Δύσκολο φθινόπωρο αναμένουν επτά στις δέκα μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Marc που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Οκτώ στις δέκα δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και δύο στις δέκα αναφέρουν ότι προχώρησαν σε μείωση των θέσεων εργασίας από την αρχή του έτους. Τρεις στις δέκα θεωρούν πιθανή την περαιτέρω μείωσή τους, με τη ΓΣΕΒΕΕ να εκτιμά ότι μπορεί να χαθούν περισσότερες από 200.000 δουλειές φέτος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην προηγούμενη έρευνα, το Φεβρουάριο, επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης περίμενε το 55,4% των επιχειρήσεων, παρατηρείται δηλαδή επιδείνωση του κλίματος μέσα στους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικό της ανασφάλειας είναι το γεγονός ότι το 44,4% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στο επόμενο διάστημα. Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης το ποσοστό αγγίζει το 50% και για τους αυτοαπασχολούμενους το 60%.

Απασχόληση

Οι επιπτώσεις στον τομέα της απασχόλησης είναι ήδη ορατές. Όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, η τελική αποτίμηση για τις χαμένες θέσεις εργασίας στο α' εξάμηνο του 2010 ανήλθε σε 88.000 αντί προβλέψεων, τον περασμένο Φεβρουάριο για την απώλεια 60.000 θέσεων. Επισφαλείς είναι ακόμη 120.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες προβλέπεται ότι μπορεί να περικοπούν έως το τέλος του έτους. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 είχαν χαθεί 104.000 θέσεις εργασίας.

Το 21,9% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι προχώρησαν σε απολύσεις. Το 7,4% μείωσε το προσωπικό κατά ένα άτομο, το 4,8% κατά δύο, το 3,2% κατά τρία άτομα και το 6,5% περισσότερα από τρία άτομα. Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά σε επιχειρήσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία (91%) απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους. Σε αύξηση των θέσεων εργασίας προχώρησε το 3,6%.

Το 27,7% των επιχειρήσεων θεωρεί πιθανό να προχωρήσει και σε νέα μείωση των θέσεων εργασίας, μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Το 39,7% αναφέρει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών και το 30% ότι έχει προχωρήσει σε ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, προχωρώντας σε αναγκαστική μείωση του ωραρίου. Το 15% έχει προχωρήσει σε μείωση μισθών (το 7,3% σε όλους τους εργαζόμενους).

Όσον αφορά πάντως στο 13ο και 14ο μισθό, μόνο το 9,1% επιθυμεί την κατάργησή τους. Το 58,6% των επιχειρήσεων θέλει να παραμείνουν ως έχουν και το 21,5% να ενσωματωθούν στους υπόλοιπους 12 μισθούς.

Ρευστότητα - επενδύσεις

Αναφορικά με τη ρευστότητα, το 79% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μειώθηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο και το 66,9% ότι περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση μέχρι το τέλος του έτους. Εξάλλου, το 52,1% όσων απευθύνθηκαν σε τράπεζα για χρηματοδότηση αναφέρει ότι το αίτημα τους απορρίφθηκε.

Η υποχώρηση των οικονομικών μεγεθών είχε ως απόρροια και τον περιορισμό των επενδύσεων. Περισσότεροι από ένας στους δύο επιχειρηματίες (52,3%), δήλωσαν ότι προχώρησαν στη μείωση της επενδυτικής τους δαπάνης. Το 47,5% σχεδιάζει να τη μειώσει κι άλλο μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην έρευνα μετείχαν 960 επιχειρήσεις.


Πηγή : enet.gr




You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Απολύσεις σχεδιάζουν τρεις στις δέκα μικρές επιχειρήσεις"