Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ»
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, καλημέρα κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλή εβδομάδα, να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήρατε μια ανάσα μετά τον Σαρκοζί, ή όχι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν είναι απλώς ανάσα. Είναι η νέα αφετηρία στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Μετά τις δύο συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με την κα. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί δημιουργείται ένα νέο δυναμικό πολιτικό κεκτημένο κατά την άποψή μου. Όχι απλώς με την αποστολή ενός καθαρού μηνύματος, αλλά με τη σαφή πολιτική στάση και δέσμευση των εταίρων μας στην Ευρωζώνη ότι «θα υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα».
Ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ένα μήνυμα που αφορά την ίδια τη σταθερότητα της Ευρωζώνης κι ένα μήνυμα προς το εξωτερικό της Ευρωζώνης, δηλαδή προς τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Και αυτό επίσης έχει τη σημασία του.
Συγκρίνοντας με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής πριν δύο εβδομάδες, οι δύο αυτές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου έχουν εξαιρετική σημασία. Συνειδητοποιούν πλέον οι εταίροι μας ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και οτι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ελάχιστο μπροστά στο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ίδια η Ευρωζώνη.
Η σωτηρία της Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα, συμπίπτει θα έλεγα, με τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και αυτή η αυτογνωσία των Ευρωπαίων εταίρων μας, αυτή η συνειδητοποίηση της σύνδεσης του ελληνικού προβλήματος με το μέλλον της Ευρωζώνης, είναι επίσης ένα νέο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συνυπολογίσουμε στη δική μας στρατηγική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, τώρα πιστεύετε ότι αυτό το οποίο θα διαμορφωθεί, δηλαδή θα διαμορφωθεί ένας μηχανισμός κ. Μπεγλίτη κατά τη γνώμη σας, ο οποίος θα είναι ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου;
Θα είναι κάποια χρηματοδότηση άμεση, εφόσον και αν χρειαστεί; Τι ακριβώς, πως το βλέπετε; Γιατί ο κ. Σαρκοζί και καλά έκανε και ο κ. Παπανδρέου, δεν απεκάλυψαν λεπτομέρειες από αυτή τη συμφωνία κι από αυτό το μηχανισμό ο οποίος διαμορφώνεται.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι τα στοιχεία αυτής της έμπρακτης εφαρμογής της πολιτικής αλληλεγγύης.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα υπάρξει, στο πλαίσιο βεβαίως των διαδικασιών που προβλέπει η Συνθήκη, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και με τη δυνατότητα που διαθέτουν οι θεσμικοί οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Χωρίς όμως όπως σας είπα να γνωρίζει κανείς τα ακριβή στοιχεία αυτής της πολιτικής αλληλεγγύης και πως θα εξειδικευθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα κ. Μπεγλίτη, την ίδια στιγμή που έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη και είναι ίσως η πιο σημαντική θετική εξέλιξη στους πέντε μήνες που βρίσκεστε κι εσείς στην Κυβέρνηση, δεν ξέρω αν υπάρχει πιο καλή στιγμή σε αυτό το πεντάμηνο, βλέπουμε μια εικόνα στο εσωτερικό της χώρας και της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις ανησυχίας, με τις διαφοροποιήσεις, τα γνωστά επεισόδια Παπουτσή-Σαχινίδη, τη συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη, την πίεση να ανασκευάσει "ανασκεύασε για να μην" και τα λοιπά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είναι μία κρίση ταυτότητας, να το έλεγα έτσι, είναι το αποτέλεσμα μιας συναισθηματικής πίεσης που αισθάνεστε γιατί εφαρμόζετε μία πολιτική η οποία δεν είναι κοντά στην ιδεολογία σας και στα όσα είχατε πει; Και που μπορεί να οδηγήσει αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για κρίση πολιτικής-ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ. Ίσως, θα έλεγα, ότι ψυχολογικά περισσότερο, πολλοί από μας ήμασταν απροετοίμαστοι να συμφιλιωθούμε με αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που συναντούμε και αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο. Εγώ δεν αμφισβητώ και την ανησυχία και τον προβληματισμό. Συμμεριζόμαστε όλοι τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους προβληματισμούς. Πάνω απ΄ όλα όμως, πιστεύω, ότι είναι αναγκαία η επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να υπάρξει μια σαφής προτεραιότητα για την επιβίωση της χώρας.
Ανάμεσα στην υπεράσπιση της κομματικής μας ψυχής και την υπεράσπιση της χώρας, εγώ χωρίς κανένα πρόβλημα προτιμώ και υπερασπίζομαι τη σωτηρία της χώρας. Και αυτή ήταν η επιλογή της Κυβέρνησης, αυτή ήταν η συλλογική μας επιλογή στο Υπουργικό Συμβούλιο, η επιλογή του Πρωθυπουργού. Θα ήταν κατά την άποψή μου πολυτέλεια να εγκλωβιστούμε στα στενά πολιτικά μας όρια. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητήσουμε σήμερα, όμως σε συνθήκες πολέμου αυτό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε όλοι συλλογικά, συντεταγμένα, με την αναγκαία πειθαρχία, είναι η σωτηρία της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα, πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρμογές, κάποιες αλλαγές στην Κυβέρνηση, με την εμπειρία πια αυτού του πενταμήνου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πεντάμηνο είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, πρωτίστως για τον Πρωθυπουργό, για να αξιολογεί όλα τα στελέχη. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, κανείς δεν είναι εκτός καθημερινού δημοκρατικού ελέγχου και αξιολόγησης πεπραγμένων και πολιτικών.
Κατά συνέπεια είναι μια αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι την επόμενη περίοδο μετά από όλα αυτά τα ταξίδια, όλη αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλει, θα βγάλει τα συμπεράσματα της αξιολόγησης όλων μας.
Το λέω και πάλι ότι κανείς μας δεν είναι στο απυρόβλητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα κ. Μπεγλίτη, εσείς από την επαφή σας με τον κόσμο και κυρίως με τους οπαδούς σας και με τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τι αποκομίζετε από αυτό το σοκ το οποίο έχει υπάρξει μετά την ανακοίνωση των μέτρων;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μια μικρή διόρθωση. Δεν έχουμε οπαδούς. Εγώ δεν έχω οπαδούς. Με πολίτες μιλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, εντάξει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με πολίτες μιλάμε, με πολίτες συμμεριζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινούς προβληματισμούς. Είχα εχθές την εμπειρία της επίσκεψής μου - όπως όλα τα στελέχη μας - στην περιφέρεια. Ήμουν στον Πύργο της Ηλείας, συνάντησα πολλούς πολίτες, πολλά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ηλείας.
Θέλω να σας πω ότι παρά τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες αυτό που είδα κι είναι πάρα πολύ θετικό με όρους κοινωνίας, είναι η διαπίστωση ότι όλοι συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της περιόδου αυτής. Όλοι ουσιαστικά επιλέγουν την προτεραιότητα της σωτηρίας της χώρας πάνω και πέρα από τις πολιτικές ιδεολογικές ενστάσεις και τους προβληματισμούς.
Και θέλω να σας πω ότι ενώ ήμουνα προβληματισμένος, η χθεσινή μου επαφή με την κοινωνία.. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας αναπτέρωσε το ηθικό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έδωσε το μήνυμα ότι η κοινωνία έχει αυτογνωσία και συνείδηση των προβλημάτων, για να μην πω, ότι η κοινωνία είναι και πιο μπροστά από μας, από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Καταλαβαίνει τα προβλήματα. Μπορεί όχι απλώς να ανεχθεί, μπορεί να αντέξει αυτές τις επώδυνες πολιτικές αποφάσεις, υπό μία όμως προϋπόθεση την οποία εμείς πρέπει την αμέσως επόμενη περίοδο να πληρώσουμε. Την προϋπόθεση να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο και κυρίως να υπάρξει ένα γενναίο αναπτυξιακό σχέδιο για την πραγματική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα; Ακούμε τώρα, καλλιεργείται μία καταιγίδα, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Είτε αφορά τη μεταφορά των μέτρων που εφαρμόζονται για τον δημόσιο τομέα, είτε αφορούν την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, είτε αφορούν την κατάργηση του ορίου των απολύσεων και μια σειρά ζητημάτων που γίνονται στο όνομα του να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Τα βλέπουμε να έρχονται;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε όλη αυτή τη φιλολογία και να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των μέτρων.
Εάν χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο στο να φιλολογούμε γύρω από τη μετρολογία, φοβάμαι ότι θα χάσουμε το στοίχημα. Από αυτή την πλευρά λοιπόν υπάρχει το φορολογικό νομοσχέδιο, υπάρχουν τα αναπτυξιακά μέτρα που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση, υπάρχει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτά πρέπει να υλοποιήσουμε άμεσα.
Ως προς το ειδικότερο ερώτημα που μου θέσατε, για τον ιδιωτικό τομέα, πιστεύω προσωπικά και το πιστεύουμε νομίζω όλοι μας ότι η μεταφορά αυτών των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα θα ήταν πραγματικά όχι απλά επώδυνη, θα είχε αρνητικές συνέπειες, γιατί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει σοβαρότατα προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζουν μέσα στην ανασφάλεια, μέσα σε ένα εργασιακό καθεστώς διαρκούς και καθημερινής αβεβαιότητας και εάν μεταφέρουμε αυτά τα μέτρα θα ήταν πραγματικά καταστροφικό για την οικονομία μας και για την κοινωνική μας συνοχή.
Ισχύει η συλλογική μας απόφαση περί μη μεταφοράς των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις πιέσεις των φορέων και επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να υπάρξει μια αντίσταση από την πλευρά μας.
Βεβαίως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό κέλυφος στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα χαρακτηρίζονται από καταστάσεις εργασιακού μεσαίωνα. Εκεί είναι ένα, θα έλεγα, δείγμα της πολιτικής μας ταυτότητας, εκεί πρέπει να είμαστε σταθεροί, αποφασιστικοί, σε ζητήματα που πραγματικά βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας ταυτότητας και είναι οι εργασιακές σχέσεις και η προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, τώρα με τους Γερμανούς και με την Thyssen Krupp τι γίνεται εκεί με τα ναυπηγεία; Εκεί πέρα που μας χρωστάγανε ζητάνε και το βόδι που γράφει και ο Δήμος Βερύκιος σήμερα; Ζητάνε και επιπλέον 450 εκατομμύρια ως συμβατική υποχρέωση, παρότι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με τα υποβρύχια τα οποία μπατάρουν και τα λοιπά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο καθένας μπορεί να ζητά ότι θέλει.
Εμείς έχουμε την ευθύνη ως Κυβέρνηση, ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τη γερμανική πλευρά και βεβαίως με την Abu Dhabi Mar. Όχι απλά για να διευκρινίσουμε, αλλά για να συμφωνήσουμε ζητήματα που συνδέονται με το τελικό καθεστώς ιδιοκτησίας.
Αλλά και κυρίως να διευκρινίσουμε και να αποφασίσουμε ζητήματα που συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον και με το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά εδώ πέρα από ότι φαίνεται αυτοί ζητάνε και επιπλέον χρήματα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γνωρίζουμε πολύ καλά τις υποχρεώσεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το ρωτήσω αλλιώς, υπάρχει περίπτωση να δοθούν χρήματα, εάν δε λυθεί το πρόβλημα με τα υποβρύχια;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά συζητάμε και διαπραγματευόμαστε. Σε αυτά με έμμεσο τρόπο αναφερόμουν προηγουμένως. Άρα λοιπόν το δημόσιο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γνωρίζει απολύτως πολύ καλά ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις του. Όμως και η αντισυμβαλλόμενη πλευρά πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ποιες είναι οι δικές της υποχρεώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ κ. Παπαπαναγιώτου, να είστε καλά, ευχαριστώ.
ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, καλημέρα κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλή εβδομάδα, να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πήρατε μια ανάσα μετά τον Σαρκοζί, ή όχι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν είναι απλώς ανάσα. Είναι η νέα αφετηρία στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Μετά τις δύο συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με την κα. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί δημιουργείται ένα νέο δυναμικό πολιτικό κεκτημένο κατά την άποψή μου. Όχι απλώς με την αποστολή ενός καθαρού μηνύματος, αλλά με τη σαφή πολιτική στάση και δέσμευση των εταίρων μας στην Ευρωζώνη ότι «θα υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα».
Ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Ένα μήνυμα που αφορά την ίδια τη σταθερότητα της Ευρωζώνης κι ένα μήνυμα προς το εξωτερικό της Ευρωζώνης, δηλαδή προς τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Και αυτό επίσης έχει τη σημασία του.
Συγκρίνοντας με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής πριν δύο εβδομάδες, οι δύο αυτές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου έχουν εξαιρετική σημασία. Συνειδητοποιούν πλέον οι εταίροι μας ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα και οτι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ελάχιστο μπροστά στο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ίδια η Ευρωζώνη.
Η σωτηρία της Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα, συμπίπτει θα έλεγα, με τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και αυτή η αυτογνωσία των Ευρωπαίων εταίρων μας, αυτή η συνειδητοποίηση της σύνδεσης του ελληνικού προβλήματος με το μέλλον της Ευρωζώνης, είναι επίσης ένα νέο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συνυπολογίσουμε στη δική μας στρατηγική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, τώρα πιστεύετε ότι αυτό το οποίο θα διαμορφωθεί, δηλαδή θα διαμορφωθεί ένας μηχανισμός κ. Μπεγλίτη κατά τη γνώμη σας, ο οποίος θα είναι ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου;
Θα είναι κάποια χρηματοδότηση άμεση, εφόσον και αν χρειαστεί; Τι ακριβώς, πως το βλέπετε; Γιατί ο κ. Σαρκοζί και καλά έκανε και ο κ. Παπανδρέου, δεν απεκάλυψαν λεπτομέρειες από αυτή τη συμφωνία κι από αυτό το μηχανισμό ο οποίος διαμορφώνεται.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποια θα είναι τα στοιχεία αυτής της έμπρακτης εφαρμογής της πολιτικής αλληλεγγύης.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα υπάρξει, στο πλαίσιο βεβαίως των διαδικασιών που προβλέπει η Συνθήκη, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και με τη δυνατότητα που διαθέτουν οι θεσμικοί οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Χωρίς όμως όπως σας είπα να γνωρίζει κανείς τα ακριβή στοιχεία αυτής της πολιτικής αλληλεγγύης και πως θα εξειδικευθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα κ. Μπεγλίτη, την ίδια στιγμή που έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη και είναι ίσως η πιο σημαντική θετική εξέλιξη στους πέντε μήνες που βρίσκεστε κι εσείς στην Κυβέρνηση, δεν ξέρω αν υπάρχει πιο καλή στιγμή σε αυτό το πεντάμηνο, βλέπουμε μια εικόνα στο εσωτερικό της χώρας και της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις ανησυχίας, με τις διαφοροποιήσεις, τα γνωστά επεισόδια Παπουτσή-Σαχινίδη, τη συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη, την πίεση να ανασκευάσει "ανασκεύασε για να μην" και τα λοιπά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είναι μία κρίση ταυτότητας, να το έλεγα έτσι, είναι το αποτέλεσμα μιας συναισθηματικής πίεσης που αισθάνεστε γιατί εφαρμόζετε μία πολιτική η οποία δεν είναι κοντά στην ιδεολογία σας και στα όσα είχατε πει; Και που μπορεί να οδηγήσει αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για κρίση πολιτικής-ιδεολογικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ. Ίσως, θα έλεγα, ότι ψυχολογικά περισσότερο, πολλοί από μας ήμασταν απροετοίμαστοι να συμφιλιωθούμε με αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που συναντούμε και αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο. Εγώ δεν αμφισβητώ και την ανησυχία και τον προβληματισμό. Συμμεριζόμαστε όλοι τις ίδιες ανησυχίες, τους ίδιους προβληματισμούς. Πάνω απ΄ όλα όμως, πιστεύω, ότι είναι αναγκαία η επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα και πρέπει να υπάρξει μια σαφής προτεραιότητα για την επιβίωση της χώρας.
Ανάμεσα στην υπεράσπιση της κομματικής μας ψυχής και την υπεράσπιση της χώρας, εγώ χωρίς κανένα πρόβλημα προτιμώ και υπερασπίζομαι τη σωτηρία της χώρας. Και αυτή ήταν η επιλογή της Κυβέρνησης, αυτή ήταν η συλλογική μας επιλογή στο Υπουργικό Συμβούλιο, η επιλογή του Πρωθυπουργού. Θα ήταν κατά την άποψή μου πολυτέλεια να εγκλωβιστούμε στα στενά πολιτικά μας όρια. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητήσουμε σήμερα, όμως σε συνθήκες πολέμου αυτό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε όλοι συλλογικά, συντεταγμένα, με την αναγκαία πειθαρχία, είναι η σωτηρία της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα, πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρμογές, κάποιες αλλαγές στην Κυβέρνηση, με την εμπειρία πια αυτού του πενταμήνου;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το πεντάμηνο είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, πρωτίστως για τον Πρωθυπουργό, για να αξιολογεί όλα τα στελέχη. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, κανείς δεν είναι εκτός καθημερινού δημοκρατικού ελέγχου και αξιολόγησης πεπραγμένων και πολιτικών.
Κατά συνέπεια είναι μια αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι την επόμενη περίοδο μετά από όλα αυτά τα ταξίδια, όλη αυτή την εθνική προσπάθεια που καταβάλλει, θα βγάλει τα συμπεράσματα της αξιολόγησης όλων μας.
Το λέω και πάλι ότι κανείς μας δεν είναι στο απυρόβλητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα κ. Μπεγλίτη, εσείς από την επαφή σας με τον κόσμο και κυρίως με τους οπαδούς σας και με τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τι αποκομίζετε από αυτό το σοκ το οποίο έχει υπάρξει μετά την ανακοίνωση των μέτρων;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ήθελα να κάνω μια μικρή διόρθωση. Δεν έχουμε οπαδούς. Εγώ δεν έχω οπαδούς. Με πολίτες μιλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, εντάξει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Με πολίτες μιλάμε, με πολίτες συμμεριζόμαστε κοινές αγωνίες και κοινούς προβληματισμούς. Είχα εχθές την εμπειρία της επίσκεψής μου - όπως όλα τα στελέχη μας - στην περιφέρεια. Ήμουν στον Πύργο της Ηλείας, συνάντησα πολλούς πολίτες, πολλά μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ηλείας.
Θέλω να σας πω ότι παρά τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες αυτό που είδα κι είναι πάρα πολύ θετικό με όρους κοινωνίας, είναι η διαπίστωση ότι όλοι συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της περιόδου αυτής. Όλοι ουσιαστικά επιλέγουν την προτεραιότητα της σωτηρίας της χώρας πάνω και πέρα από τις πολιτικές ιδεολογικές ενστάσεις και τους προβληματισμούς.
Και θέλω να σας πω ότι ενώ ήμουνα προβληματισμένος, η χθεσινή μου επαφή με την κοινωνία.. .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας αναπτέρωσε το ηθικό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έδωσε το μήνυμα ότι η κοινωνία έχει αυτογνωσία και συνείδηση των προβλημάτων, για να μην πω, ότι η κοινωνία είναι και πιο μπροστά από μας, από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Καταλαβαίνει τα προβλήματα. Μπορεί όχι απλώς να ανεχθεί, μπορεί να αντέξει αυτές τις επώδυνες πολιτικές αποφάσεις, υπό μία όμως προϋπόθεση την οποία εμείς πρέπει την αμέσως επόμενη περίοδο να πληρώσουμε. Την προϋπόθεση να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών, μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο και κυρίως να υπάρξει ένα γενναίο αναπτυξιακό σχέδιο για την πραγματική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα; Ακούμε τώρα, καλλιεργείται μία καταιγίδα, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
Είτε αφορά τη μεταφορά των μέτρων που εφαρμόζονται για τον δημόσιο τομέα, είτε αφορούν την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, είτε αφορούν την κατάργηση του ορίου των απολύσεων και μια σειρά ζητημάτων που γίνονται στο όνομα του να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Τα βλέπουμε να έρχονται;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε όλη αυτή τη φιλολογία και να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των μέτρων.
Εάν χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο στο να φιλολογούμε γύρω από τη μετρολογία, φοβάμαι ότι θα χάσουμε το στοίχημα. Από αυτή την πλευρά λοιπόν υπάρχει το φορολογικό νομοσχέδιο, υπάρχουν τα αναπτυξιακά μέτρα που θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση, υπάρχει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτά πρέπει να υλοποιήσουμε άμεσα.
Ως προς το ειδικότερο ερώτημα που μου θέσατε, για τον ιδιωτικό τομέα, πιστεύω προσωπικά και το πιστεύουμε νομίζω όλοι μας ότι η μεταφορά αυτών των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα θα ήταν πραγματικά όχι απλά επώδυνη, θα είχε αρνητικές συνέπειες, γιατί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει σοβαρότατα προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζουν μέσα στην ανασφάλεια, μέσα σε ένα εργασιακό καθεστώς διαρκούς και καθημερινής αβεβαιότητας και εάν μεταφέρουμε αυτά τα μέτρα θα ήταν πραγματικά καταστροφικό για την οικονομία μας και για την κοινωνική μας συνοχή.
Ισχύει η συλλογική μας απόφαση περί μη μεταφοράς των μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, παρά τις πιέσεις των φορέων και επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να υπάρξει μια αντίσταση από την πλευρά μας.
Βεβαίως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό κέλυφος στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα που σήμερα χαρακτηρίζονται από καταστάσεις εργασιακού μεσαίωνα. Εκεί είναι ένα, θα έλεγα, δείγμα της πολιτικής μας ταυτότητας, εκεί πρέπει να είμαστε σταθεροί, αποφασιστικοί, σε ζητήματα που πραγματικά βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας ταυτότητας και είναι οι εργασιακές σχέσεις και η προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, τώρα με τους Γερμανούς και με την Thyssen Krupp τι γίνεται εκεί με τα ναυπηγεία; Εκεί πέρα που μας χρωστάγανε ζητάνε και το βόδι που γράφει και ο Δήμος Βερύκιος σήμερα; Ζητάνε και επιπλέον 450 εκατομμύρια ως συμβατική υποχρέωση, παρότι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με τα υποβρύχια τα οποία μπατάρουν και τα λοιπά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο καθένας μπορεί να ζητά ότι θέλει.
Εμείς έχουμε την ευθύνη ως Κυβέρνηση, ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τη γερμανική πλευρά και βεβαίως με την Abu Dhabi Mar. Όχι απλά για να διευκρινίσουμε, αλλά για να συμφωνήσουμε ζητήματα που συνδέονται με το τελικό καθεστώς ιδιοκτησίας.
Αλλά και κυρίως να διευκρινίσουμε και να αποφασίσουμε ζητήματα που συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον και με το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά εδώ πέρα από ότι φαίνεται αυτοί ζητάνε και επιπλέον χρήματα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γνωρίζουμε πολύ καλά τις υποχρεώσεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το ρωτήσω αλλιώς, υπάρχει περίπτωση να δοθούν χρήματα, εάν δε λυθεί το πρόβλημα με τα υποβρύχια;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά συζητάμε και διαπραγματευόμαστε. Σε αυτά με έμμεσο τρόπο αναφερόμουν προηγουμένως. Άρα λοιπόν το δημόσιο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γνωρίζει απολύτως πολύ καλά ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις του. Όμως και η αντισυμβαλλόμενη πλευρά πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ποιες είναι οι δικές της υποχρεώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πολύ κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ κ. Παπαπαναγιώτου, να είστε καλά, ευχαριστώ.
0 Response to "Συνέντευξη του Μπεγλίτη για την οικονομία στο "Θέμα""