Το πρωί ο Πάνος Μπεγλίτης έδωσε συνέντευξη στον Σκαϊ και στους δημοσιογράφους Λυριτζή και Οικονόμου.
Ο Κορίνθιος άφησε ελεύθερη την γλώσσα του και έριξε πολλές βόμβες..!
ΕΙΠΕ:
Αναφορικά με τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις:
• Κάνουμε τα γνωστά διπλωματικά διαβήματα. Τίποτα περισσότερο, εκτός αν θέλουμε να περάσουμε στην απέναντι όχθη και να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική επιχείρηση.
• Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια.
Το λέμε, το καταδικάζουμε, το καταγγέλλουμε. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας μέσα από τον διπλωματικό δρόμο, όμως πρέπει να διατηρήσουμε την αναγκαία ψυχραιμία. Διατήρηση ψυχραιμίας δε σημαίνει και αδυναμία. Δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτή την πρακτική, δε σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση ή την αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Η επίσκεψη Ερντογάν ασφαλώς είχε την ιδιαίτερη σημασία της. Κανείς μας όμως δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι με μια επίσκεψη μπορούν να λυθούν σύνθετα, διαχρονικά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Είναι δύσκολος αντίπαλος η Τουρκία και γίνεται δυσκολότερος όσο επιθυμεί να παίξει έναν ευρύτερο περιφερειακό ρόλο.
• Είναι μια πρακτική που ακολουθούσε με διαφορετικές μορφές, πλην όμως με τον ίδιο στόχο και σε εποχές που ήμαστε και πολύ πιο ισχυροί οικονομικά και κοινωνικά από ότι σήμερα. Όμως και η Τουρκία από την πλευρά της δεν είναι ισχυρή οικονομικά και κοινωνικά. Δέκα χρόνια είναι «βουτηγμένη» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μην το ξεχνάμε. Και αυτοί έχουν μεγάλη εσωτερική κρίση. Κρίση και οικονομική και κοινωνική, παρά τα αριθμητικά στοιχεία της ανάπτυξης της Τουρκίας. Άρα λοιπόν αλλού είναι το θέμα. Παραμένει σταθερά στους στόχους της η Τουρκία, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ακόμα και όσοι πιστεύουμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη μπορούν να αλλάξουν οι σχέσεις με την Τουρκία. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κυρίως χρειάζεται προσοχή σε όλες αυτές τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου ανατρέπονται παραδοσιακές συμμαχίες, αντιλήψεις σε σχέση με το ρόλο χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και χρειάζεται από την πλευρά μας ένας σχεδιασμός μιας νέας στρατηγικής πολύ πιο ψύχραιμης, πολύ πιο ρεαλιστικής, πολύ πιο πραγματιστικής, σε σχέση με αυτά.
• Άρα με πολιτικά μέσα μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, να μην πέσουμε στην παγίδα εκείνων που θα ήθελαν μια κλιμάκωση της κρίσης και σύγκρουσης.
Αναφορικά με τις φήμες περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή:
• Αυτό μπορώ να σας το πω με απόλυτο τρόπο και αυτό μπορώ να το διαψεύσω με απόλυτο τρόπο.
• Το Σαββατοκύριακο που ήμουνα στην Κορινθία, από φίλους μέχρι συμπολίτες μου δεχόμουνα τα ερωτήματα "τι θα κάνουμε, που να πάμε τα ευρώ, να τα βγάλουμε από τις τράπεζες, να τα βγάλουμε στο εξωτερικό", βομβαρδίζομαι με τηλεφωνήματα..
• Η Κυβέρνηση καταδικάζει και διαψεύδει τις φήμες αυτές.
• Εμείς το καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο και κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες, πολιτικές, επικοινωνιακές, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το κατασκευασμένο κλίμα που έρχεται..
• Υπάρχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης, γενικότερα στη χώρα. Κουβαλάμε αυτό το τραύμα από τα τελευταία χρόνια, από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Κουβαλάμε ένα σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο δεν έχουμε καλύψει ακόμα και θέλει πολλή δουλειά.
Τώρα, ως προς τη φημολογία, ως προς την κατασκευή σεναρίων, αυτά παράγονται και εσωτερικά από εκείνους που ευνοούνται από μια τέτοια ατμόσφαιρα, από ένα τέτοιο κλίμα. Έρχονται όμως κι από το εξωτερικό, γιατί εδώ παράγεται η μεγάλη σπέκουλα.
Πηγή της είναι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Άλλες χώρες, ακόμα και «φίλιες» χώρες, εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγουν καθημερινά αυτό το κλίμα αβεβαιότητας για την Ελλάδα και όχι μόνο.
• Με τον πιο απόλυτο τρόπο αποκλείουμε την περίπτωση να περάσουμε στη δραχμή. Από την άλλη πλευρά, αύριο, θα ξαναγίνει αυτό. Θα δημιουργηθεί πάλι αυτό το κλίμα. Εμείς και πάλι θα το διαψεύδουμε.
• Πρέπει να είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμά μας, να συνεχίσουμε στους στόχους, να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί με το Μνημόνιο.
Αναφορικά με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην μετά Α. Τσοχατζόπουλου εποχή:
• Έχει μια συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι συμβάσεις είναι εκεί. Ακόμα διαχειριζόμαστε αυτές τις συμβάσεις για να μπορέσουμε να διορθώσουμε διάφορες πλευρές αυτών των συμβάσεων από την περίφημη ιστορία των υποβρυχίων, μέχρι τα πυρομαχικά των τεθωρακισμένων “Leopard”. Αυτά έχουν μια συνέχεια μέσα στο χρόνο. Βεβαίως με το μεσοδιάστημα των έξι χρόνων της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργήθηκαν προβλήματα δια πράξεων και παραλείψεων - αλλά αυτά έχουν μια ιστορία και μάλιστα μια ιστορία δεκαετίας. Ασχολούμαστε με τα κρίσιμα και μείζονα ζητήματα εξοπλισμών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προσπαθούμε θεσμικά μέσα από την αναβάθμιση της Βουλής και της αρμόδιας Επιτροπής, μέσα από την εμπλοκή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα από τον καθημερινό έλεγχο, να εμπεδώσουμε έμπρακτα τη διαφάνεια κι όχι απλά ως ρητορικό σχήμα.
• Προσπαθούμε να στεγανοποιήσουμε και να ελέγξουμε θεσμικά και κοινοβουλευτικά τις διαδικασίες προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Δεν είναι εύκολο όμως να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, το κλίμα δυσπιστίας, ύστερα από μια πορεία 30 χρόνων στους εξοπλισμούς όταν η διαδρομή αυτή διακρίθηκε από μια επεκτατική, ποσοτική αντίληψη για τους εξοπλισμούς, στο όνομα της αντιμετώπισης της Τουρκικής απειλής.
Αναφορικά με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου:
• Πέρα από την πολιτική και ιδεολογική διάσταση, που είμαι σε μεγάλη απόσταση από αυτό το μοντέλο, μου προκαλεί θλίψη, ακόμα θα έλεγα και εξεγείρομαι με την αισθητική πρόταση που εξέφρασε και υποστήριξε. Μου είναι τελείως ξένος αυτός ο τρόπος ζωής, με εξεγείρει, με νευριάζει, δε θέλω να έχω καμιά σχέση με αυτό, δεν είναι αυτή η ζωή μου, δεν είναι αυτή η ιδεολογία μου και η φιλοσοφία ζωής μου. Δεν με ενδιαφέρει.
Γι΄ αυτό, ακόμα και αν γίνω σκληρός με αυτά που λέω, δεν με ενδιαφέρει αυτό το μοντέλο ζωής που υπερασπίστηκαν ορισμένοι με τα σπίτια τους, με την πολυτέλειά τους, γιατί δεν με εκφράζουν κι ούτε πρόκειται να τους υπερασπιστώ.
Γιατί για μένα η αισθητική που δείχνουν, αυτός ο απίστευτος και ο απαράδεκτος νεοπλουτισμός, είναι η άλλη όψη του μεγάλου αδιεξόδου, της παρακμής και της βαθιάς κρίσης.
Μιλάω σε προσωπικούς τόνους. Ο καθένας θα αγωνιστεί, υπερασπιζόμενος, στους καιρούς που είμαστε, και την προσωπική και την πολιτική του αξιοπρέπεια και εντιμότητα.
Δε θέλω να έχω - και είμαστε πάρα πολλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ που δε θέλουμε να έχουμε - καμία σχέση με αυτή τη διαδρομή, μου προκαλεί πραγματικά οργή και θλίψη αυτό.
Αναφορικά με την υπόθεση SIEMENS:
• Δεν είναι τόσο εύκολο και στο κοινοτικό επίπεδο μία πολυεθνική εταιρεία να τη φέρεις απ’ τη μια στιγμή στην άλλη σε απολογία, σε έλεγχο, από τους κοινοτικούς θεσμούς και τις κοινοτικές διαδικασίες. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Επιχειρούμε με βάση την εσωτερική αλλά και την κοινοτική έννομη τάξη να το κάνουμε πράξη.
• Πολλές απ’ τις καθημερινές δραστηριότητες σήμερα, πολλά απ’ τα έργα υποδομής, υποστηρίζονται τεχνολογικά από τη SIEMENS. Πάρτε για παράδειγμα το Μετρό, το Τραμ ή οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά πρέπει να τα συνυπολογίσουμε για τις συνέπειες θετικές ή αρνητικές, κατά το πλείστον αρνητικές που θα έρθουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Αναφορικά με τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει:
• Αντιλαμβανόμαστε και συνειδητοποιούμε την γενικευμένη κρίση. Γι’ αυτό είχαμε βάλει ως προτεραιότητα τη διαλεύκανση όλων αυτών των σκανδάλων, την υπεράσπιση της διαφάνειας. Να αποτινάξουμε απ’ τις πλάτες μας μια «σκουριά» που επικάθεται πάνω στο πολιτικό σύστημα και ουσιαστικά μπορεί να λειτουργήσει διαβρωτικά για την επιβίωση του πολιτικού συστήματος, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως πολιτικό σύστημα ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Και συνείδηση έχουμε των προβλημάτων και αντιλαμβανόμαστε την ρευστή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πολιτικό σύστημα. Βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Γι’ αυτό παλεύουμε μέσα στην κυβέρνηση, μέσα απ’ την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μέσα απ’ την ανασυγκρότηση της χώρας, μέσα απ’ τη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων, μέσα απ’ την απελευθέρωση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό σύστημα, να περάσουμε σε μια νέα περίοδο της πολιτικής μας ζωής.
• Μην πάμε σε συλλογικές ενοχές, γιατί θα διαλυθούμε όλοι. Δεν έχω κανένα πρόβλημα, να γυρίσουμε στις δουλειές μας και στα σπίτια μας.
• Εμείς ως κυβέρνηση κάνουμε πράξη τη διαφάνεια. Και ο Γ. Παπανδρέου το έκανε πράξη. Πρέπει να είμαστε σε αυτό ειλικρινείς. Εμείς ξεκινήσαμε τις Εξεταστικές μετά τις εκλογές, με όλα τα προβλήματά τους. Είμαι ο πρώτος που θα συμφωνήσω έχουν πολλά προβλήματα οι Εξεταστικές. Αλλά τουλάχιστον δεν κρύψαμε τίποτα.
• Μέσα από τη SIEMENS και το Βατοπέδι βγήκαν κάποια πράγματα. Πολύ περισσότερα απ’ ότι γνωρίζαμε πριν τις εκλογές. Θυμηθείτε πως διαχειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση αυτά τα σκάνδαλα.
Αναφορικά με πιθανή αλλαγή του πολιτικού συστήματος:
• Δεν μπορώ να τη δώσω αυτή την απάντηση, γιατί και εγώ έχω πολλά ερωτηματικά όπως έχουμε όλοι μας, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες, σε όλα τα κόμματα. Βλέπουμε ότι είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Άρα πρέπει να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας υγιούς πολιτικής περιόδου. Μπορεί να ακούγεται πολύ ρητορικό αυτό αλλά είναι ανάγκη καθημερινή. Το έχουμε πει πολλές φορές, σεβασμός στο κράτος δικαίου και συντεταγμένες δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όχι αίμα που ζητάνε πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό το βλέπουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όχι αίμα, σεβασμός στις διαδικασίες, αναζήτηση κατά το δυνατόν, δεν είναι πάντα εύκολο, της αλήθειας.
• Είναι γεγονός ότι έχουμε ανάγκη να προχωρήσουμε. Το νιώθουμε και εμείς καθημερινά, μια τρομακτική πίεση, μια δυσπιστία. Το βλέπουμε στα μάτια των συμπολιτών μας. Δεν μπορούμε να βγαίνουμε καθημερινά απολογούμενοι, στην άμυνα. Δε θέλω να απολογηθώ για τίποτα, δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Και δεν είναι μια ηθική προσέγγιση. Πιστεύω ότι είναι βαθιά πολιτική και αυτή την πολιτική σχέση με την κοινωνία, πρέπει να την αποκαταστήσουμε. Είμαστε όπως σας είπα σε μια μεταβατική περίοδο.
Ή θα προχωρήσουμε να φτιάξουμε τις βάσεις ενός νέου πολιτικού συστήματος - δε σας λέω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αλλά προσπαθούμε - ή διαφορετικά ουσιαστικά και εμείς θα είμαστε μέρος ενός συστήματος που τελειώνει, που καταρρέει.
Και μπαίνουμε μετά σε περιόδους που κανείς δεν μπορεί να τις προσδιορίσει, να τις ιχνηλατήσει αυτή τη στιγμή.
Αναφορικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς:
• Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η χώρα πρέπει να εξοπλίζεται για να μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι σε μια απειλή. Η απειλή είναι δεδομένη από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά προσοχή όμως γιατί αυτό το είδαμε τα τελευταία 30 χρόνια, η απειλή πολλές φορές διογκωνόταν, η απειλή πολλές φορές κατασκευαζόταν στο όνομα εξοπλισμών, για να «κονομήσουν» - για να το πω με την απλή γλώσσα του λαού – πολλοί, διαχρονικά, μέσα στο πολιτικό σύστημα. Διαμορφωνόντουσαν εντάσεις πολλές φορές κατασκευασμένες.
Οι φίλοι δημοσιογράφοι μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό. Αγοράστηκαν όπλα τα οποία δεν είχαμε ανάγκη.
Μπορούμε με αυτά που έχουμε, να έχουμε μια πολύ αξιόμαχη και έχουμε μια αξιόμαχη άμυνα.
Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το φίλο, το συνάδελφο, Βαγγέλη Βενιζέλο, είμαστε καθημερινά σε στενή συνεργασία για να μπορέσουμε ακριβώς να βάλουμε τις βάσεις μιας νέας αντίληψης στους αμυντικούς εξοπλισμούς.
Γιατί 30 χρόνια γίνανε πολλά. Εμείς δεν ήρθαμε για να διαχειριστούμε αυτό το παρελθόν. Ήρθαμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, αλλά με απόλυτη καθαρότητα και διαφάνεια.
Ανώνυμος Said,
Απο λογια χειμαρρος. Απο έργα κοκο. Σπύρος
Posted on 9 Ιουνίου 2010 στις 8:30 μ.μ.