Εντολή για να εφαρμοστεί η απόφαση που επιβάλει τον απόπλου του πλοίου «Ρόπαξ 1» έδωσε ο εισαγγελέας. Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ αναφέρει πως είναι «ταξικός μύθος ότι ο τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα τη ‘βαριά βιομηχανία’».
Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, μετά την κατάληψη και δεύτερου πλοίου της εταιρίας Adriatic Lines, στο λιμάνι της Κορίνθου, από συνδικαλιστές της ΠΝΟ.
Ο κ. Τέντες έδωσε γραπτή εντολή στην εισαγγελία Κορίνθου να παραγγείλει στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές να πράξουν ό,τι απαιτείται προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και η δικαστική απόφαση που επιβάλει τον απόπλου του πλοίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά επιδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρίας Adriatic Lines, η οποία κατέθεσε και μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών.
Από προχθές το πρωί ναυτεργάτες και μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) βρίσκονται στο λιμάνι της Κορίνθου κι εμποδίζουν τη φορτοεκφόρτωση του πλοίου «Ρόπαξ ένα» (ROPAX1), βρετανικών συμφερόντων, για τη γνωστή υπόθεση άρσης του καμποτάζ.
Το πλοίο, που κανονικά ο απόπλους του είχε προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, βρίσκεται ακόμα δεμένο στο λιμάνι, ενώ νωρίτερα έδεσε στο λιμάνι της Κορίνθου και δεύτερο πλοίο της ίδιας εταιρείας, το «Ρόπαξ δύο» (ROPAX 2).
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες εργασίας, για υπεράριθμους αλλοδαπούς εργαζόμενους κι ανασφάλιστους, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στην άρση του καμποτάζ. Εκπρόσωποι της Ένωσης μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού δήλωναν ότι οι Έλληνες μάγειροι έχουν εκδιωχθεί από τα ελληνικά πλοία και κρουαζιερόπλοια.
Aντιδράσεις πολιτικών κομμάτων
Σχολιάζοντας την κατάληψη των πλοίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είπε ότι «η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό».
Έκκληση στους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και σε όσους, όπως είπε, δημιουργούν προβλήματα με τις εκδηλώσεις τους στα λιμάνια της χώρας, να σταματήσουν άμεσα, απηύθυνε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Τα λιμάνια είναι πνεύμονας οξυγόνου της οικονομίας μας. Στη δημοκρατία μας υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διεκδικήσει κανείς τα αιτήματά του», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι της Κορίνθου τις τελευταίες ώρες, αλλά και ανάλογα φαινόμενα που έχουν συμβεί και σε άλλα λιμάνια, όπως του Πειραιά.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατέθεσε επερώτηση για τον Τουρισμό, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων - ότι «στις συνθήκες της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, ‘ξεγυμνώθηκε’ ο ταξικός μύθος ότι ο τουρισμός αποτελεί για την Ελλάδα τη ‘βαριά βιομηχανία’».
Το ΚΚΕ επίσης, καταγγέλλει εκ νέου την επιχειρούμενη κατάργηση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, υποστηρίζοντας πως το μέτρο «εξυπηρετεί μονάχα τους εφοπλιστές, τους μεγάλους ομίλους, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κρουαζιέρας, στα καράβια των οποίων επικρατούν συνθήκες γαλέρας, με ναυτεργάτες, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστική οργάνωση».
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ
0 Response to "Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάληψη της ΠΝΟ στο λιμάνι"