«Διόλου υπερήφανος» για τον ρόλο του στην προεκλογική οικονομική ενίσχυση του ΠαΣοΚ από τη Siemens δήλωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χαριλάου Τρικούπη κ. Θ. Τσουκάτος, εντάσσοντας τη χορηγία του ενός εκατ. μάρκων που έλαβε το 1999 για λογαριασμό του τότε κυβερνώντος κόμματος σε μια «παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική», την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κληρονόμησα και δεν καθιέρωσα».

Ο πρώην «στρατηγός» του ΠαΣοΚ επεφύλαξε βολές κατά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, αναφέροντας ότι «ψεύδονται συνειδητάκαι μάλιστα γνωρίζοντας ότι ουδείς πολίτης τους πιστεύει- εκείνοι που βεβαιώνουν πως το δικό τους κόμμα, και αναφέρομαι στα μεγάλα, δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους με αντίστοιχα υψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το ανώτατο όριο τωνεπιτρεπομένων οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου».

Ο κ. Τσουκάτος στην κατάθεσή του δεν δίστασε να εκφράσει την πικρία του για τη στάση που του επιφύλαξε το κόμμα του, επιμένοντας στα όσα έχει πει και ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή το 1 εκατ. μάρκα που έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens κατέληξε στα ταμεία του ΠαΣοΚ και ότι ο ίδιος «δεν κράτησε έστω κι ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά». «Η κατάληξη του άνω χρηματικού ποσού στον προορισμό του ( σ.σ.: εννοεί το κομματικό ταμείο ) επιβεβαιώθηκε εμμέσως, για ευνόητους λόγους, πλην σαφώς, από τις καταθέσεις στη Δικαιοσύνη των ταμιών του κόμματος,αλλά και από τις καταθέσεις στη Γερμανία στελεχών που εκταμίευαν για λογαριασμό της εταιρείας» σημείωσε ο μάρτυρας, δηλώνοντας «διόλου υπερήφανος» για την εμπλοκή του στην υπόθεση αυτή «ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν εις βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της».

Ωστόσο κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για «έλλειψη πολιτικού θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά πολλών ετών». «Ανέλαβα ποινικές ευθύνες γιατί άλλοι απέφυγαν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες» κατέθεσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα καμία κομματική επιτροπή δεν συγκροτήθηκε για να ερευνήσει το γεγονός που ασφαλώς δεν ήταν το μοναδικό, ενώ βρέθηκα αιφνιδίως και αναπολόγητος σε αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας εξομοιούμενος με άλλες περιπτώσεις εντελώς διαφορετικές. Κι αυτό γιατί εκείνοι που με έθεσαν εκτός κόμματος, απλά δεν ήθελαν να γνωρίζουν. Επεδίωξαν απλώς την απομόνωσή μου, αντί της αντιμετώπισης του προβλήματος κρυβόμενοι στην άμμο». Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του ΠαΣοΚ.

Ο κύκλος των καταθέσεων πολιτικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη σημερινή κατάθεση της πρώην υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη (για τις επαφές της με τον Μ. Χριστοφοράκο και τη διαχείριση του σήματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουρουγουάη για τις κινήσεις του καταζητούμενου Χρ. Καραβέλα ), καθώς και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια (για το σκέλος της διαφυγής στο εξωτερικό των Χριστοφοράκου και Καραβέλα). Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η στάση της ΝΔ που διατύπωσε την αντίθεσή της στην κλήτευση των δύο πρώην υπουργών (ενώ είχε συναινέσει αρχικώς), λέγοντας ότι δεν εμπλέκονται κάπου στην υπόθεση και ως εκ τούτου δεν έχουν να εισφέρουν τίποτε στη διερεύνησή της. Τέλος, αποφασίστηκε να μην κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί.



Πηγή : tovima.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Θ. Τσουκάτος : «Δεν είμαι περήφανος γι΄ αυτό που έκανα»"