Γοργόνες και μάγκες

13.3.10 Αναρτήθηκε από True Channel
Ο μάγκας ξεχωρίζει από τα έργα του και όχι από το λόγο του. Ο μάγκας ξέρει να αντιμετωπίζει τη κοινωνία και να τη κάνει συμμέτοχο στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος (αν τα σκουπίδια είναι πράγματι πρόβλημα).

Ο πολιτικός μάγκας έχει δύο δρόμους. Ενας είναι αυτός της πράσινης ανάπτυξης με ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, συμμετοχή του πολίτη, αξιοποίηση των απορριμμάτων ως πρώτες ύλες, παραγωγή εισοδήματος και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό απαιτεί βαθιά πολιτική ευθύνη και συμμετοχική συνείδηση. Αυτό προυποθέτει δουλειά.

Ο άλλος δρόμος λέγεται αποκλεισμός της κοινωνίας, μετατρέποντας την ευκαιρία ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας σε ευκαιρία για τον ιδιώτη επιχειρηματία. Ο άλλος δρόμος λέγεται αυθαίρετη επιλογή μίας μεθόδου διαχείρησης άνευ συγκριτικής μελέτης και κοινωνικής ευαισθησίας. Ο άλλος τρόπος είναι να αντικαθιστάς την έλλειψη γνώσης και πολιτικής ευθύνης με επιχειρηματικές λύσεις.

Τι κάνει ο μάγκας δήμαρχος :

1. Κάνει ανταποδοτική ανακύκλωση για να βάλει τους πολίτες στο παιχνίδι

2. Κάνει οικιακή κομποστοποίηση και εφαρμόζει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης σε συνεργασία με επαγγελματίες ειδικά όταν διοικεί δήμο με αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές.

3. Χωροθετεί τεμαχιστή και κοσκινηστήρι για να διαχειριστεί τα βαρέα απορρίμματα και τα μπάζα με τρόπο τέτοιο που να βγάλει λεφτά

4. Διαπραγματεύεται με την Ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης και πιέζει το σύνδεσμο να φτιάξει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλωσίμων Υλικών για να μαζεύει γρήγορα τα ανακυκλώμενα.

5. Πληρώνει επιστήμονες να κάνουν συγκριτική μελέτη μεθόδων με βάση τους παραγώμενους όγκους απορριμμάτων, τη σύνθεσή τους κλπ ώστε να ξέρουν οι πολίτες πόσο κοστίζει η θερμική επξεργασία και πόσο η κομποστοποίηση.

6. Πάει σε οικονομοτεχνικό σύμβουλο για να μάθει τι είδους δεσμεύσεις θα έχει ο δήμος του αν υπογράψει με ιδιώτη που θα φτιάξει εργοστάσιο. Κάνει μελέτη να δει τις οικονομικές και περιβαλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η οποιαδήποτε λύση στο δήμο του και ενημερώνει τους δημότες.

7. Εξηγεί έντιμα στους πολίτες πως το εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας θέλει μεγάλο όγκο απορριμμάτων για να είναι βιώσιμο. Κάνει μελέτη για να μάθει ότι το εργοστάσιο κομποστοποίησης είναι πολύ φθηνότερο, δεν χρειάζεται τα σκουπίδια όλης της Πελοποννήσου, χρειάζεται λιγότερο χώρο, φτιάχνεται γρηγορότερα άρα χωροθετείται ευκολότερα.

8. Εξηγεί ότι στη Βιέννη και στην Ευρώπη δεν κάνουν μόνο καύση αλλά και κομποστοποίηση διότι καμμία χώρα δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων μόνο με καύση.

9. Διαβάζει τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λέει ότι η σύνθεση των απορριμμάτων στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα είναι τόσο διαφορετική από την Αμερική έτσι ώστε η παραγόμενη ενέργεια από πιθανή θερμική επξεργασία απορριμμάτων είναι 40% λιγότερη από αυτή που θα μπορούσε να παραχθεί σε ένα ίδιο εργοστάσιο στην Αμερική.

10. Λέει έντιμα στους πολίτες ότι τα υπολείμματα της θερμικής επεξεργασίας είναι τοξικά και απαιτούν ΧΥΤΥ ειδικών προδιαγραφών.

11. Αναρωτιέται πως είναι δυνατό το εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας να παράγει λεφτά όταν τα κύρια θερμογόνα υλικά (χαρτί και πλαστικό) ανακυκλώνονται και δεν πάνε στο εργοστάσιο ? Ρωτάει τους ειδικούς να μάθει αν τελικά η θερμική επεξεργασία θίγει την ανακύκλωση και εφόσον συμβαίνει αυτό,

αναρωτιέται από που πάει να βγάλει λεφτά ο όποιος ιδιώτης επενδυτής ? Από την ενέργεια που παράγουν τα σκουπίδια ή από το real estate ? Και αν τελικά το εργοστάσιο βγάζει λεφτά, γιατί ο μάγκας δήμαρχος δεν κάνει τη δουλειά στο δήμο να κονομήσει ?

Αυτά για πρώτο πιάτο. Περισσότερες μαγκιές προσεχώς ... Το έργο έχει και γοργόνες.

ΛΚ






You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Γοργόνες και μάγκες"