Ερχονται 25 «λουκέτα» σε νυχτερινά κέντρα
– Στο 1,5 δισ. τα πρόστιμα που καταλογίσθηκαν στο 5μηνο



Οι οffshore εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι αδήλωτες πισίνες, οι χειρουργοί και οι συμβολαιογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Την ίδια στιγμή, το ΣΔΟΕ βάζει τα πρώτα 25 «λουκέτα» σε πολύ γνωστά νυχτερινά κέντρα της παραλιακής, σε gourmet εστιατόρια και πολυχώρους. Ο υπουργός Οικονομικών κατά την επίσκεψη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σημείωσε ότι η αύξηση των εσόδων δεν μπορεί να προέλθει από αύξηση φορολογικών συντελεστών και μόνον. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε βάρη στην οικονομία και στους Eλληνες πολίτες.
Πρέπει να προέλθει κυρίως από την επαναφορά ενός αισθήματος δικαίου στο φορολογικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στο πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι ενθαρρυντικά και λειτουργούν ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα του περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Στο πεντάμηνο του έτους, το ύψος των προστίμων που έχει καταλογισθεί σε επιχειρήσεις ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2009.

Offshore εταιρείες

Είναι ήδη σε εξέλιξη η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες και ελέγχονται ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων. Ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους για την εξέταση συμβολαίων αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων για τα οποία έχει δηλωθεί η αντικειμενική αξία, ενώ το καταβληθέν ποσό είναι πολλαπλάσιο αυτής.

Πισίνες

Από έρευνες που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις κατασκευής πισίνας, βρέθηκαν από τα στοιχεία των πελατών στοιχεία αξιοποιήσιμα για τις πισίνες που έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα. Το ΣΔΟΕ. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα προβεί σε ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τόσο για τη δήλωση όσο και για το δηλωθέν κόστος κατασκευής. Επίσης, έχουν ζητηθεί στοιχεία από κατασκευαστές ακινήτων στα βόρεια προάστια που έχουν κατασκευάσει πισίνες. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στα νησιά προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτες πισίνες.

Σκάφη

Από έρευνες που διενεργούνται σε δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής συγκεντρώνονται στοιχεία για τους ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατοχής σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων επώνυμων Ελλήνων που δηλώνουν ζημίες στις επιχειρήσεις τους.

Γιατροί

Μέσω των διασταυρώσεων στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι γιατροί του κέντρου των Αθηνών φάινεται να φοροδιαφεύγουν. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η έρευνα συνεχίζεται σε διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα. Από τον έλεγχο σε 14 διαγνωστικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στοιχεία κυρίως χειρουργών, τα οποία επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ. Η διερεύνηση αυτή έχει οδηγήσει στην ανάδειξη επιπλέον 153 γιατρών με ουσιαστικές παραβάσεις, για τους οποίους ακολουθείται η ίδια διαδικασία ελέγχου και ανοίγματος λογαριασμών. Οι έλεγχοι επεκτείνονται πλέον και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και σε γιατρούς του ΕΣΥ, όπου εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων και ενδεχόμενα προμήθειας - χρηματισμού των ίδιων των γιατρών (μαύρο χρήμα).

Νυχτερινά κέντρα

Από την έναρξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου, την περίοδο Απριλίου - Μαΐου 2010 και μόνο για την Αττική έχουν διενεργηθεί 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης - χώρους μαζικής εστίασης, έναντι 501 την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι έλεγχοι έχουν βρει 449 παραβάτες (έναντι 210 το 2009) και έχουν καταγράψει συνολικά 23.021 παραβάσεις (έναντι μόλις 860 το 2009). Εχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο για το κλείσιμο καταστημάτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα πρώτα «λουκέτα» μπαίνουν τις επόμενες μέρες σε 25 κέντρα, εστιατόρια και πολυχώρους.

Λαθρεμπόριο καυσίμων

Ελέγχονται για διαπίστωση λαθρεμπορικής πράξης αποστολές 9,5 χιλιάδων βυτίων με προορισμό τη Βουλγαρία.

Συμβολαιογράφοι

Αποκλίσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά περίπτωση κατέδειξαν τα στοιχεία των διασταυρώσεων στους συμβολαιογράφους. Με βάση την πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, 6 στους 10 συμβολαιογράφους σε όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει εικονικές δαπάνες στα τηρούμενα βιβλία τους.

Στο μεταξύ, τις προσεχείς μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα νέα λίστα με ονόματα, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή. Βέβαια, τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης στο θέμα με τις λίστες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στη διαπόμπευση επαγγελματιών οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πρόκειται περί λαθών είτε των ηλεκτρονικών συστημάτων είτε των ελεγκτών, που λειτουργούν υπό πανικό για να αποδείξουν το έργο τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σαφέστατα υπάρχουν και περιπτώσεις φοροφυγάδων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα από το ελληνικό Δημόσιο. Προς το παρόν, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει δημοσιοποιήσει τα τελικά στοιχεία με τους «φοροφυγάδες γιατρούς του Κολωνακίου».

Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ τόνισε: «Η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε εξαιρετικά θετικά την αποκάλυψη ότι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ελέγχθηκαν και αποκαλύφθηκε ότι παρανομούν με ένα προκλητικό τρόπο και ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες. Αντιμετωπίζει εξαιρετικά θετικά ότι προχωράμε τις διαδικασίες, ώστε να εκμεταλλευθούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο που δίνει ο νόμος, να κλείσουμε καταστήματα και νυχτερινά κέντρα που παρανομούν, αφαιρώντας από ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι παρανομούν το αφορολόγητο που έχουν σύμφωνα με το νόμο. Αντιμετωπίζει εξαιρετικά θετικά το γεγονός ότι μπορούμε χωρίς να έχουμε απολύτως κανέναν ενδοιασμό να πάμε και να ελέγχουμε πισίνες, σκάφη, αυτοκίνητα πολυτελή «επιφανών» ανθρώπων, οι οποίοι, όμως, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην ελληνική κοινωνία πρέπει ο κάθε Eλληνας να έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση απέναντι στον νόμο».

Πρόστιμα 1,5 δισ.

Πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ έχει καταλογίσει από τις αρχές του έτους το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των προστίμων στο πεντάμηνο είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ έναντι περίπου 700 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2009. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, το νέο ΣΔΟΕ προβαίνει σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καθημερινή βάση σε διάφορες επιχειρήσεις, σε ελέγχους διακίνησης σε σταθμούς διοδίων και σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές. Οι καταγγελίες πολιτών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 έχουν φθάσει στο ΣΔΟΕ περίπου 6.000 καταγγελίες πολιτών, έναντι 4.098 καταγγελιών που έγιναν ολόκληρο το 2009. Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα το τετραψήφιο είτε δεν λειτουργούσε είτε υπολειτουργούσε. Στο πρώτο 5μηνο του έτους οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αττικής, 8.164, με το εκτιμώμενο ύψος των προστίμων να φθάνει τα 515 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 7.643 παραβάσεις και εκτιμώμενο ύψος προστίμων 408 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία με 528 παραβάσεις και εκτιμώμενο ύψος προστίμων 32 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκονται τα νησιά του Ιονίου, όπου περιέργως δεν εντοπίστηκε καμία παράβαση και η Δυτική Μακεδονία, όπου εντοπίστηκαν μόλις 19 παραβάσεις στις επιχειρήσεις που ελέγχθησαν. Στο μεταξύ, τη συνδρομή των χωρών–μελών της Ε.Ε. προκειμένου να εντοπιστούν κεφάλαια τα οποία είναι κατατεθειμένα στο εξωτερικό και αποτελούν προϊόν «μαύρου χρήματος» θα αναζητήσει το υπουργείο Οικονομικών. Οσοι λοιπόν δεν επιστρέψουν τα κεφάλαια αυτά για τα οποία η κυβέρνηση δίνει γενική αμνηστία, θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελεγκτών. Εφόσον δεν προκύπτει από πουθενά η προέλευση των χρημάτων, αυτά θα δεσμευθούν.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Οffshore, σκάφη, πισίνες, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ"