Έτοιμες είναι οι τράπεζες να εξυπηρετήσουν και να συνεργαστούν με τους πελάτες τους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων" καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική προετοιμασία των αρμόδιων τραπεζικών υπηρεσιών.

Από σήμερα μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί και η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής με σκοπό να ρυθμιστούν τα χρέη του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων 150.000 περίπου δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων", που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Από την πλευρά τους, τα τραπεζικά στελέχη αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των δανειοληπτών που θα προστρέξουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του Νόμου, θεωρούν όμως ότι το νούμερο των 150.000 είναι υπερβολικό. Επισημαίνουν πάντως ότι επιθυμούν και επιζητούν την άριστη συνεργασία με την πελατεία τους που αντιμετωπίζει προβλήματα αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων -τα οποία έχουν ενταθεί λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης - προς όφελος και των ιδίων και της τράπεζας. Άλλωστε όπως τονίζουν, οι τράπεζες αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στην ανακοίνωση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης δανείων με ευνοϊκούς όρους, τα οποία έχουν την θετική ανταπόκριση από την πελατείας τους.

"Οι τράπεζες στο πρώτο στάδιο και μέχρι 31 Δεκεμβρίου έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν βεβαιώσεις οφειλών κατά τις προδιαγραφές του νόμου. Το πλήθος που θα προστρέξει να αιτηθεί βεβαίωση εξαρτάται από το πόσο αυτό θα προβληθεί ως πανάκεια των προβλημάτων του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι μιλάμε για πραγματικά φτωχούς ανθρώπους που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν διαθέτουν κανενός είδους περιουσία. Σε όλα τα στάδια εξέτασης της αίτησης, αλλά όχι τώρα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα ληφθούν υπόψη όλα τα εισοδήματα και η περιουσία και των 2 συζύγων, όταν μιλάμε για ζεύγος και αυτή ακόμη η πρώτη κατοικία προστατεύεται για 20 έτη, αλλά δεν εξαιρείται της ρύθμισης. Εάν ένας πελάτης παραπλανηθεί και οδηγηθεί προς το Νόμο από επιτήδειους, ενώ θα μπορούσε να αποπληρώσει τις οφειλές του με ίδια μέσα χωρίς την υποστήριξη του Νόμου, πιστεύω ότι δεν θα είναι προς όφελός του. Ο επίσημος χαρακτηρισμός στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ως "φτωχός" είναι για κάποιον που προσδοκά να έχει οικονομική δραστηριότητα μια "βαριά ταμπέλα" που δεν θα τους επιτρέψει να συναλλάσσεται και να έχει οποιαδήποτε περιουσία για τουλάχιστον 4 έως 7 έτη", αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to ""Ανάσα" σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες"