Με τις δεσμεύσεις που δέχεται να αναλάβει η κυβέρνηση για τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια "στις βαλίτσες του", αναχωρεί την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για Ουάσιγκτον, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και να συναντήσει κατ’ιδίαν τον επικεφαλής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, για να "κλειδώσουν" και οι τελευταίες λεπτομέρειες, για τα ποσά της βοήθειας αλλά και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.
Επισήμως η Κυβέρνηση δεν ζητά "ενεργοποίηση" της βοήθειας -προς το παρόν τουλάχιστον. Υπό τη σκιά όμως της νέα υποβάθμισης και, κυρίως, των spread, που ξεπέρασαν πλέον και τις 600 μονάδες στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, παραπέμποντας σε δανεισμό με επιτόκιο 9%, η συνάντηση αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα.
Όλοι και όλα πιέζουν πλέον για να μπει η χώρα το ταχύτερο δυνατόν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε πως σύντομα θα είναι όλα έτοιμα για να παράσχει τη βοήθεια, αλλά με τους δικούς του όρους.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πάντως είναι προετοιμασμένος για όλα, μετά τις επαφές του με τους ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ και τρεις μέρες στο υπουργείο Οικονομικών και πέρασαν "από κόσκινο" τα στοιχεία και τις δράσεις όλων των υπουργείων. Ο υπουργός Οικονομικών θα τους συναντήσει και πάλι για ακόμα μία φορά σήμερα, πριν αναχωρήσει για Ουάσιγκτον.
Οι τεχνοκράτες, με τις προτάσεις τους, στρώνουν χαλί για μεγάλες ανατροπές στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. αυτό που ζητάνε είναι αναλυτικό και ποσοτικοποιημένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και αλλαγών, σε δημόσιο αλλά και σε ιδιωτικό τομέα, για τα επόμενα δύο ως τρία χρόνια. Γίνεται ήδη φανερό πως δεν αρκούνται σε γενικόλογες εξαγγελίες, αλλά θέτουν σαφείς απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις.
Τις εξελίξεις περιπλέκουν πάντως και η ανησυχία των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝτ για τη διάχυση του προβλήματος χρέους και δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Η Γερμανία ζήτησε 3 δισ. ευρώ και η αγορά της έδωσε 2,7,από τα οποία άντλησε μόλις 2,4. Δεν είναι συνεπώς ανεξήγητο πώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που την Τρίτη δήλωνε πως "η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει", μία μέρα μετά διαπιστώνει πως … δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να βάλουν οι εταίροι "το χέρι στην τσέπη".
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κρίσιμο τετ α τετ με Παπακωνσταντίνου – Στρος Καν"