ΕΛΛΑΔΑ: ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ Μ.Μ.Ε.

27.3.10 Αναρτήθηκε από giorgosraptis
Σύμφωνα με τα ξένα μ.μ.ε. οι επί χρόνια ανεξέλεγκτες δαπάνες, τα δάνεια με μεγάλο επιτόκιο και η αδυναμία να εφαρμόσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι οι λόγοι που η Ελλάδα έμεινε εκτεθειμένη όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε τον κόσμο. Ενώ μας κατηγορούν πως τεχνηέντως τόσα χρόνια αποκρύπταμε το δημόσιο χρέος.
300 δισεκατομμύρια € είναι τεράστιο έλλειμμα για μια χώρα πληθυσμού 10.000.000 κατοίκων . Κάποιες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι το έλλειμμα θα φθάνει το 120 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2010.

Τι συμβαίνει τώρα; Η κακή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και η δυσπιστία για την ικανότητα της να εξοφλήσει τα χρέη της δημιουργεί ανασφάλεια στους ξένους επενδυτές. Αυτό αφήνει την χώρα μας έρμαιο στα ‘’αρπακτικά’’ που κοιτάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση δανείζοντας την χώρα μας με τεράστια επιτόκια, Αποτέλεσμα αυτού θα είναι το χρέος συνεχώς να μεγαλώνει αντί να μικραίνει. Η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος κληρονόμησε ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού βάρους, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της στα τέλη του περασμένου χρόνου, έχει ήδη ανακαλέσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και εφαρμόζει σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα για περικοπές δαπανών ακούγοντας τις παραινέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης.
Αυτό θα βλάψει την υπόλοιπη Ευρώπη; Η Ελλάδα έχει ήδη παραβεί τους κανόνες της ευρωζώνης για τη διαχείριση του ελλείμματος, το γεγονός αυτό αντανακλά άσχημα για την αξιοπιστία του ευρώ. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι υπάρχουν και άλλες χώρες σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας που υπάγονται σε έλεγχο . Εάν στην Ευρώπη χρειάζεται να καταφύγουν σε πακέτα διάσωσης που αφορούν οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτό θα ζημίωνε περαιτέρω τη φήμη του ευρώ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πτώση έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.
Ποια είναι λοιπόν η Ελλάδα και τι κάνει; Όπως ήδη αναφέρθηκε, η κυβέρνηση έχει αρχίσει την περικοπή των δαπανών και έχει θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος κατά 10 και πλέον δις € . Έχει βάλει έξτρα φόρους επί των καυσίμων, καπνού και αλκοόλ, έθεσε την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη μετά, επέβαλε περικοπές των δημοσίων, ενώ προσπαθεί να μειώσει την φοροδιαφυγή.

Είναι οι άνθρωποι ικανοποιημένοι με αυτό; Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Οι εργαζόμενοι σε εθνικό επίπεδο κάνουν σταδιακά απεργίες μην αντέχοντας το οικονομικό βάρος. Αυτή η αντίδραση αναμένεται να συνεχιστεί γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει και νιώθει για τα καλά στο πετσί του τι εστί κρίση.
Οι Ευρωπαίοι γείτονες συμφωνούν να δώσουν βοήθεια στην Ελλάδα; επικεφαλής την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, το σύνολο των 16 χωρών που απαρτίζουν τη ζώνη του ευρώ έχουν συμφωνήσει ένα σχέδιο διάσωσης για τον ‘’προβληματικό γείτονά τους’’. Το πακέτο, που θα προσφέρεται μόνο ως τελευταία λύση, θα περιλαμβάνει δάνεια από χώρες εντός της ζώνης κοινού νομίσματος, καθώς και τα κεφάλαια και τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με κοινή δήλωση σχετικά με την ιστοσελίδα της ΕΕ στο Web, μια "πλειοψηφία" της ζώνης του ευρώ κράτη μέλη θα συμβάλει με ποσό βάση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και του πληθυσμού, "σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη μετά την αποτυχία να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε χρηματοπιστωτικές αγορές. "
Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα είναι ο κύριος χορηγός, ακολουθούμενη από τη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο σχήμα, ενός ανώτερου αξιωματούχου της Ε.Ε. αναφέρει το Reuters ανέφερε ότι το δυναμικό πακέτο μπορεί να αξίζει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ .
Ωστόσο, για κάθε ευρωπαϊκό πακέτο δανείου απαιτείται η ομόφωνη έγκριση των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους περιλαμβάνεται κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ.
Να σημειωθεί πως αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τον κόσμο από την εποχή του περίφημου οικονομικού κραχ του 1929 , ξεγυμνώνοντας όλες τις οικονομικές πολιτικές των τελευταίων 20 χρόνων





ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ
You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "ΕΛΛΑΔΑ: ΠΩΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ Μ.Μ.Ε."

  1. Ανώνυμος Said,

    http://armoniki.blogspot.com/

    Posted on 28 Μαρτίου 2010 στις 2:43 μ.μ.