Μία πολύ ενδιαφέρουσα έδωσε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Οικονόμου και Λυριτζή ο Κορίνθιος υπουργός Πάνος Μπεγλίτης. Απο την συνέντευξη αυτή παρουσιάζουμε τα κυριότερα κομμάτια που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Απαντώντας στους δημοσιογράφους είπε:

Για το υποβρύχιο «Παπανικολής»:
• Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εμείς οι πολιτικοί αλλά και γενικότερα, επειδή είναι δημόσια περιουσία. Είναι λεφτά που τα έχει δώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

• Εδώ υπάρχουν ευθύνες που συνέβαλλαν ορισμένοι, την προηγούμενη περίοδο. Δεν έχω καμία διάθεση αντιπολίτευσης σε θέματα εθνικής άμυνας, όμως με πράξεις ή με παραλείψεις συνέβαλλαν στην απαξίωση του υποβρυχίου, άρα της δημόσιας περιουσίας.

• Πρόβλημα υπήρξε. Κανείς δεν θα το καλύψει αυτό, ούτε εμείς. Ποτέ δεν το επιχειρήσαμε. Έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες. Έγιναν τεχνικές προσαρμογές και συμπληρώσεις στις τεχνικές προδιαγραφές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τεχνικά προβλήματα.

• Τώρα έχει την πιστοποίηση της κρατικής Υπηρεσίας του γερμανικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα συνεχιστούν οι δοκιμές εν πλω, όπως λέγεται αυτή η διαδικασία, για το επόμενο διάστημα και θα έχουμε νέα πιστοποίηση και αξιολόγηση από την κρατική Υπηρεσία του γερμανικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τη λεγόμενη BWB. Στη συνέχεια θα το παραλάβουμε ως δημόσια περιουσία, έτσι ώστε να υπερασπιστούμε και να κρατήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την αξία του υποβρυχίου για να μπορέσουμε να το πουλήσουμε.

• Εμείς έχουμε όλες τις εισηγήσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών του Πολεμικού μας Ναυτικού, ακόμη και του κυβερνήτη του υποβρυχίου, Έλληνα πλοιάρχου, που μιλούν για το αξιόπλοο του υποβρυχίου. Μια έκκληση και τελειώνω με αυτό: επειδή είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα και μιλάμε για δημόσια περιουσία, επειδή θέλουμε να υπερασπιστούμε και να ενισχύσουμε την αξία που ενσωματώνει αυτό το υποβρύχιο, πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το θέμα όλοι με πολύ προσοχή.

Για τα Ναυπηγεία:
• Μέσα από αυτή τη ρύθμιση, μέσα από αυτή τη συμφωνία – πλαίσιο, διασφαλίζουμε κατ' αρχήν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της εθνικής άμυνας της χώρας γιατί έχουμε ευθύνη ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα και την προοπτική των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ναυπηγικής στρατηγικής και διασφαλίζουμε - αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας.

• Ας είμαστε όλοι ειλικρινείς μεταξύ μας. Πολλές φορές όλοι για τον άλφα ή τον βήτα λόγο κολυμπάμε σε μια συλλογική υποκρισία. Εάν δεν δώσουν παραγγελίες οι Ένοπλες Δυνάμεις ξέρετε ότι πολλές, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα αμυντικές βιομηχανίες, κλείνουν την επόμενη μέρα. Άρα θα έχουμε περισσότερη ανεργία και απαξίωση της παραγωγικής βάσης της αμυντικής μας βιομηχανίας. Πρέπει αυτά να τα ξεκαθαρίσουμε.

Για τις προκλήσεις στο Αιγαίο:
Σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και με τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, με βάση το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και το γενικότερο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, ήταν εντός της νομιμότητας αυτό που έγινε με το τουρκικό πλοίο. Άλλο είναι το ζήτημα όμως.
Είναι οι προκλήσεις ή τι μηνύματα θέλει να στείλει η Τουρκία μέσω αυτών των δρομολογίων του Πολεμικού της Ναυτικού, μέσα στο Αιγαίο. Θα μπορούσε να επιλέξει μια άλλη διαδρομή, ερχόμενο από ένα λιμάνι της ανατολικής Μεσογείου, από ένα τουρκικό λιμάνι, ανεβαίνοντας βόρεια το Αιγαίο. Εκεί πρέπει περισσότερο να σταθούμε και όχι σε αυτό καθαυτό το θέμα, που είναι στο όριο σεβασμού του διεθνούς Δικαίου.

Για τις σπατάλες στις Ένοπλες Δυνάμεις:
• Θέλω να σας πω, ότι ο χώρος της Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένας κατ' εξοχήν προνομιακός χώρος, όπου μπορεί να γίνει εξορθολογισμός δαπανών στην κατεύθυνση μείωσης δαπανών, μπορεί να χτυπηθεί η κακοδιαχείριση, η διαφθορά και η διαπλοκή. Ένας χώρος, που ο Έλληνας φορολογούμενος τον πληρώνει πολύ ακριβά από το υστέρημά του. Και εμείς έχουμε ευθύνη και πολιτική προτεραιότητα να ξαναφέρουμε τη διαφάνεια στα θέματα της εθνικής άμυνας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο και δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό μας σύστημα, ότι 35 χρόνια με κλειστά τα μάτια ψηφίζαμε τις αμυντικές δαπάνες. Είναι μια κατάσταση 35 χρόνων και πρέπει να τα πούμε αυτά με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Υπήρχε μια αντίληψη ποσοτική για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με άλλα λόγια ότι μόνο μέσα από τη συνεχή αγορά αμυντικών εξοπλισμών ενισχύουμε την εθνική άμυνα της χώρας. Αυτή είναι μια αντίληψη τελείως λανθασμένη που οδήγησε ουσιαστικά τη χώρα, να κατασπαταλά το 5,5-6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για πάρα πολλά χρόνια.

• Έχουμε πάρει την απόφαση, έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να μειώσουμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά 12%, και τις γενικές δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας κατά 6,6%. Ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα των αμυντικών εξοπλισμών. Μπορούμε και θα το κάνουμε. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να μειώνουμε τους αμυντικούς εξοπλισμούς, στο πλαίσιο όμως μιας επαναξιολόγησης και των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας. Μέχρι σήμερα σας το λέω με πολύ ειλικρίνεια, δεν γινόταν επαναξιολόγηση των επιχειρησιακών αναγκών των αμυντικών αναγκών, ο επανασχεδιασμός της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και οδηγούν στον εξορθολογισμό και στη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Για το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό των στρατιωτικών:
• Είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα για το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, για τους αξιωματικούς, γιατί δεν έχουμε να διαχειριστούμε μόνο εργαζόμενους αλλά μια ειδικότερη κατηγορία με αποστολή διαφορετική σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους ή τους μισθωτούς του κράτους, άρα χρειάζεται από την πλευρά μας η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στη διαχείριση. Γιατί οι συνέπειες, αν δεν προσέξουμε, θα είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν θα μπορούμε να τις διαχειριστούμε.

• Υπάρχει το πτητικό επίδομα, το επίδομα επικινδυνότητας. Με τον κ. Βενιζέλο και σε συνεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου, έχουμε θέσει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε αυτά τα νέα παιδιά που δίνουν καθημερινά, μάχη ζωής κυριολεκτικά. Θέλω να σας πω χωρίς καμία δόση υπερβολής, ότι έχουν χαθεί πάρα πολλά νέα παιδιά στον αγώνα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Άρα εκεί δεν είναι απλώς τιμή προς αυτά τα παιδιά, τους ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας ή τα άλλα παιδιά που ασκούν επικίνδυνες αποστολές στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ευθύνη μας. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού συστήματος της χώρας. Εκεί θα υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση.

• Οι Ένοπλες Δυνάμεις ασφαλώς έχουν μια ευαισθησία γιατί έχουν μια διαφορετική αποστολή. Δεν συγκροτούν όμως γενικά εξαίρεση, μέσα σε μια κοινωνία που βιώνει κρίση.

Για την οικονομία:
• Μια υπεύθυνη κυβέρνηση, σε συνθήκες κρίσης πρέπει να έχει στο οπλοστάσιο της όλες τις δυνατές λύσεις, όλες τις δυνατές προσεγγίσεις. Γίνεται μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της Ε.Ε. και τις χώρες της Ευρωζώνης. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ότι θα υπάρξει μια λύση και μια διέξοδος στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

• Είναι γνωστό ότι η Γερμανία έχει προβλήματα, προσεγγίζει τα ζητήματα της Ευρωζώνης με έναν τρόπο, κατά την άποψη μου, εντελώς αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε αστάθεια την ίδια την Ευρωζώνη, την ίδια τη νομισματική σταθερότητα της Ε.Ε. Εν πάση περιπτώσει είναι μπροστά μας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.


• Πολλά λέγονται, πρέπει να κρατήσουμε πολύ λιγότερα από όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες και για εσωτερική κατανάλωση. Οφείλουμε όμως εμείς ως κυβέρνηση στο πλαίσιο και της διαπραγμάτευσης, δεν είναι αθώες οι διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. Ούτε κανείς χαρίζει εκεί. Δεν είμαστε σε ένα χώρο που το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει λεφτά. Πρέπει να έχουμε γνώση και συνείδηση του τι γίνεται στην Ε.Ε. Άρα εμείς διαπραγματευόμαστε, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας, να μπορούμε να δανειζόμαστε με πολύ πιο αξιοπρεπείς όρους από την διεθνή χρηματαγορά. Δίνουμε μια μάχη στην Ε.Ε., εγώ πιστεύω ότι θα καταλήξει με επιτυχία αυτή, ώστε να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Μπεγλίτη το πρωί στον ΣΚΑΙ"