Ύποπτο για καρκίνο το καλοψημένο κρέας

20.4.10 Αναρτήθηκε από giorgosraptis
Η συχνή κατανάλωση κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι καλοψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, καθώς, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το τηγάνισμα, το ψήσιμο και το μπάρμπεκιου μέχρι το κρέας να καρβουνιάσει, μπορεί να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο της ουροδόχου κύστης!

Ειδικότερα σύμφωνα με την μελέτη, όσοι άνθρωποι τρώνε συχνά καλοψημένα κρέατα, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και λιγότερο ψημένο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας και παρουσιάστηκε σε συνέδριο στις ΗΠΑ σχετικό με την έρευνα για τον καρκίνο, σύμφωνα με το BBC.
Για τις ανάγκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα μελέτησε επί 12 χρόνια πάνω από 1.700 άτομα και συμπέρανε ότι, εκτός από το κόκκινο κρέας, ακόμα και το κοτόπουλο και το ψάρι, αν είναι τηγανητά, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου.
Σημειώνεται μάλιστα πως η γενετική προδιάθεση που έχουν μερικοί άνθρωποι, τους καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους στον κίνδυνο καρκίνου λόγω της διατροφής με καλοψημένα κρέατα.
Αναλύοντας το DNA των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γονίδια που τους καθιστούν μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανούς να αναπτύξουν καρκίνο, όταν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας.
Το πολύ ψημένο έως καρβουνιασμένο κρέας έχει ήδη συνδεθεί, από προηγούμενη έρευνα, με τον καρκίνο στο πάγκρεας, ενώ σύμφωνα με την ελληνικής καταγωγής Παναγιώτα Μήτρου, του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο, «όταν εξετάζουμε όλα τα στοιχεία σχετικά με το κρέας και τον καρκίνο, δεν προκύπτει ότι το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Όμως υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι το κόκκινο και κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Γι’ αυτό, συστήνουμε οι άνθρωποι να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα 500 γραμμάρια την εβδομάδα και να αποφεύγουν να τρώνε κατεργασμένο κρέας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ύποπτο για καρκίνο το καλοψημένο κρέας"