Φώτης Χατζημιχάλης: Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα προχωρήσει και χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω έλλειψης απαρτίας η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, με θέματα ημερήσιας διάταξης την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναφερόμενος στους λόγους επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, καθώς και το γεγονός της ακύρωσης της συνεδρίασης λόγω έλλειψης απαρτίας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, όσους παραβρίσκεστε στην απόπειρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τη γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας.
Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η τελευταία σε κατάταξη στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κατάσταση που επικρατεί είναι μία απαράδεκτη κατάσταση που έχω δηλώσει πολλές φορές ότι προσβάλλει τον πολιτισμό μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η Περιφέρεια δεν έχει καμία υποδομή για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρά μόνο χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης, χωματερές δηλαδή, έχοντας καταντήσει η ίδια μια απέραντη χωματερή. Αυτό είναι μία κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί και σ’ αυτό η πολιτική της κυβέρνησης θέλει να είναι άμεση και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι για την αντιμετώπιση του θέματος δεν έχουμε περιθώρια χρόνου, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Άρα πρέπει να κινηθούμε με έντονους ρυθμούς.
Όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μου εδώ έθεσα σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας κάποιους στόχους για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την αντιμετώπιση αυτού του οξυμένου προβλήματος , που είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Είχα δεσμευτεί να ξεκινήσουμε την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα. Είχα δεσμευτεί και για συγκεκριμένες ημερομηνίες και χαίρομαι γιατί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας , οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε συνεπείς, σ’ αυτές τις προθεσμίες.
Όπως γνωρίζετε υπήρχε Περιφερειακός Σχεδιασμός, ο οποίος είχε εγκριθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2005 από την τότε ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Περιφερειακός αυτός Σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Πέρασαν πέντε χρόνια απραξίας με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται ολοένα και περισσότερο και όχι μόνο να επαπειλούνται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι το λιγότερο, αλλά να διογκώνεται το πρόβλημα και να αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία, που είναι το σημαντικότερο, το κρισιμότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Επειδή αυτός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να τον αναθεωρήσουμε. Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 έστειλα την πρώτη ειδοποίηση για την υλοποίηση ή μη υλοποίηση του, αν θέλετε, στην υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την κα Μπιρμπίλη, ζητώντας την έναρξη αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού.
Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία και με την έγκριση της κυβέρνησης και καταλήξαμε σήμερα να έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,που είναι προϋπόθεση για να εγκρίνουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Είμαστε, όπως είπα, συνεπείς στις ημερομηνίες που είχαμε θέσει. Οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και ολοκληρώνονται.
Τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει κατατεθεί θα πρέπει να εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Βρίσκεται στη φάση της έγκρισης και σύντομα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση που θα εγκρίνει τη μελέτη. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού από την Περιφέρεια και θα αφορά το πλαίσιο που θα υφίσταται, για την επόμενη πενταετία, στην απόπειρα διαχείρισης των απορριμμάτω. Για να γίνει αυτό απαιτούνται γνωμοδοτήσεις όσων φορέων προτίθενται να κάνουν γνωμοδοτήσεις , ήδη έχουμε γνωμοδοτήσεις αρκετών, αλλά σ’ αυτές τις γνωμοδοτήσεις θα αναφερθώ στη συνέχεια. Την ίδια γνωμοδότηση περιμέναμε και από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού γιατί όπως σας είπα, αυτός που υπήρχε δεν υλοποιήθηκε και γιατί στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί καινούργια δεδομένα, είτε στη διοικητική δομή του κράτους, για παράδειγμα ο «Καλλικράτης» και η εφαρμογή του, είτε σε τεχνολογίες ή πρακτικές που εξελίσσονται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επαναλαμβάνω ότι βάλαμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και είμαι αποφασισμένος σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα να μην ξεφύγουμε ούτε κατά μία μέρα.
Προτείναμε λοιπόν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, γιατί ουσιαστικά ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι φορείς την επόμενη πενταετία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό το σχέδιο δράσης, που θα εγκριθεί για να μπορέσει να υλοποιηθεί απαιτεί την στήριξη και των φορέων, αλλά και των πολιτών. Θέλω να επαναλάβω λοιπόν ότι απευθύνομαι σε όλους και ζητώ αυτή τη στήριξη όχι μόνο στο διάστημα που εγώ θα παραμείνω στην ηγεσία της Περιφέρειας, αλλά και στη συνέχεια με τον αιρετό περιφερειάρχη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που μας προσβάλλει όλους.
Τι κάνουμε με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό
Κατ’ αρχήν προσδιορίζουμε τους ποσοτικούς στόχους στο πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει και επιδιώκουμε τη λύση, προσαρμόζοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος με το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και με τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφέρθηκα και προηγουμένως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα πρόστιμα, αλλά θέωρώ ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και την πολιτική της δεν είναι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η απειλή των προστίμων, το τεράστιο πρόβλημα αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Θα πω 2-3 χαρακτηριστικά παραδείγματα
- Τα απόβλητα από εκσκαφές, από κατεδαφίσεις, από κατασκευές στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου που τώρα διατίθενται άναρχα, ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και τα βλέπουμε συσσωρευμένα σε διάφορες περιοχές είναι ετησίως 2.500.000 τόνοι.
- Τα αστικά απορρίμματα που παράγει η Περιφέρεια είναι περίπου 300.000 τόνοι ετησίως. Σκεφθείτε λοιπόν 300.000 τόνους που δεν επεξεργάζονται από κανέναν και πέφτουν ανεξέλεγκτα σε χωματερές, σε ρέματα, κοντά σε παραλίες, πάνω από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και δημιουργούν τεράστια προβλήματα.
- Η λημματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς που υπάρχουν και φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε πολύ περισσότερους, γιατί είναι λίγοι στην Πελοπόννησο, είναι περίπου 35.000 τόνοι ετησίως. Σκεφθείτε αυτή τη λημματολάσπη να εναποτίθεται ανεξέλεγκτα σε χωματερές και ρέματα και να καταλήγει στο νερό που χρησιμοποιούμε. Άρα το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Καταγράφουμε, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα. Καταγράφουμε τα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων: τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, των σφαγείων ή ακόμη και άλλα ρεύματα αποβλήτων που πρέπει και αυτά να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και αμεσότερο δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό αξιολογούμε τις τεχνολογίες που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων, προσπαθώντας να καταλήξουμε στην καλύτερη τεχνολογία για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε. Καλύτερη τεχνολογία για μας, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι που η τεχνολογία που είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον και είναι οικονομικότερη για τους πολίτες, ώστε να μην επιβαρύνονται με τέλη υπερβολικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επεξεργαζόμαστε λοιπόν ένα βιώσιμο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτή την επεξεργασία είμαστε αποφασισμένοι στη συνέχεια να την υλοποιήσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Τι προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός
Χωρίζουμε την Πελοπόννησο σε τρεις μεγάλες διαχειριστικές ενότητες. Έχουμε επεξεργαστεί και άλλα σχέδια να είναι τέσσερις ή πέντε οι διαχειριστικές ενότητες , αλλά η μελέτη που έχουμε εκπονήσει καταλήγει σε τρεις διαχειριστικές ενότητες, που η μία περιλαμβάνει το νομό Λακωνίας, η δεύτερη τη Μεσσηνία με δύο δήμους της Αρκαδίας και η τρίτη ενότητα την υπόλοιπη Αρκαδία με την Κορινθία και την Αργολίδα.
Σε αυτές τις διαχειριστικές ενότητες θα κατασκευαστούν, και αυτή είναι η πρότασή μας, τρεις ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν προφανώς και χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας των απορριμμάτων σε αυτές τις μονάδες. Δεν προσδιορίζουμε εξειδικευμένα τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, όπως σας είπα όμως, κρατάμε σταθερές κάποιες αρχές και αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια. Παράλληλα σ’ αυτές τις διαχειριστικές ενότητες θα πρέπει να υπάρχουν σταθμοί μεταφόρτωσης για να μειωθεί το κόστος, αλλά και η ρύπανση από τη μετακίνηση των απορριμματοφόρων στις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ προβλέπονται ακόμη κέντρα διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, δίκτυα πράσινων σημείων που στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες και βεβαίως στη μείωση των απορριμμάτων και μονάδες επεξεργασίας των προδιαλεγμένων οργανικών, μια απόπειρα δηλαδή αξιοποίησης οικολογικών μεθόδων σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών.
Αυτή είναι μία πορεία που βήμα-βήμα θα υλοποιηθεί μέχρι την εγκατάσταση και τη λειτουργία των μονάδων. Υπάρχει ως τότε ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο αντιμετωπίζουμε με μονάδες ενδιάμεσης μεταβατικής διαχείρισης, που θα προσπαθήσουν να μειώσουν ουσιαστικά το πρόβλημα μέχρι τη λειτουργία των ολοκληρωμένων μονάδων.
Οι μονάδες θα χωροθετηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την έγκρισή του και στη συνέχεια θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής και τη λειτουργία στη συνέχεια αυτών των μονάδων.
Παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η συνολική λογική που διαπνέει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό είναι μία λογική σύγχρονη και , πιστεύω, ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στόχος μας δεν είναι να δεχθούμε σύμμικτα απορρίμματα, όπως προβλεπόταν στο παρελθόν που υπήρχε η τάση να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων είναι η μείωση του όγκου τους, που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διαδικασίες διαλογής και ανακύκλωσης, ανάκτησης ενέργειας ή υλικών από την ανακύκλωση, μείωσης του όγκου και τελικά αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων με όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο και οικολογικότερο τρόπο. Για να γίνει αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας συνείδησης στους πολίτες και στους φορείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτό το βαρύ φορτίο, που νομίζω ότι μπορεί να έχει αίσιο τέλος, αν όλοι κινηθούμε με συνέπεια πάνω στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που αποφασίζουμε αυτές τις μέρες.
Βεβαίως παράλληλα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον που έχει τραυματιστεί από την μέχρι τώρα πρακτική φορέων και πολιτών. Γι αυτό ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία αποκατάστασης 71 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, 71 χωματερών που σήμερα είναι ανενεργές. Τις επόμενες μέρες θα βγει πρόσκληση για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης μέσω του ΕΣΠΑ. Διαθέτουμε αυτή τη χρηματοδότηση και επομένως δεν έχουμε πρόβλημα και θα ξεκινήσουμε με γρήγορες διαδικασίες και παράλληλα θα αξιοποιήσουμε τις μελέτες που υπάρχουν ή θα αναθέσουμε καινούργιες μελέτες για τους ενεργούς ΧΑΔΑ που υπάρχουν σήμερα και έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και σταδιακά πρέπει και αυτοί να αποκατασταθούν.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι στα πλαίσια αυτής της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης έχουμε την εκχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 1,5 εκ. ευρώ για την προμήθεια κάδων και απορριμματοφόρων για ανακυκλώσιμα υλικά, με σκοπό να ενισχυθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης και αυτός ο διαγωνισμός θα βγει άμεσα στον αέρα, και επίσης ετοιμάζουμε και ένα πρόγραμμα επικοινωνίας και πιλοτικών εφαρμογών, ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη διάχυση της συλλογικής αντίληψης και της πρακτικής για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος εν μέρει γι αυτόν, όπως και για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Θέλαμε τη γνωμοδότηση των φορέων της περιοχής και επιδιώξαμε να την έχουμε. Επιδιώξαμε να έχουμε ανοιχτό διάλογο με όλους και αυτό θα έπρεπε να κάνουμε σήμερα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουμε γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τα συναρμόδια υπουργεία και σύντομα θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ήδη ετοιμάζεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Για τον Σχεδιασμό αυτό έπρεπε να έχουμε γνωμοδοτήσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο, από τα Νομαρχιακά Συμβούλια και από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν έχουμε από όλους. Έχουμε γνωμοδοτήσεις από αρκετούς φορείς και αυτές τις γνωμοδοτήσεις θα τις πάρουμε υπ’ όψιν στην τελική διαμόρφωση του κειμένου του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Επίσης έχουμε προτάσεις και παρατηρήσεις από πρόσωπα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κινήσεις πολιτών και Οικολογικές οργανώσεις , τις οποίες θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Όμως οι γνωμοδοτήσεις των φορέων που έχουμε μέχρι σήμερα είναι θετικές. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αρκαδίας έχει γνωμοδοτήσει θετικά, οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας έχουν γνωμοδοτήσει θετικά, οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας Μεσσηνίας, από την ενημέρωση που έχω γιατί δεν έχουμε ακόμη έγγραφο, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, με κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν.
Σήμερα η συνεδρίασή μας αφορά τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική. Μπορεί να ληφθεί ή να μη ληφθεί υπ’ όψιν.
Όπως γνωρίζετε από την πρώτη μέρα που ήλθα εδώ είπα ότι θέλω να σεβαστώ τους θεσμούς και να λειτουργήσω μαζί τους σε μία προσπάθεια να κινηθούμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Δεν έχω παράπονο από τη συνεργασία με τους φορείς μέχρι σήμερα. Και φαντάζομαι ότι δεν θα έχω παράπονο για τη συνεργασία μας μέχρι τέλος. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο δύσκολη, μία περίοδο προεκλογική. Η περίοδος αυτή όμως δεν πρόκειται να ανακόψει ούτε στο ελάχιστο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα που έχω θέσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων.
Σήμερα λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο έπρεπε να γνωμοδοτήσει για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Γνωρίζετε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν την πρώτη με την παρουσία μου συνεδρίαση είχε να συνεδριάσει τρία χρόνια. Συνεδρίασε και ομόφωνα ενέκρινε την αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη γιατί μπορέσαμε να τρέξουμε με γρήγορες διαδικασίες και γρήγορους ρυθμούς το ΕΣΠΑ. Έπρεπε να συνεδριάσει δεύτερη φορά σήμερα για να γνωμοδοτήσει για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Όμως –
δεν θέλω να κρίνω κανέναν- οι φορείς που έπρεπε να συμμετέχουν σήμερα με εξαίρεση αρκετούς δεν συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία. Άρα δεν υπάρχει απαρτία του Περιφερειακού Συμβουλίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δεν πρόκειται να κάνω καμία κρίση γι αυτούς που λείπουν. Ο καθένας έχει τους λόγους του. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που είναι παρόντες για την παρουσία τους και θέλω να δηλώσω ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός θα εγκριθεί, παρά την έλλειψη γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί , όπως είπα στην αρχή, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης, την πολιτική της οποίας υλοποιώ και επομένως θα συνεχίσουμε τη διαδικασία της έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό είναι μία εξέλιξη η οποία δεν είναι θετική, γιατί θα ήθελα να έχω τη γνώμη ενός θεσμικού οργάνου, αυτό όμως δεν αφορά ούτε την πρόθεση ούτε την επιλογή μου, η οποία είναι να προχωρήσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και αυτό θα γίνει, δυστυχώς, χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω έλλειψης απαρτίας η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, με θέματα ημερήσιας διάταξης την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναφερόμενος στους λόγους επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, καθώς και το γεγονός της ακύρωσης της συνεδρίασης λόγω έλλειψης απαρτίας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, όσους παραβρίσκεστε στην απόπειρα συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τη γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας.
Όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η τελευταία σε κατάταξη στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κατάσταση που επικρατεί είναι μία απαράδεκτη κατάσταση που έχω δηλώσει πολλές φορές ότι προσβάλλει τον πολιτισμό μας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Η Περιφέρεια δεν έχει καμία υποδομή για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρά μόνο χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης, χωματερές δηλαδή, έχοντας καταντήσει η ίδια μια απέραντη χωματερή. Αυτό είναι μία κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί και σ’ αυτό η πολιτική της κυβέρνησης θέλει να είναι άμεση και ιδιαίτερα αποτελεσματική. Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι για την αντιμετώπιση του θέματος δεν έχουμε περιθώρια χρόνου, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Άρα πρέπει να κινηθούμε με έντονους ρυθμούς.
Όπως γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μου εδώ έθεσα σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας κάποιους στόχους για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την αντιμετώπιση αυτού του οξυμένου προβλήματος , που είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Είχα δεσμευτεί να ξεκινήσουμε την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα. Είχα δεσμευτεί και για συγκεκριμένες ημερομηνίες και χαίρομαι γιατί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας , οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε συνεπείς, σ’ αυτές τις προθεσμίες.
Όπως γνωρίζετε υπήρχε Περιφερειακός Σχεδιασμός, ο οποίος είχε εγκριθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2005 από την τότε ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Περιφερειακός αυτός Σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Πέρασαν πέντε χρόνια απραξίας με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται ολοένα και περισσότερο και όχι μόνο να επαπειλούνται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι το λιγότερο, αλλά να διογκώνεται το πρόβλημα και να αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία, που είναι το σημαντικότερο, το κρισιμότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Επειδή αυτός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να τον αναθεωρήσουμε. Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 έστειλα την πρώτη ειδοποίηση για την υλοποίηση ή μη υλοποίηση του, αν θέλετε, στην υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την κα Μπιρμπίλη, ζητώντας την έναρξη αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού.
Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία και με την έγκριση της κυβέρνησης και καταλήξαμε σήμερα να έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,που είναι προϋπόθεση για να εγκρίνουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
Είμαστε, όπως είπα, συνεπείς στις ημερομηνίες που είχαμε θέσει. Οι ημερομηνίες είναι συγκεκριμένες, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και ολοκληρώνονται.
Τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα
Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει κατατεθεί θα πρέπει να εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Βρίσκεται στη φάση της έγκρισης και σύντομα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση που θα εγκρίνει τη μελέτη. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού από την Περιφέρεια και θα αφορά το πλαίσιο που θα υφίσταται, για την επόμενη πενταετία, στην απόπειρα διαχείρισης των απορριμμάτω. Για να γίνει αυτό απαιτούνται γνωμοδοτήσεις όσων φορέων προτίθενται να κάνουν γνωμοδοτήσεις , ήδη έχουμε γνωμοδοτήσεις αρκετών, αλλά σ’ αυτές τις γνωμοδοτήσεις θα αναφερθώ στη συνέχεια. Την ίδια γνωμοδότηση περιμέναμε και από τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού γιατί όπως σας είπα, αυτός που υπήρχε δεν υλοποιήθηκε και γιατί στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί καινούργια δεδομένα, είτε στη διοικητική δομή του κράτους, για παράδειγμα ο «Καλλικράτης» και η εφαρμογή του, είτε σε τεχνολογίες ή πρακτικές που εξελίσσονται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Επαναλαμβάνω ότι βάλαμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και είμαι αποφασισμένος σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα να μην ξεφύγουμε ούτε κατά μία μέρα.
Προτείναμε λοιπόν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, γιατί ουσιαστικά ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι φορείς την επόμενη πενταετία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό το σχέδιο δράσης, που θα εγκριθεί για να μπορέσει να υλοποιηθεί απαιτεί την στήριξη και των φορέων, αλλά και των πολιτών. Θέλω να επαναλάβω λοιπόν ότι απευθύνομαι σε όλους και ζητώ αυτή τη στήριξη όχι μόνο στο διάστημα που εγώ θα παραμείνω στην ηγεσία της Περιφέρειας, αλλά και στη συνέχεια με τον αιρετό περιφερειάρχη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που μας προσβάλλει όλους.
Τι κάνουμε με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό
Κατ’ αρχήν προσδιορίζουμε τους ποσοτικούς στόχους στο πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει και επιδιώκουμε τη λύση, προσαρμόζοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος με το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και με τις δεσμεύσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφέρθηκα και προηγουμένως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα πρόστιμα, αλλά θέωρώ ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και την πολιτική της δεν είναι τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η απειλή των προστίμων, το τεράστιο πρόβλημα αυτό έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Θα πω 2-3 χαρακτηριστικά παραδείγματα
- Τα απόβλητα από εκσκαφές, από κατεδαφίσεις, από κατασκευές στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου που τώρα διατίθενται άναρχα, ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και τα βλέπουμε συσσωρευμένα σε διάφορες περιοχές είναι ετησίως 2.500.000 τόνοι.
- Τα αστικά απορρίμματα που παράγει η Περιφέρεια είναι περίπου 300.000 τόνοι ετησίως. Σκεφθείτε λοιπόν 300.000 τόνους που δεν επεξεργάζονται από κανέναν και πέφτουν ανεξέλεγκτα σε χωματερές, σε ρέματα, κοντά σε παραλίες, πάνω από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και δημιουργούν τεράστια προβλήματα.
- Η λημματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς που υπάρχουν και φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε πολύ περισσότερους, γιατί είναι λίγοι στην Πελοπόννησο, είναι περίπου 35.000 τόνοι ετησίως. Σκεφθείτε αυτή τη λημματολάσπη να εναποτίθεται ανεξέλεγκτα σε χωματερές και ρέματα και να καταλήγει στο νερό που χρησιμοποιούμε. Άρα το πρόβλημα είναι τεράστιο.
Καταγράφουμε, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα. Καταγράφουμε τα υπόλοιπα ρεύματα αποβλήτων: τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, των σφαγείων ή ακόμη και άλλα ρεύματα αποβλήτων που πρέπει και αυτά να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και αμεσότερο δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα στον Περιφερειακό Σχεδιασμό αξιολογούμε τις τεχνολογίες που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων, προσπαθώντας να καταλήξουμε στην καλύτερη τεχνολογία για να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε. Καλύτερη τεχνολογία για μας, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι που η τεχνολογία που είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον και είναι οικονομικότερη για τους πολίτες, ώστε να μην επιβαρύνονται με τέλη υπερβολικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επεξεργαζόμαστε λοιπόν ένα βιώσιμο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτή την επεξεργασία είμαστε αποφασισμένοι στη συνέχεια να την υλοποιήσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Τι προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός
Χωρίζουμε την Πελοπόννησο σε τρεις μεγάλες διαχειριστικές ενότητες. Έχουμε επεξεργαστεί και άλλα σχέδια να είναι τέσσερις ή πέντε οι διαχειριστικές ενότητες , αλλά η μελέτη που έχουμε εκπονήσει καταλήγει σε τρεις διαχειριστικές ενότητες, που η μία περιλαμβάνει το νομό Λακωνίας, η δεύτερη τη Μεσσηνία με δύο δήμους της Αρκαδίας και η τρίτη ενότητα την υπόλοιπη Αρκαδία με την Κορινθία και την Αργολίδα.
Σε αυτές τις διαχειριστικές ενότητες θα κατασκευαστούν, και αυτή είναι η πρότασή μας, τρεις ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι μονάδες αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν προφανώς και χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της επεξεργασίας των απορριμμάτων σε αυτές τις μονάδες. Δεν προσδιορίζουμε εξειδικευμένα τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, όπως σας είπα όμως, κρατάμε σταθερές κάποιες αρχές και αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο στο οποίο θα αναφερθώ στη συνέχεια. Παράλληλα σ’ αυτές τις διαχειριστικές ενότητες θα πρέπει να υπάρχουν σταθμοί μεταφόρτωσης για να μειωθεί το κόστος, αλλά και η ρύπανση από τη μετακίνηση των απορριμματοφόρων στις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης, ενώ προβλέπονται ακόμη κέντρα διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, δίκτυα πράσινων σημείων που στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες και βεβαίως στη μείωση των απορριμμάτων και μονάδες επεξεργασίας των προδιαλεγμένων οργανικών, μια απόπειρα δηλαδή αξιοποίησης οικολογικών μεθόδων σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών.
Αυτή είναι μία πορεία που βήμα-βήμα θα υλοποιηθεί μέχρι την εγκατάσταση και τη λειτουργία των μονάδων. Υπάρχει ως τότε ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο αντιμετωπίζουμε με μονάδες ενδιάμεσης μεταβατικής διαχείρισης, που θα προσπαθήσουν να μειώσουν ουσιαστικά το πρόβλημα μέχρι τη λειτουργία των ολοκληρωμένων μονάδων.
Οι μονάδες θα χωροθετηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την έγκρισή του και στη συνέχεια θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση της κατασκευής και τη λειτουργία στη συνέχεια αυτών των μονάδων.
Παράλληλα θα πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η συνολική λογική που διαπνέει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό είναι μία λογική σύγχρονη και , πιστεύω, ιδιαίτερα αποτελεσματική. Στόχος μας δεν είναι να δεχθούμε σύμμικτα απορρίμματα, όπως προβλεπόταν στο παρελθόν που υπήρχε η τάση να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων είναι η μείωση του όγκου τους, που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από διαδικασίες διαλογής και ανακύκλωσης, ανάκτησης ενέργειας ή υλικών από την ανακύκλωση, μείωσης του όγκου και τελικά αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων με όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο και οικολογικότερο τρόπο. Για να γίνει αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας συνείδησης στους πολίτες και στους φορείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτό το βαρύ φορτίο, που νομίζω ότι μπορεί να έχει αίσιο τέλος, αν όλοι κινηθούμε με συνέπεια πάνω στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που αποφασίζουμε αυτές τις μέρες.
Βεβαίως παράλληλα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον που έχει τραυματιστεί από την μέχρι τώρα πρακτική φορέων και πολιτών. Γι αυτό ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία αποκατάστασης 71 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, 71 χωματερών που σήμερα είναι ανενεργές. Τις επόμενες μέρες θα βγει πρόσκληση για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης μέσω του ΕΣΠΑ. Διαθέτουμε αυτή τη χρηματοδότηση και επομένως δεν έχουμε πρόβλημα και θα ξεκινήσουμε με γρήγορες διαδικασίες και παράλληλα θα αξιοποιήσουμε τις μελέτες που υπάρχουν ή θα αναθέσουμε καινούργιες μελέτες για τους ενεργούς ΧΑΔΑ που υπάρχουν σήμερα και έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και σταδιακά πρέπει και αυτοί να αποκατασταθούν.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σας πω ότι στα πλαίσια αυτής της διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης έχουμε την εκχώρηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 1,5 εκ. ευρώ για την προμήθεια κάδων και απορριμματοφόρων για ανακυκλώσιμα υλικά, με σκοπό να ενισχυθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης και αυτός ο διαγωνισμός θα βγει άμεσα στον αέρα, και επίσης ετοιμάζουμε και ένα πρόγραμμα επικοινωνίας και πιλοτικών εφαρμογών, ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη διάχυση της συλλογικής αντίληψης και της πρακτικής για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
Ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχει γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος εν μέρει γι αυτόν, όπως και για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Θέλαμε τη γνωμοδότηση των φορέων της περιοχής και επιδιώξαμε να την έχουμε. Επιδιώξαμε να έχουμε ανοιχτό διάλογο με όλους και αυτό θα έπρεπε να κάνουμε σήμερα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουμε γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τα συναρμόδια υπουργεία και σύντομα θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση, η οποία ήδη ετοιμάζεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Για τον Σχεδιασμό αυτό έπρεπε να έχουμε γνωμοδοτήσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο, από τα Νομαρχιακά Συμβούλια και από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν έχουμε από όλους. Έχουμε γνωμοδοτήσεις από αρκετούς φορείς και αυτές τις γνωμοδοτήσεις θα τις πάρουμε υπ’ όψιν στην τελική διαμόρφωση του κειμένου του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Επίσης έχουμε προτάσεις και παρατηρήσεις από πρόσωπα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, Κινήσεις πολιτών και Οικολογικές οργανώσεις , τις οποίες θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Όμως οι γνωμοδοτήσεις των φορέων που έχουμε μέχρι σήμερα είναι θετικές. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αρκαδίας έχει γνωμοδοτήσει θετικά, οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας έχουν γνωμοδοτήσει θετικά, οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας Μεσσηνίας, από την ενημέρωση που έχω γιατί δεν έχουμε ακόμη έγγραφο, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, με κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις που θα ενσωματωθούν.
Σήμερα η συνεδρίασή μας αφορά τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και η γνωμοδότηση αυτή δεν είναι δεσμευτική. Μπορεί να ληφθεί ή να μη ληφθεί υπ’ όψιν.
Όπως γνωρίζετε από την πρώτη μέρα που ήλθα εδώ είπα ότι θέλω να σεβαστώ τους θεσμούς και να λειτουργήσω μαζί τους σε μία προσπάθεια να κινηθούμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.
Δεν έχω παράπονο από τη συνεργασία με τους φορείς μέχρι σήμερα. Και φαντάζομαι ότι δεν θα έχω παράπονο για τη συνεργασία μας μέχρι τέλος. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο δύσκολη, μία περίοδο προεκλογική. Η περίοδος αυτή όμως δεν πρόκειται να ανακόψει ούτε στο ελάχιστο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα που έχω θέσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων.
Σήμερα λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο έπρεπε να γνωμοδοτήσει για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Γνωρίζετε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν την πρώτη με την παρουσία μου συνεδρίαση είχε να συνεδριάσει τρία χρόνια. Συνεδρίασε και ομόφωνα ενέκρινε την αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη γιατί μπορέσαμε να τρέξουμε με γρήγορες διαδικασίες και γρήγορους ρυθμούς το ΕΣΠΑ. Έπρεπε να συνεδριάσει δεύτερη φορά σήμερα για να γνωμοδοτήσει για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Όμως –
δεν θέλω να κρίνω κανέναν- οι φορείς που έπρεπε να συμμετέχουν σήμερα με εξαίρεση αρκετούς δεν συμμετέχουν στη σημερινή διαδικασία. Άρα δεν υπάρχει απαρτία του Περιφερειακού Συμβουλίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δεν πρόκειται να κάνω καμία κρίση γι αυτούς που λείπουν. Ο καθένας έχει τους λόγους του. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που είναι παρόντες για την παρουσία τους και θέλω να δηλώσω ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός θα εγκριθεί, παρά την έλλειψη γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, γιατί , όπως είπα στην αρχή, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης, την πολιτική της οποίας υλοποιώ και επομένως θα συνεχίσουμε τη διαδικασία της έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό είναι μία εξέλιξη η οποία δεν είναι θετική, γιατί θα ήθελα να έχω τη γνώμη ενός θεσμικού οργάνου, αυτό όμως δεν αφορά ούτε την πρόθεση ούτε την επιλογή μου, η οποία είναι να προχωρήσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και αυτό θα γίνει, δυστυχώς, χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
0 Response to "Δεν έγινε το περιφερειακό συμβούλιο για τα σκουπίδια...!"