Καμπανάκι για το μελάνωμα

29.4.10 Αναρτήθηκε από diogenis
Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα μελανώματος καταγράφεται στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται είναι κάθε χρόνο μεγαλύτερος κατά 3% έως 7%. Η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο και η τρύπα του όζοντος έχουν κάνει το κακόηθες μελάνωμα ένα από τα ταχύτερα αυξανόμενα νεοπλάσματα στον άνθρωπο.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες οι καθηγητές Δερματολογίας κ. Ανδρέας Κατσάμπας και Δημήτρης Ρηγόπουλος, με αφορμή την Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (3 έως 7 Μαΐου).
Καμπανάκι για το μελάνωμα
Στο διάστημα αυτό, θα πραγματοποιούνται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για ραντεβού στο τηλέφωνο 800 1111222 ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr .
Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται στη χώρα μας 500 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 150 εντοπίζονται στην Αθήνα και τα 350 στην υπόλοιπη χώρα.
Ενδεικτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία από την περσινή εβδομάδα πρόληψης. Από τους 4.020 Eλληνες που εξετάστηκαν, οι 376 είχαν «ύποπτες» βλάβες, από τις οποίες οι 64 αφορούσαν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, οι 18 ακανθοκυτταρικό και οι 76 μελάνωμα.
Αναφερόμενοι στη σχέση υπεριώδους ακτινοβολίας και καρκίνου του δέρματος, οι δερματολόγοι είπαν ότι έχει επιβεβαιωθεί με έρευνα, η οποία ανακοινώθηκε σε επιστημονικό έντυπο στις αρχές του έτους. Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν ολόκληρο το γονιδίωμα ενός 43χρονου ασθενούς και διαπίστωσαν μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την αυτοεξέταση των σπίλων μας, πρέπει να προσέχουμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία. Οι καλοήθεις βλάβες του δέρματος είναι συνήθως συμμετρικές, δηλαδή αν ζωγραφίσουμε έναν σταυρό πάνω στη βλάβη, αυτή χωρίζεται σε τέσσερα ίσα τεταρτημόρια.
Μια ασύμμετρη βλάβη ενδέχεται να αποτελεί «ύποπτη» ένδειξη, ειδικά εάν υπάρχουν αλλαγές στην περιφέρειά της. Τα μελανώματα έχουν ακανόνιστα όρια, με προεκβολές στην περιφέρειά τους, ενώ οι καλοήθεις βλάβες έχουν ομαλά όρια.
«Υποπτες» είναι και οι αλλαγές στο χρώμα της βλάβης. Η αξιολόγηση στο χρώμα μιας ελιάς είναι σημαντική παράμετρος στη διάγνωση. Το μελάνωμα έχει συχνά διαφορετικά χρώματα, σε περίπλοκη ή ανώμαλη κατανομή.
Εκτός από τις διάφορες αποχρώσεις του καφέ, ενδέχεται να υπάρχει συνδυασμός κόκκινου, γκρι, λευκού, ροζ και μαύρου χρώματος.
TO ETHNOS
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Καμπανάκι για το μελάνωμα"