Τι σηματοδοτεί στον νεό δήμο το όνομα Ευρωστίνη;
Εψαξα για την ιστορία και δεν βρήκα τίποτα σημαντικό εκτός απο αυτά που γράφει η ιστοσελίδα του δήμου Ευρωστίνης που όπως όλοι οι Ελληνικοί δήμοι θεωρούν την περιοχή τους αν όχι σημαντικότερη απο τους..Δελφούς..τουλάχιστον ίσης σημασίας..
Πάντως το όνομα Ευρωστίνη είναι πολύ-πολύ νέο και δεν αναφέρεται στους αρχαίους χρόνους.
Ψάξτε και θα το δείτε και μόνοι σας..
Αλλά και για το σήμερα τι σηματοδοτεί;
Αυτό το ξέρει μόνο ο εγκέφαλος που έδωσε το όνομα στον νέο δήμο..!
ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΕΛΛΗΝΗ
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Πελλήνη ήταν αρχαία πόλη - κράτος της Αχαΐας[1] που σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας.
Ήταν ορεινή πόλη και απείχε 60 στάδια από την Αιγείρα και 60 στάδια απο τη θάλασσα, ανάμεσα στους ποταμούς Κριός και Σύθας. Λιμάνι της ήταν οι Αριστοναύτες. Είχε ιδρυθεί απο πρωτοέλληνες Αιγειαλείς, ενώ αργότερα ήρθαν οι Ίωνες και οι Αχαιοί. Το όνομα της το οφείλει στον Γίγαντα Πάλλας ή κατά άλλους [2] από τον Πέλληνα απο το Άργος . Έξω από την πόλη υπήρχε ιερό της Αθηνάς με άλσος και άγαλμα του Δολίου Ερμή, επίσης ιερό του Λαμπτήρος Διονύσου, ιερό του Θεόξενου Απόλλωνα με χάλκινο άγαλμα του θεού, ιερά της Άρτεμης και Ειλειθυίας. Στην Πελλήνη γίνονταν τα Θεοξένια, ιερή γιορτή όπου γίνονταν και αθλητικοί αγώνες, ενώ η πόλη έκοβε και δικά της νομίσματα.[3] Η Πελλήνη ήταν σύμμαχος των Κορινθίων και συχνά τους βοηθούσε στις πολεμικές τους επιχειρήσεις με τον στόλο της.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Πελλήνη συμμετείχε στον Τρωικό πόλεμο με 100 πλοία μαζί με τα λιμάνια της, τους Αριστοναύτες και την Γονόεσσα,[4] ενώ οι Αμφίων και Αστέριος συμμετείχαν στην Αργοναυτική εκστρατεία.[5]
Από την Πελλήνη προήλθαν και τέσσερις αρχαίοι ολυμπιονίκες. Ο Φάνας στην 67η Ολυμπιάδα το 512 π.Χ., με τρεις μάλιστα νίκες στον Δίαυλο, Δόλιχο και Οπλίτη δρόμο. Ο Σώστρατος στην 80η Ολυμπιάδα το 460 π.Χ. στο στάδιο παίδων. Ο Πρόμαχος στην 94η Ολυμπιάδα το 404 π.Χ. στο παγκράτιον. Και ο Χαίρων τέσερις φορές πρώτος στην πάλη σε τέσσερις διαφορετικές ολυμπιάδες το 356 π.Χ., 352 π.Χ., 348 π.Χ. και το 344 π.Χ.[6]
Η πόλη καταστράφηκε το 396 μ.Χ. απο τους γότθους του Αλάριχου. Η θέση της αρχαίας πόλης έχει βρεθεί στο χωριό Πελλήνη στον σημερινό Δήμο Ξυλοκάστρου. Έχει γίνει μικρή ανασκαφή και έχουν βρεθεί ο ναός της Αθηνάς, αρχαίο θέατρο και ερείπια κτιρίων. [7]
Θεοξένια Πελλήνης
Τα Θεοξένια ήταν ιερή γιορτή και αθλητικοί αγώνες που γίνονταν στην αρχαία Πελλήνη.
Διεξάγονταν στην Αχαϊκή Πελλήνη και γίνονταν προς τιμήν του Απόλλωνα Θεοξενίου σε στάδιο που βρισκόταν κοντά στο ιερό. Στους αγώνες συμμετείχαν και αθλητές από όλη την Ελλάδα και οι νικητές έπαιρναν ως έπαθλο έναν μάλλινο μανδύα[1]. Ο Πίνδαρος, στις ωδές που έχει γράψει, αναφέρει πολλούς αθλητές που είχαν νικήσει στα Θεοξένια.
Η Γονόεσσα ήταν πολίχνη της αρχαίας Αχαΐας.
Η Γονόεσσα αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα[1]. Ήταν πολίχνη του κράτους της Πελλήνης με λιμάνι αφού είχε στείλει στον Τρωικό πόλεμο πλοία υπό την ηγεσία του Αγαμέμνονα. Ο Όμηρος μας λέει ότι μαζί με την Πελλήνη και την Υπερησία είχαν στείλει 100 πλοία. Πιθανολογείται [2] ότι ιδρύθηκε απο Πελασγούς πρωτοέλληνες οι οποίοι είχαν έρθει στην περιοχή από την Μικρά Ασία και είχαν εποίκισει όλη την Αχαία.
Η θέση της αρχαίας πόλης δεν έχει βρεθεί ακόμα. Οι έρευνες γίνονται ανάμεσα στην Αιγείρα και την Πελλήνη στα σύνορα των νομών Αχαΐας και Κορινθίας όπου είναι μοιρασμένο σήμερα το αρχαίο κράτος.
0 Response to "Καλά κάνουν και δεν το καταπίνουν το Ευρωστίνη οι Ξυλοκαστρίτες"