Με βασικό θέμα συζήτησης την οικονομική κρίση -όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος- και κυρίως τη δράση των κερδοσκόπων και το πρόβλημα δανεισμού της χώρας μας, συναντώνται σήμερα Τρίτη στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα συζητήσουν και για το Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για κοινό μέτωπο των ευρωπαϊκών χωρών και της αμερικανικής κυβέρνησης για την πάταξη της κερδοσκοπίας -πρόταση που αναμένεται να βρει θετική ανταπόκριση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα, πληροφορίες που δημοσιεύει το Βήμα αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, που έχουν εκπονήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, για τη μείωση των ασφαλίστρων που διεκδικούν οι τράπεζες (cds) όταν μια οικονομικά αδύναμη χώρα της ευρωζώνης καταφεύγει σε δανεισμό.

Το ίδιο θέμα κυριάρχησε τόσο κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον όσο και στην ομιλία του στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς με θέμα: «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της Αλλαγής: Ελλάδα, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική».

«Εάν η ευρωπαϊκή κρίση κάνει μετάσταση, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια κρίση με συνέπειες τόσο βαριές όσο η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ πριν από δυο χρόνια» προειδοποίησε κατά τις χθεσινές συναντήσεις του ο κ. Παπανδρέου, παροτρύνοντας τις ΗΠΑ να συμπαραταχθούν με την Ευρώπη σε μια συντονισμένη προσπάθεια να μπει τάξη στις αγορές.

Στήριξη στην Αθήνα

Τη στήριξη των ΗΠΑ, στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων, υπογράμμισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Μία από τις πιο πιεστικές κοινές προκλήσεις σήμερα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στέρεψε το δημόσιο κορβανά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα σκληρά μέτρα που αυτή έλαβε για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση» δήλωσε η κ. Κλίντον, ξεκαθαρίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κρίσιμο τετ α τετ Παπανδρέου-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο"