Κώστας Κόλλιας: «Απολύτως αναγκαία
η δημιουργία αμιγώς ορεινού Δήμου»


Έπειτα από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως σχετικά με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της Κορινθίας, ο Βουλευτής Ν.Δ. του Νομού κ. Κώστας Κόλλιας έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Κατ’ αρχήν θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επιβεβαιώνεται η πληροφορία που είχα δώσει προ ολίγων ημερών σχετικά με τις μεγάλες πιθανότητες διατήρησης αυτόνομου Δήμου Νεμέας.
Χαίρομαι διότι η ιστορικότητα της Νεμέας, αλλά και η βούληση των δημοτών, φαίνεται να έχουν ληφθεί υπ’οψιν στον σχεδιασμό του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη.
Ωστόσο υπάρχει μία πολύ σοβαρή ένσταση, την οποία είχα ως άποψη διατυπώσει και επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τη δημιουργία ενός αμιγώς ορεινού Δήμου. Βλέπουμε ότι, σύμφωνα πάντα με το φημολογούμενο σχέδιο, οι Δήμοι Στυμφαλίας και Φενεού συνενώνονται με το Κιάτο, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι βλάπτει τις αναπτυξιακές προοπτικές τους.
Οι ορεινές μας περιοχές έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες από τις παραλιακές. Ένας παραλιακός δήμος έχει για παράδειγμα αυξημένες ανάγκες ύδρευσης, αντιδιαβρωτικών έργων, βιολογικού καθαρισμού – τομείς που δεν αφορούν έναν ορεινό δήμο. Από την άλλη, η πυροπροστασία, τα έργα οδοποιίας, η τουριστική αξιοποίηση επιβάλλουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές. Επομένως, ένας μικτός Δήμος, που θα πασχίζει να καλύψει τις ανάγκες ορεινών και παραλιακών περιοχών, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τα βγάλει πέρα με τις αντικρουόμενες και αυξημένες απαιτήσεις, τόσο στον προγραμματισμό των έργων, όσο και στη χρηματοδότησή τους. Άλλωστε δεν μπορεί ένας δήμος να χρηματοδοτείται ταυτόχρονα και από τα Προγράμματα Leader και από τα ΟΠΑΑΧ.
Πέρα από τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια, το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Το πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 για δημοτικές υποδομές και επενδύσεις είναι το σημαντικότερο διακύβευμα αυτής της μεταρρύθμισης. Υπάρχει κίνδυνος ένας μικτός δήμος να μην έχει επαρκείς πόρους ούτε καν για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών για έργα προς ένταξη. Και βεβαίως είναι μοιραίο ότι το βάρος θα πέφτει στον μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο, εκεί όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος του εκλογικού σώματος, για να το θέσω έτσι.
Είναι επομένως σαφές ότι οι επιταγές της ισόρροπης ανάπτυξης επιβάλλουν τη δημιουργία ενός έστω μικρού πληθυσμιακά ορεινού Δήμου, κάτι το οποίο άλλωστε έχουν επανειλημμένα ζητήσει τόσο οι δημοτικές αρχές, όσο και οι δημότες Στυμφαλίας και Φενεού.
Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη συνεργασίας και σύμπνοιας για την εκπόνηση ενός αυτοδιοικητικού χάρτη που θα διασφαλίζει την ομόνοια, την ευημερία και την πρόοδο και στο τελευταίο χωριό της Κορινθίας.
Θεωρώ ότι ο σκοπός αυτός δεν εξυπηρετείται από το υπάρχον σχέδιο, αφού η απουσία ενός αμιγώς ορεινού Δήμου θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον δύο Δήμων με εκπληκτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία χρειάζονται συστηματική αξιοποίηση.
Θα πρέπει το πρόβλημα να τεθεί υπ’ όψιν του αρμοδίου Υπουργού, και από τη μεριά μου, δεσμεύομαι να φέρω το θέμα στο Κοινοβούλιο.
Είναι όμως ύψιστης σημασίας οι Δήμοι Στυμφαλίας και Φενεού να βρουν συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια τους Βουλευτές της συμπολίτευσης.
Γι’αυτό καλώ τους συναδέλφους να ακούσουν τους συμπολίτες μας με προσοχή, χωρίς πολιτική ατζέντα και κομματικές σκοπιμότητες, και να μεταφέρουν στην ηγεσία του Υπουργείου το αίτημα που πραγματικά αντιπροσωπεύει τη Στυμφαλία και τον Φενεό, τη δημιουργία δηλαδή ενός αμιγώς ορεινού δήμου.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συμφωνούμε με τον Κόλλια για την δημιουργία ορεινού δήμου"