100 χρόνια Ελληνικός Προσκοπισμός

18.8.10 Αναρτήθηκε από diogenis
Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Επέτειος που από την αρχή της χρονιάς τιμούν με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα σημερινοί και παλιοί πρόσκοποι.

Κορωνίδα αυτών των εκδηλώσεων εορτασμού της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού, αποτελεί το 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη. Μία πολύ μεγάλη κατασκήνωση παιδιών ηλικίας 11 έως 14 ετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 29 Αυγούστου στα Καμμένα Βούρλα (Camping ΕΟΤ) και στην οποία θα πάρουν μέρος περισσότερα από 2.500 παιδιά και ενήλικοι βαθμοφόροι.

Στη μεγάλη αυτή προσκοπική γιορτή - παιχνίδι, συμμετέχουν παιδιά και βαθμοφόροι από τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Κω και Ρόδο), από την Κρήτη και τα Επτάνησα (Κέρκυρα και Ζάκυνθο). Από τους νομούς Αττικής, άρτας, Αχαϊας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Μαγνησίας, Ξάνθης, Ροδόπης και Τρικάλων. Επίσης θα συμμετέχουν στο Τζάμπορη απόδημοι Έλληνες από την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο, από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Με το 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, το Σώμα Ελλήνων προσκόπων επιδιώκει:

- Να γνωριστούν Πρόσκοποι απ' όλη την Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες φιλίες

- Να εμπλουτιστεί η δράση των Προσκοπικών τμημάτων

- Να αποκτήσουν οι Βαθμοφόροι νέες ιδέες και εμπειρίες για την εφαρμογή του προγράμματος

- Να γίνει περισσότερο αισθητή η παρουσία της Προσκοπικής Κίνησης

- Να έλθουν οι Έλληνες Πρόσκοποι σε επαφή με Προσκόπους άλλων χωρών

Το 4ο Πανελλήνιο Τζάμπορη θα είναι κλιματικά ουδέτερο...

Οι Πρόσκοποι διακηρύσουν ότι η λύση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η πρόληψη και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους. Με δεδομένη την παρουσία 2.500 νέων στο 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη αποφασίσαν να κάνουν αυτή τη μεγάλη προσκοπική δράση όσο πιο φιλική προς το περιβάλλον γίνεται. Για να επιτευχθεί αυτό θα εφαρμοστούν κανόνες και προδιαγραφές που θα καταστήσουν το 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη "κλιματικά ουδέτερο.".

Η πιστοποίηση για αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία καταμετρούνται οι ποσότητες εκπομπών ενεργού άνθρακα που παράγονται από όλες τις ενέργειες της δράσης.

Στη συνέχεια, οι ποσότητες αυτές αντισταθμίζονται με ένα χρηματικό πόσο το οποίο χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα, ή και έργα εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, τα οποία αντικαθιστούν ή μειώνουν την ρυπογόνο ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων (όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, λιθάνθρακας κ.ά).

Το ποσό αυτό θα κατατεθεί στον διεθνή φορέα myclimate που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τα αντίστοιχα έργα.

Στα Καμένα Βούρλα το απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Η έκθεση του απολιθωμένου δάσους Λέσβου στο "προσκοπικό χωριό" στο χώρο του τζάμπορη, περιλαμβάνει εξαιρετικά απολιθώματα, τεμάχια απολιθωμένου ξύλου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, την περιοχή Σιγρίου και την Βραχονησίδα Νησιώπη στη δυτική Λέσβο.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, και τμήματα από ρίζες δέντρων. Διακρίνεται σε όλα τα εκθέματα η άριστη διατήρηση όλων των μορφολογικών χαρακτηριστικών των αρχικών φυτικών οργάνων, όπως οι δακτύλιοι ανάπτυξης σε εγκάρσιες τομές κορμών, ο φλοιός στο εξωτερικό τμήμα κορμών και το δίκτυο φλεβών σε φύλλα. Επίσης παρουσιάζονται με γραφήματα μεγάλων διαστάσεων, τα είδη των φυτών που αντιπροσωπεύουν τα εκτεθειμένα απολιθώματα.

Απολιθώματα από φοινικοειδή, δαφνίδες, δέντρα κανέλλας, βαλανιδιάς, καρυδιάς, πλάτανου, πευκίδων και πρωτοπευκίδων, κυπαρισσίδων, κουνιχάμιας είναι μερικά από τα εκθέματα της ενότητας αυτής.

Εντυπωσιακό είναι το "διόραμα σεκόιας", όπου με τη παράλληλη χρήση γραφημάτων σύγχρονων δέντρων σεκόιας από την Καλιφόρνια και απολιθωμάτων από προγονικές σεκόιες του Απολιθωμένο Δάσος, ο επισκέπτης μεταφέρεται νοητά στο υποτροπικό δάσος που κάλυπτε τη Λέσβο πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η έκθεση πραγματοποιείται με φροντίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτό-εκπαίδευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια.

Το Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι μια σύγχρονη κίνηση για τους νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις της εποχής, με αντικείμενο την ενεργό συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών και ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "100 χρόνια Ελληνικός Προσκοπισμός"