Ωστόσο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας "ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ", που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα της πόλης, προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το βράδυ μπορεί να αυξηθούν αισθητά, οπότε οι κάτοικοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς την επαγρύπνησή τους.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας οι τιμές παραμένουν, κυρίως λόγω της ζέστης, υψηλές σχετικά με το όζον και οι υπόλοιποι δείκτες σταδιακά αποκλιμακώνονται, όμως η βελτίωση που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διήμερο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους περί τα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, καθώς δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες, που συνετέλεσαν στη δημιουργία του.
Με το θερμόμετρο να παραμένει στο κέντρο της πόλης στους 35-36° C ακόμη και ως αργά το βράδυ η Μόσχα δεν δείχνει να απαλλάσσεται εύκολα από το βαρύ και θανατηφόρο, όπως αποδείχθηκε κοκτέιλ καύσωνα και μόλυνσης. Στις 14.00 μετά το μεσημέρι καταγράφηκε το 8ο για τον Αύγουστο και το 20ό για τη φετινή χρονιά ημερήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας, όταν το θερμόμετρο κατέγραψε 32,8° C, 1,1 βαθμό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ της 10ης Αυγούστου του 1893. Το απόλυτο θερμοκρασιακό ρεκόρ όλων των εποχών καταγράφηκε στη Μόσχα στις 29 Ιουλίου και ήταν 38,2° C, με τους ειδικούς, όπως ο επικεφαλής της Ρωσικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αλεξάντρ Φρολόφ, να μιλούν για "ανώμαλο καύσωνα", χωρίς προηγούμενο τα τελευταία χίλια χρόνια, που υπάρχουν κάποιας μορφής γραπτές μαρτυρίες.
Αρχίζοντας το "ξήλωμα" των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.
Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.
Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του. Ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι "βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς", αλλά και ότι "ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα". Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.
Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Λουσκόφ κλήθηκε και από τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ο οποίος τον επαίνεσε "γιατί γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του", μια φράση, που ερμηνεύεται από πολλούς ως ειρωνική κατά το στυλ Πούτιν, χωρίς τίποτε άλλο να προδίδει οποιοδήποτε πρόβλημα προς το παρόν.
Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Σαρόφ έχασαν τη ζωή τους όταν τους καταπλάκωσαν φλεγόμενα δέντρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται από χθες Δευτέρα κατά της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του πυρηνικού κέντρου (500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) γνωστού από την σοβιετική εποχή, ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πυρηνικών ερευνών και κατασκευής ατομικών όπλων.
Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως το ραδιενεργό υλικό επανατοποθετήθηκε στο κέντρο του Σαρόφ, από όπου είχε απομακρυνθεί στις αρχές του μήνα εξαιτίας των πυρκαγιών.
Περίπου 500 άνθρωποι συνεχίζουν των αγώνα τους για τον περιορισμό της φωτιάς γύρω από ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο στο Σνέζινσκ στα Ουράλια, σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα, στο οποίο κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
"Η έκταση που καίγεται περιορίστηκε στα έξι εκτάρια" στην ζώνη αυτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Οι τοπικές αρχές κήρυξαν πριν τρεις ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή γύρω από το συγκρότημα Μαγιάκ (περιοχή Τσελιαμπίνσκ) επίσης στα Ουράλια σε απόσταση 2.000 από την Μόσχα. Το συγκρότημα αυτό είναι κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.
Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποιεί πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης από το Μαγιάκ. Το 1957 σημειώθηκε ένα σοβαρότατο μη πυρηνικό δυστύχημα από την έκρηξη μιας δεξαμενής πυρηνικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ραδιενεργή μόλυνση που θεωρήθηκε μια από τις χειρότερες στον κόσμο.
Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.
Τα σχετικά ρεπορτάζ, που βασίστηκαν στα στοιχεία των γραφείων κηδειών και δημοσιεύτηκαν στην οικονομική ημερήσια «Κομερσάντ» εκτιμούν ότι οι θάνατοι είναι αυξημένοι κατά 2,5-3 φορές, ωστόσο δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις για αύξηση έως 8-10 φορές.
Απαντώντας ο κ. Σελτσόφσκι είχε διαψεύσει τα στοιχεία αυτά και είχε ζητήσει «να μην σκορπίζεται ο πανικός».
Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.
Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες "ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους" εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.
"Φοβούμαστε μήπως έρθει χολέρα από τη νοτιοανατολική Ασία, το Πακιστάν, όπου η κατάσταση δεν είναι καλή", δήλωσε ο Ονιστσένκο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ.
"Παίρνουμε μέτρα για να οργανώσουμε τον έλεγχο των τροφίμων και ζητούμε την παράδοση πόσιμου νερού εκεί όπου οι πηγές υδροδότησης έχουν στερέψει", διευκρίνισε.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 Response to "Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα"