποίηση.

    Ο κ. Λούμπας και η Κίνηση Πολιτών τάχθηκαν καθαρά υπέρ της λιπασματοποίησης στο δημοτικό συμβούλιο. Ο οδικός χάρτης που δημοσιεύθηκε μετά από 2 συνεδριάσεις της επιτροπής δεν σχολιάστηκε ποτέ.

    Στο ΔΣ η πλευρά του κ. Γιώτη είχε πει ότι η κομποστοποίηση είναι ακριβή λύση, μετά δήλωσε ότι τα blogs παρουσιάζουν φιλοσοφικές θεωρήσεις για τα σκουπίδια, μετά τάχθηκε υπέρ εργοστασίου στο ΓΚΑ και μετά υπέρ της κομποστοποίησης.

    Οι κκ Λουζιώτης και Πνευματικός δήλωσαν ανοιχτοί σε όλες τις μεθόδους διαχείρησης και ζήτησαν μελέτη που θα πιστοποιεί ποια είναι η καλύτερη μέθοδος.

    Θεωρώ ότι η δημοτική αρχή πρέπει να εξηγήσει γιατί εγκατέλειψε την επιτροπή αλλά και η αντιπολίτευση γιατί δε πήρε θέση στον προτεινόμενο οδικό χάρτη. Δεν θυμάμαι να πιέστηκε η δημοτική αρχή στο θέμα της επιτροπής πέραν μίας ερώτησης από τον κ.Κωνσταντογιάννη για το πεδίο βολής που ποτέ δεν απαντήθηκε.

    Αν δεν θυμάμαι κάτι άλλο,παρακαλώ συμπληρώστε το.

    Φιλικά

    ΛΚ

    Posted on 12 Μαρτίου 2010 στις 10:11 μ.μ.

     
  5. Ανώνυμος Said,

    Δε κάνουν προτάσεις οι παρατάξεις και κάνουν απλοί πολίτες. Γιατί; Γιατί οι παρατάξεις και τα κόμματα κάνουν πολιτική όπως τους συμφέρει. Μέσα στη πολιτική είναι και οι επιτροπές.

    ΜΚ

    Posted on 13 Μαρτίου 2010 στις 10:45 π.μ.

     
  6. Ευ. Σπινθάκης Said,

    Λάμπρο θαυμάζω τον τόσο προσεκτικό τρόπο που σχολιάζεις την δημοτική αρχήπου σας εξέθεσε και σας παρέπεμψε στις καλένδες. Αλήθεια δεν αισθάνεσαι προσβελημένος και εξαπατημένος? Είναι κατανοητό τώρα αυτό που λένε πολλοί στην Κόρινθο πως, την καλύτερη ιδέα να δώσεις σε τέτοιους δημάρχους αυτή θα την καταστρέψουν?? Εχεις καμιά αμφιβολία πως αυτή η δημοτική αρχή δεν πρόκειται ποτέ να κάνει θετικά βήματα για την ανακύκλωση?

    Posted on 14 Μαρτίου 2010 στις 12:47 π.μ.