Απόσπασμα απο την πρωϊνή συνέντευξη στην ΝΕΤ «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
με τους δημοσιογράφους Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΚΑΙ Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ, του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:
• ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ο Κορίνθιος βουλευτής είπε στις σημαντικότερες ερωτήσεις τα εξής:
Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας:
• Είναι μια σημαντική εξέλιξη, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και ως κυβέρνηση, αλλά και ως κοινωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας, για την εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας στους πολίτες, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Πιστεύω, χωρίς να γνωρίζω κάτι το πιο λεπτομερές γύρω από την εξελισσόμενη επιχείρηση, ότι δίνεται ένα ισχυρό χτύπημα σε ομάδες που ουσιαστικά κινήθηκαν όλη αυτή την περίοδο εκτός νομιμότητας, που δεν αντελήφθησαν ότι η χώρα με τα προβλήματα που έχει, χρειαζόταν κλίμα σταθερότητας, κλίμα ασφάλειας.
Είναι εκτός ιστορίας, εκτός συγκυρίας, εκτός κοινωνίας όλες αυτές οι ομάδες και επομένως οφείλουμε και ως κυβέρνηση αλλά και ως χώρα, να είμαστε αμείλικτοι απέναντι τους. Και πιστεύω ότι το χτύπημα αυτό θα αποδειχθεί αποτελεσματικό.
• Και η τύχη πολλές φορές γράφει ιστορία ή επηρεάζει ιστορικά γεγονότα. Βεβαίως γίνεται μια σημαντική δουλειά στο χώρο της αστυνομίας και των αρμόδιων κατασταλτικών μηχανισμών. Ασφαλώς όμως, συνεκτιμούνται, όλοι οι παράγοντες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ομάδες που δρουν μέσα στην κοινωνία, ενάντια στην κοινωνία, άρα, ακόμα και το τυχαίο πολλές φορές είναι αναγκαίο, για να μπορέσουν τελικά να εξαρθρωθούν αυτές οι ομάδες.
• Όλες οι κοινωνικές δράσεις, οι πολιτικές δράσεις μιας κυβέρνησης, μιας κοινωνίας, ενός κράτους, συντελούν στην ενδυνάμωση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης στη χώρα και απ’ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και γενικότερα ενισχύεται η θετική εικόνα της χώρας. Αυτό είναι γεγονός, το είδαμε αν συγκρίνουμε με την περίοδο εκείνη των συλλήψεων της «17 Νοέμβρη». Υπήρξε μια πίστωση σοβαρότητας στη χώρα.
Θέλω να πιστεύω ότι με την εξάρθρωση και αυτής της τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης, τα διεθνή ΜΜΕ - τα οποία αναπαράγουν πολλές φορές μια κακή εικόνα για τη χώρα μας - τελικά θα δώσουν την πραγματική εικόνα μιας χώρας σοβαρής γιατί αυτό έχουμε ανάγκη και αυτό παλεύουμε ως κυβέρνηση. Να υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα τη σοβαρότητα της χώρας, των μηχανισμών της, της δημόσιας διοίκησης του κράτους.

Για τον μηχανισμό δανεισμού:
• Η ώρα για το μηχανισμό έπρεπε να ήταν εδώ και χρόνια, όταν συγκροτείτο η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, όταν διαμορφωνόταν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την Οικονομική και κυρίως για τη Νομισματική Ένωση. Και αποδείχθηκε σε συνθήκες κρίσης πόσο ελλειμματικό ήταν το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάρα πολλά χρόνια.
Αποδείχθηκε η θεσμική πολιτική και στρατηγική γύμνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Και τώρα με αφορμή και όχι με αιτία την κρίση στην Ελλάδα, ουσιαστικά συνειδητοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη, ότι έχουμε ανάγκη από θεσμική θωράκιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ανάγκη σε δύσκολους καιρούς, σε καιρούς κρίσης, να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και του ευρώ.
Ουσιαστικά, ο μηχανισμός αυτός της βοήθειας δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η κάλυψη σε ένα βαθμό των ελλειμμάτων που είχε μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Η πολιτική σύνεση λέει ότι πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει σήμερα η επιχειρησιακή εξειδίκευση του μηχανισμού στις διεθνείς αγορές. Εγώ πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά. Και βεβαίως ο Πρωθυπουργός, ο αρμόδιος Υπουργός, τα αρμόδια οικονομικά επιτελεία, θα αξιολογήσουν την κατάσταση.
Μην κάνουμε όλοι δηλώσεις, μην είμαστε όλοι ειδικοί. Έχουμε αυτή την τάση να μιλάμε όλοι επί παντός επιστητού. Εγώ μένω σε αυτό γιατί είναι πολύ ευαίσθητη η περίοδος που περνάμε. Τα λόγια μετράνε, τα λόγια αξιοποιούνται. Άρα, λοιπόν, θα αξιολογήσουμε με βάση το συμφέρον της χώρας, με βάση το συμφέρον της οικονομίας.
Θέλω να πω όμως ότι η εξειδίκευση αυτή, οι εξειδικευμένοι όροι της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου, δείχνουν τελικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποιεί ότι αυτός ο μηχανισμός πρέπει να εμπεδωθεί.
• Πανηγυρίζουν μόνο οι αφελείς. Πιστεύω ότι δε χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες, ούτε πανηγυρισμοί, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη, οικονομική και κοινωνική περίοδο, όταν έχουμε αναγκαστεί να λάβουμε δύσκολα μέτρα. Έχουμε συνείδηση των προβλημάτων, οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε και γνώση των προβλημάτων αλλά και αυτογνωσία.
Άρα, μακριά από εμάς οι διθυραμβολογίες, οι θριαμβευτικοί τόνοι, δίνουμε μια μάχη καθημερινά χαρακωμάτων για να μπορέσουμε να υπερβούμε την κρίση.

Για την στάση της αντιπολίτευσης:
• Βλέπω ότι η πρώτη συναινετική προσέγγιση της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της μετά τις εκλογές και με την πρώτη εμφάνιση της κρίσης μετά τον Οκτώβριο, δίνει τη θέση της σε μια θα έλεγα απελπισμένη αντιπολίτευση.
Προσπαθείτε κ. Χατζηδάκη, και το είδα και στην ηγεσία σας τις τελευταίες ημέρες, να δημιουργήσετε αποσπασματικά μια κρίσιμη αντιπολιτευτική ύλη για να μπορείτε να στηρίξετε ένα αντιπολιτευτικό πολιτικό λόγο σε μια περίοδο που χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Χρειάζεται και πιστεύω θα ήταν προς το όφελός σας να σταθείτε δίπλα στην κυβέρνηση για να μπορέσει η χώρα με όρους εθνικής ευθύνης να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
• Στηρίζετε την αντιπολίτευσή σας περισσότερο σε δημοσιογραφικές πληροφορίες παρά στα γεγονότα. Μιλήσατε για την Κίνα, για τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις στην κυβέρνηση. Αυτό δεν συγκροτεί αντιπολιτευτικό λόγο.
• Όλο αυτό το σύστημα παραπληροφόρησης ουσιαστικά πλούτισε μέσα από αυτή την κατασκευή, περί δανεισμού από την Κίνα, περί προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δεν ήταν πολιτική της κυβέρνησης. Δεν υπήρξε ούτε ένα επίσημο κυβερνητικό όργανο να μιλήσει γι’ αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας.
• Αυτή είναι η εθνική, η πατριωτική ευθύνη όλων των δυνάμεων. Μας αφορά όλους. Αφορά ασφαλώς τη χώρα, το πολιτικό σύστημα. Σήμερα η χώρα πρέπει να ορθοποδήσει. Να μιλήσουμε για τις αναγκαίες δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές.
Για την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις αποκρατικοποιήσεις:
• Καλούμαστε να διαχειριστούμε προβληματικές πτυχές αυτής της πονεμένης ιστορίας. Καλούμαστε να πληρώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, την πρόωρη συνταξιοδότηση.
• Στρατηγικά πίστευα και πιστεύω ότι η Ολυμπιακή έπρεπε να αποκρατικοποιηθεί. Η κυβέρνησή μας αναγκάζεται να πληρώσει τα επίχειρα της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
• Έδωσε το μήνυμα και την εντολή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πρέπει να προχωρήσουμε και στις αποκρατικοποιήσεις, συντεταγμένα, με τον πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακόμα και κόντρα σε προσεγγίσεις που είχαμε υποστηρίξει στο παρελθόν.
Δεν είναι θέσφατο η άσκηση της πολιτικής. Βεβαίως πρέπει να υπάρχει ένα ιδεολογικό πλαίσιο, αλλά σε συνθήκες πολέμου, σε συνθήκες κρίσης, πάνω απ’ όλα μετράει η σωτηρία της χώρας. Και εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος μας, εκεί δε βλέπουμε την αναγκαία συναίνεση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί βλέπουμε μια αδιέξοδη προσέγγιση από την πλευρά τους.
Είμαστε σε δύσκολες συνθήκες, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες, χωρίς καμία λογική πολιτικού κόστους. Χρειάζεται συντεταγμένος, πειθαρχημένος τρόπος από την πλευρά μας για να προχωρήσουμε τις αλλαγές. Χρειάζεται καθημερινή ειλικρίνεια. Και βεβαίως πάνω απ’ όλα δεν χρειάζεται καμία αντίληψη πολιτικού κόστους.
Για την έξοδο από την κρίση:
• Πράγματα που έπρεπε να γίνουν χρόνια στη χώρα, στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση, στην οικονομία, στην παραγωγική δομή της χώρας, καθυστέρησαν. Καθυστέρησαν για πολλούς λόγους που θα μπορούσαμε να τους συζητήσουμε και ουσιαστικά μεγεθύνθηκαν τα τελευταία χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η κρίση μας έφερε μπροστά στις ευθύνες μας.
• Πιστεύω ότι θα βγούμε απ’ αυτή τη κρίση, έχουμε τις δυνάμεις. Θέλω να σας πω ότι δεν είναι αυτή η εικόνα της Ελλάδας που βλέπουμε καθημερινά. Εγώ το Σάββατο ήμουν στο Βόλο και διαπίστωσα ότι υπάρχει μια παραγωγική δομή εξαιρετικά σημαντική. Πρέπει να δώσουμε και σε έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα και σε έναν παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συνέντευξη Μπεγλίτη το πρωί για την τρομοκρατία στην ΝΕΤ"