Πλησιάζοντας στο παγκόσμιο κύπελλο θαρρώ πως θα ήταν ενδιαφέρον να ταξιδέψουμε εβδομήντα χρόνια πίσω, εκεί στα 1930 και να θυμιθούμε εκείνο το πρώτο ΜΟΥΝΤΙΑΛ στη Λατινική Αμερική που ανοιξε τον δρόμο και θα ζήσουμε ξανά σε λίγες ημέρες μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές, όχι μονο του ποδοσφαίρου, μα και του αθλητισμού γενικότερα.

Στις 18 Μαΐου 1929 η επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ( FIFA) συνεδρίασε στην Βαρκελώνη και αποφάσισε να διοργανωθεί το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο Ποδοσφαίρου .Η μικρή χώρα της λατινικής Αμερικής ,Ουρουγουάη έλαβε το χρίσμα για την διεξαγωγή των τελικών.Η Ουρουγουάη επιλέχτηκε καθώς διέθετε τους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς τίτλους ενώ παράλληλα το έτος διεξαγωγής ,το 1930, θα συμπληρώνονταν εκατό χρόνια από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην χώρα.

Το παγκόσμιο κύπελλο του 1930 ήταν γεγονός λαμπρό τόσο για την Ουρουγουάη όσο και για το ίδιο το ποδόσφαιρο το οποίο έμπαινε πλέον σε μιαν άλλη σφαίρα .Είναι γεγονός βέβαια πως η διοργάνωση σημαδεύτηκε από την απουσία των ισχυρότερων εθνικών συγκροτημάτων της Γηραιάς Ηπείρου. Πέραν της αναμενόμενης απουσίας των βρετανικών ομάδων που ως αίτιο είχε την αυτοεξορία τους από τη FIFA λόγω της διαμάχης τους στο θέμα επαγγελματισμός-ερασιτεχνισμός,μεγαθήρια της εποχής όπως η Ιταλία ,η Τσεχοσλοβακία,η Γερμανία ,η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ισπανία απείχαν από εκείνο το πρώτο ραντεβού στερώντας λάμψη από την πρώτη αυτή διοργάνωση. Οι λόγοι είχαν να κάνουν κυρίως με το γεγονός πως η μετάβαση εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.Το υπερατλαντικό ταξίδι πραγματοποιόταν μέσω θαλάσσης και οι εθνικές ομοσπονδίες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν μια τέτοια ενέργεια . Αφετέρου ένας ακόμη λόγος ήταν πως δεν μπορούσε να βρεθεί μια λύση για τους ποδοσφαιριστές-εργάτες.Οι άνθρωποι αυτοι εργάζονταν έξω απο το χώρο του ποδοσφαίρου και οι έξι εβδομάδες απουσίας πιθανόν να τους στοίχιζαν την δουλειά τους.Ηταν συνεπώς ένα ρίσκο που πολλοί αρνήθηκαν να πάρουν.

Τελικά οι ομάδες που παρευρέθησαν σε αυτήν τη πρώτη γιορτή του ποδοσφαίρου ήταν οι...Γαλλία ,Ρουμανία,Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία από την Ευρώπη. Αργεντινή,Βολιβία,Βραζιλία,Περού,Χιλή,Παραγουάη και Ουρουγουάη από την Λατινική Αμερική. Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από την κεντρική Αμερική.

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 1930 στο κατάμεστο γήπεδο ,Ποκίτος του Μοντεβιδέο 60.000 θεατές παρακολούθησαν τον πρώτο αγώνα στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλων μεταξύ Γαλλίας και Μεξικού.Οι Γάλλοι με ένα επιβλητικό 4-1 νίκησαν τους Μεξικανούς και ο Λουσιέν Λορέν έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε το πρώτο στα χρονικά τέρμα σε παγκόσμιο κύπελλο.

Οι κορυφαίες ομάδες του τουρνουά, ήταν με απόσταση η διοργανώτρια Ουρουγουάη και η γειτονική Αργεντινή.Οι δύο ομάδες έφτασαν στον τελικό αφού προηγουμένως στον ημιτελικό ,είχαν πετύχει εξι τέρματα η καθεμία στην Γιουγκοσλαβία και τις Η.Π.Α αντίστοιχα.

Στο Στάδιο Σεντενάριο οι δύο ομάδες στις 30 Ιουλίου,έδωσαν μια παράσταση υψηλού επιπέδου.Οι Αργεντίνοι κάνοντας μια από τις μεγαλύτερες εκδρομές κατέφτασαν στο Μοντεβίδεο και κατέλαβαν 20.000 θέσεις.Ο τύπος της εποχής στην Ουρουγουάη είχε τον αγώνα ως κεντρικό θέμα ενώ παρότρυνε τους φιλάθλους να σταθούν στο πλάι της ομάδας τους.
Ο καιρός χειμωνιάτικος.Η θερμοκρασία σε χαμηλά σχετικά επίπεδα δίχως όμως αέρα.Οι δύο ομάδες αρνούνταν να ξεκινησει ο τελικός καθώς κάθε μια ήθελε να παίξει με τη δική της μπάλα. Τελικά ο Βέλγος διαιτητής Τζόν Λντζενούς ( είχε κανει ασφαλεια ζωής πρίν το παιχνίδι) και ενω κανείς δεν υποχωρούσε, έδωσε τη Σολομώντεια λύση ΄ένα ημίχρονο με την μπάλα των αργεντινών ,ένα με αυτήν των Ουρουγουανών.
Το παιχνίδι είχε πλέον ξεκινήσει και οι 70.00 θεατές κοιτούσαν την πρώτη αυτη μεγάλη παράσταση.Μολις στο 15 λεπτό ο Ντοράντο με ένα ασύλληπτο σουτ κάνει το 1-0 για τους γηπεδούχους και το γήπεδο παίρνει φωτιά .Η αντίδραση όμως ήταν άμεση. Με γκολ στο 19 και στο 37 ο Πατσέλε αρχικά και έπειτα το αστέρι και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης Γκιγιέρμε Στάμπιλε ο οποίος πέτυχε το όγδοο τέρμα σε τέσσερις συμμετοχές,ανέτρεψαν το παιχνίδι και οι μπιανκοσελέστε βρέθηκαν στη θέση του οδηγού.
Στην παύση μεταξύ των ημιχρόνων ακολούθησαν αξιοπερίγραπτες σκηνές.Ο μέσος της Ουρουγουάης Αντράντε ,έπαθε νευρικό κλονισμό και φώναζε καθως κυλιόταν στο πάτωμα, '' δεν γίνεται να χάσουμε,αυτοί είναι Αργεντίνοι και εμείς Ουρουγουανοί'' .
Οι φωνές φαίνεται να αφύπνισαν τους συμπαίκτες του οι οποίοι πραγματοποιώντας ένα παθιασμένο και αποφασιστικό δεύτερο ημίχρονο ισοφαριζουν αρχικα με κεφαλιά του Τσέα,κάνουν το 3-2 με σουτ απο μέση απόσταση του Ιριαρτε ,για να έρθει στο 89 ο Κάστρο ,να νικήσει τον Ντελατόρα στον αέρα και να πραγματοποιήσει το τελικό 4-2 ,δίνοντας έτσι διαστασεις θριάμβου στη νίκη των γηπεδούχων.
Η Ουρουγουάη αποτέλεσε την πρώτη ομάδα που σήκωσε στα χέρια της ,το παγκόσμιο κύπελο.Τη φτερωτή ,τότε , νίκη που κατασκεύασε ο Γάλλος χρυσοχόος Αμπέλ Λαφλό ειδικά για τον Ζιλ Ριμέ και το παγκόσμιο κύπελο.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ιστορικές σελίδες ...μέσα απο τον Διογένη"