Mία ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «FLASH»ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ & ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το κομμάτι που αφορούσε την επίσκεψη Ερντογάν και τα Εθνικά μας θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, λοιπόν, κ. Μπεγλίτη δείχνει ότι ήταν μια επίσκεψη να το πω έτσι, βάση των θεμάτων που συζητήθηκαν και των συμφωνιών που κάνατε, μιας καλής ατμόσφαιρας σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως τα λέτε εσείς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γεγονός ότι έχουμε προβλήματα με την Τουρκία δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα σ’ αυτό βεβαίως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ θα θυμίσω, ότι ακόμα και την περίοδο του σκληρού ψυχρού πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση τότε, συζητούσαν, συνεργαζόντουσαν σε ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος, τηρώντας ταυτόχρονα όμως, σταθερή την διαπραγματευτική μας θέση για τα κρίσιμα ζητήματα.
Κι επειδή με ρωτήσατε για την πρόταση για μείωση των αμυντικών εξοπλισμών, εμείς μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν είμαστε αρνητικοί. Το αντίθετο θα έλεγα, είμαστε θετικοί υπό μία όμως βασική πολιτική προϋπόθεση, ότι η Τουρκία θα δώσει δείγματα συμπεριφοράς, μέσα από την καθημερινή της πρακτική στο Αιγαίο, με την αεροπορία και το ναυτικό της, ότι σέβεται δηλαδή, το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, ώστε να πάμε σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης, σε μια σταδιακή εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, για να μπορέσουμε μετά να συζητήσουμε το εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα, της μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, έχετε ελπίδες βάσιμες ότι μπορεί να συμβεί αυτό σ’ αυτή τη φάση; Δηλαδή η Τουρκία να σταματήσει σταδιακά τουλάχιστον τις παρενοχλήσεις αυτές; Πιστεύετε, εσείς έχετε συνάγει απ‘ αυτές τις επαφές τις τελευταίες και μ’ αυτή την επίσκεψη, ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ των πρακτικών, εκ των συμπεριφορών και εκ του αποτελέσματος. Θέλω να ελπίζω, ότι η Τουρκία βλέπει το συμφέρον της, και το συμφέρον της είναι στην εμπέδωση κλίματος ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.
Άρα, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, να ελέγξει πολιτικά τις ένοπλες δυνάμεις, την εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας. Εδώ είμαστε για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο θετικό τρόπο, μια αλλαγή συμπεριφοράς και πρακτικών της Τουρκίας στην περιοχή μας.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πρέπει να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους"