Το ΣΔΟΕ διερευνά τις τελευταίες ημέρες τα συμβαίνοντα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες που διοργανώνονται σε χωριά και κωμοπόλεις της Ελλάδας για να ελέγξει εάν κόβονται εισιτήρια και παραστατικά. Από κόσκινο περνούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι απαλλάσσονται βάσει νόμου από τον ΦΠΑ για έσοδα που πραγματοποιούν για δύο εκδηλώσεις κάθε χρόνο και δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ωστόσο ότι πολλές εκδηλώσεις δεν είναι καθόλου «μη κερδοσκοπικού» χαρακτήρα και κατά περίπτωσιν παρατηρείται όργιο φοροδιαφυγής.

Το σκηνικό είναι λίγοπολύ γνωστό: μη κερδοσκοπικό σωματείο διοργανώνει συναυλία με τη συμμετοχή «αστεριών» που πενταγράμμου και την «έκτακτη συμμετοχή» διάσημων μοντέλων (με ευρύτερες «καλλιτεχνικές» ανησυχίες) σε πλατεία χωριού. Τυπικώς η αφορμή είναι να συγκεντρωθούν έσοδα για την αναστήλωση της εκκλησίας του χωριού (υποθετικό το παράδειγμα). Ο όμιλος, υπό τον μανδύα του μη κερδοσκοπικού και ενίοτε φιλανθρωπικού χαρακτήρα, τυπώνει μη θεωρημένα εισιτήρια και πωλεί οινοπνευματώδη ποτά αμφιβόλου ποιότητας («μπόμπες») σε χιλιάδες παραθεριστές και ντόπιους που σπεύδουν στη συναυλία.

Οι αφορολόγητες εισπράξεις του ομίλου μοιράζονται στους φανερούς και αφανείς διοργανωτές και ενδεχομένως και στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται. Βάσει νόμου τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσονται από τον φόρο για τα «αγαθά» που πωλούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστοί τραγουδιστές παρακολουθούν «όλως τυχαίως» μια εκδήλωση ανάμεσα στο κοινό στην πλατεία ενός χωριού. Μετά την έναρξη του προγράμματος και «πάνω στο κέφι» ανεβαίνουν στη σκηνή και τραγουδούν επί δύο ώρες. Η εκδήλωση είναι μη κερδοσκοπική και τα χιλιάδες αθεώρητα εισιτήρια έχουν κοπεί για τη στήριξη του συλλόγου ή του σωματείου που τη διοργανώνει.

«Θα εξετάσουμε το θέμα εφόσον παρατηρείται παραβατικότητα» λέει στο «Βήμα» διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και δεν αποκλείει τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Διευκρινίζει ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε «μαζί με τα ξερά να μην καούν και τα χλωρά, σοβαρές δηλαδή οργανώσεις που διοργανώνουν αξιοπρεπείς εκδηλώσεις δύο φορές τον χρόνο ώστε να αποκομίσουν κάποια έσοδα για τους σκοπούς τους και να μη στηρίζονται αποκλειστικά στην κρατική επιχορήγηση».


Πηγή : tovima.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το («μη κερδοσκοπικό») πανηγύρι της φοροδιαφυγής"