Σήμα κινδύνου για τα "λουκέτα"

26.8.10 Αναρτήθηκε από diogenis
Mία στις 5 επιχειρήσεις (ποσοστό 20,9%) θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό υπολογίζεται σε 175.000 "λουκέτα'' μέχρι το τέλος του 2011 σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία της πραγματικής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ενώ με ένα μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2011. (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί)

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλο και τους εκπρόσωπους τη εταιρείας MARC που πραγματοποίησε την έρευνα σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων, σε επισφάλεια βρίσκονται 120.000 θέσεις εργασίας το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι το 26% των επιχειρήσεων εξετάζουν - και κάποιες έχουν προχωρήσει ήδη - σε αλλαγή της επιχειρηματικής τους έδρας για φορολογικούς λόγους, ενώ οι 4 στις 10 επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια φορολογικής ικανοποίησης και σκέφτονται να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο.

Όπως σχολίασε ο κ. Ασημακόπουλος για το θέμα της οργανωμένης στάσης πληρωμών ''η ΓΣΕΒΕΕ δεν σκέφτεται να προτείνει κάτι τέτοιο στα μέλη της αλλά σημείωσε ότι το εύρημα της έρευνας δεν θα μείνει αναξιοποίητο και με δεδομένο ότι κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον δεν αποκλείουμε τίποτα''

Ακόμα από την έρευνα προκύπτει ότι οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Ειδικότερα, επιδείνωση εμφανίζει:

στον κύκλο εργασιών το 77,8%

στη ζήτηση το 77%

στη ρευστότητα το 79%

στις παραγγελίες το 76,1%

στις επενδύσεις το 52,3 %.

Ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι στις λύσεις που προτείνονται να δοθούν κίνητρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση το ΤΕΜΠΜΕ καθώς από την απορροφητικότητα των τελευταίων προγραμμάτων φαίνεται αποτυχία του θεσμού και σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν διότι οι οικονομία μας έχει φτάσει στα όρια ''λυγισμού'' της και τόνισε τη σημασία μη περαιτέρω αύξησης του ΦΠΑ ούτε κατά μια μονάδα. Εξαπέλυσε τα βέλη του κατά του ΣΕΒ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και κατονόμασε το ΣΕΒ λέγοντας ότι ''από ένα μικρό κύκλο γνωριμιών και συμφερόντων καθοδηγείται η οικονομία και ελήφθησαν οι αποφάσεις του μνημονίου επί τη βάσει κύκλου γνωριμιών και συμφερόντων''.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ασημακόπουλος σχολίασε ότι από την έρευνα συμπεραίνεται ότι υπάρχει επιδείνωση των στοιχείων στην πραγματική οικονομία που οδηγεί σε χειροτέρευση του επιχειρηματικού ορίζοντα και η επιδείνωση αυτή καταγράφεται στις προβλέψεις των μικρομεσαίων''.

Όσον αφορά την πρόβλεψη της γενικής οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων επιδείνωση προβλέπει το 67,1% των επιχειρηματιών. Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει:

στον κύκλο εργασιών το 65,6%

στη ρευστότητα το 66,9%

στη ζήτηση το 63,8%

στις παραγγελίες το 64,4%.

στις επενδύσεις το 47,5%


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σήμα κινδύνου για τα "λουκέτα""