Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΗΜΕΡΩΝ... Το Ισραήλ δεκαεννέα χρόνια από την ίδρυση του μαχόταν να σταθεροποιηθεί στο χώρο της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζοντας τα συνεχόμενα εμπόδια των Αράβων της περιοχής. Οι Μουσουλμάνοι είχαν ως στόχο να κατεδαφίσουν το δημιούργημα του Ισραήλ πριν καν ακόμη αυτό ανοικοδομηθεί

Το έτος 1967 ,έντεκα χρόνια μέτα τον τελευταίο Αραβοϊσραηλινό πόλεμο,οι αψιμαχίες στα σύνορα των γειτονικών χωρών έγιναν εξαιρετικά συχνό φαινόμενο.Στις 18 Μαιου ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ,ο οποίος ονειρευόταν έναν κυριαρχικό ρόλο στην περιοχή για την χώρα του, ζήτησε την απόσυρση των δυνάμεων του ΟΗΕ από το Σινά και μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις στον χώρο.Η κατάσταση φερόταν πλέον μη αναστρέψιμη.Ο Αιγύπτιος ηγέτης έκανε και δύο ακόμη βήματα δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Στις 22 Μαΐου πραγματοποιεί ναυτικό αποκλεισμό στο Ισραήλ ενώ οκτώ μέρες αργότερα συνάπτει σύμφωνο συμμαχίας και αμυντικής συνεργασίας με το κράτος της Ιορδανίας στοχεύοντας να περικυκλώσει τον αντίπαλο. Στις 4 Ιουνίου στη συμμαχία Αίγυπτος-Ιορδανία –Συρία προστέθηκε και το Ιράκ.

Το Ισραήλ αποφάσισε να μην μένει άπραγο και αδιαφορώντας για τις προτροπές των Η.Π.Α και της Σοβιετικής Ένωσης για σύνεση και αυτοσυγκράτηση την 5η Ιουνίου 1967 πραγματοποιεί επίθεση σε δύο μέτωπα. Στις 7.45 ξεκινά αεροπορική επίθεση εναντίον όλων των αεροπορικών βάσεων της Αιγύπτου ,που αποτελούσε τον ισχυρό κρίκο της συμμαχίας.Μέσα σε τρεις ώρες το Ισραήλ με τα 197 αεροσκάφη του, σημείωσε μια τεράστια νίκη καταστρέφοντας 19 αεροδρόμια και περίπου 400 αντίπαλα αεροπλανα.Την ίδια περίπου χρονική στιγμή, ο στρατός πραγματοποιεί μαζική επίθεση κατά των Αιγυπτίων στο Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας.Τα τεθωρακισμένα του στρατηγού Αριέλ Σαρόν βρέθηκαν πίσω από τις αιγυπτιακές δυνάμεις, κυκλώνοντας και αναγκάζοντάς τις να στραφούν ξανά πίσω στο Κάιρο

Στο Δυτικό Μέτωπο, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν αν και δεν υποστήριζε την δεδομένη στιγμή ,τις άμεσες εχθροπραξίες καθώς θεωρούσε πως η Ιορδανία δεν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο,πείστηκε τελικά από τον Νάσερ ότι η «νίκη ήταν με το μέρος τους». Ενεπλάκη στον πόλεμο, αλλά οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν.Στις 7 Ιουνίου οι Ισραηλινοί είχαν υπό την κατοχή τους τη Δυτική Όχθη, ενώ εισήλθαν θριαμβευτικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ,μετά από 1900 χρόνια.

Ο πόλεμος των έξι ημερών ,είχε πλέον τελειώσει. Στις 10 Ιουνίου το Ισραήλ αποτελούσε τον μεγάλο νικητή. Κατάφερε να τριπλασιάσει τα εδάφη του, κατακτώντας το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Αραβική συμμαχία παρέταξε 280.000 άνδρες και θρήνησε 21.000 νεκρούς και 45.000 τραυματίες ενώ οι Ισραηλινοί 265.000 στρατιώτες και αντίκρισαν 679 νεκρούς και 2.563 τραυματίες.

Το Ισραήλ βγήκε ιδιαίτερα ισχυρό από αυτόν τον πόλεμο τόσο σε εδαφικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ήταν πλέον ο απόλυτος ρυθμιστής της περιοχής και η ισχυρότερη αποδεδειγμένα στρατιωτική δύναμη. O κυρίαρχος ρόλος του στην Μέση Ανατολή είχε μόλις αρχίσει.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ιστορικές σελίδες ...μέσα απο τον Διογένη"