Με αφορμή απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια, σχετικά με τις εκτιμήσεις των ζημιών που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010, ο κ. Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το Υπουργείο επαληθεύει τις ανησυχίες που είχα εκφράσει προ μηνός, σχετικά με μεθοδευμένη προσπάθεια να μην αποζημιωθούν οι αμπελοκαλλιεργητές μας. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι οι υπηρεσίες προσδιορίζουν ζημιογόνα αίτια, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα, μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων, να αποκλείονται από τις αποζημιώσεις συλλήβδην όλοι οι παραγωγοί.
Υπάρχουν τρία σημεία στην απάντηση του Υπουργείου που προβληματίζουν. Πρώτον, αναφέρεται ότι ο τρύγος ήταν πρώιμος και ότι τα περισσότερα αμπέλια είχαν τρυγηθεί. Ωστόσο, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν ότι οι αυτοψίες που διενεργήθηκαν αφορούσαν προεκτίμηση, ούτε ότι οι δεύτεροι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτικοί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι κάποιοι τρύγησαν εκ των υστέρων για να προωθήσουν το σταφύλι στην οινοποίηση και την οξοποίηση. Έτσι τα αμπέλια βρέθηκαν τρυγημένα, πολλά χωρίς μάρτυρες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αντικειμενική καταγραφή της ζημιάς, αφού το δείγμα ήταν μειωμένο και, βεβαίως, να αποκλείονται οι ενστάσεις. Στο έγγραφό μου έθεσα το ερώτημα γιατί δεν ενημερώθηκαν οι πληγέντες αγρότες ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνταν ήταν προεκτιμητικοί και δειγματοληπτικοί, ερώτημα στο οποίο το Υπουργείο δεν μου απάντησε.
Δεύτερον, ως προς το ζημιογόνο αίτιο, το Υπουργείο αναφέρει ότι στην προεκτίμηση «δεν παρατηρήθηκε αποζημιώσιμο ποσοστό ζημιάς από άμεση επίδραση του ζημιογόνου αιτίου», αλλά οι ζημιές προκλήθηκαν από αίτια που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες όμως έχουν άλλη άποψη. Δεν είχαν καμία ενημέρωση από τους εκτιμητές ότι η ζημιά πιθανώς να μην καλυπτόταν από τον ΕΛΓΑ. Έτσι, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ διενήργησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους και όχι εξατομικευμένους. Για εμάς αυτή η απόφαση επαληθεύει την ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να μην αποζημιώσει για τις βροχοπτώσεις και να απορρίψει όλες τις αιτήσεις.
Τρίτον, το Υπουργείο αναφέρει ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν τα πορίσματα των δειγματοληπτικών εκτιμήσεων και θα κοινοποιηθούν στους αγρότες. Πρόκειται για εμπαιγμό και κοροϊδία, αφού στην επόμενη πρόταση το Υπουργείο αναφέρεται σε πόρισμα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, το οποίο διαπιστώνει ζημιές από αιτίες μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ και επομένως είναι φανερό ότι σκοπεύει να απορρίψει όλες τις αιτήσεις.
Αυτή η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη. Απαγορεύει ουσιαστικά στους παραγωγούς να υποβάλουν ενστάσεις επανεκτίμησης, ακόμα και σε εκείνους που άφησαν την παραγωγή τους στο χωράφι, αφού σήμερα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να προσδιοριστεί το αίτιο της ζημιάς. Το τι θα συμβεί με παραγωγούς που θέλουν να υποβάλουν ενστάσεις αλλά πλέον δεν μπορούν δεν μου απαντήθηκε από το Υπουργείο.
Με πρόσχημα την διάσωση της οικονομίας, αλλά και τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση για τον ΕΛΓΑ, οι αγρότες αρχίζουν να βιώνουν νέα ήθη και διαδικασίες στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Ποτέ στο παρελθόν οι εξατομικευμένοι έλεγχοι δεν υποκαταστάθηκαν από δειγματοληπτικούς. Ποτέ στο παρελθόν οι καταστροφές από βροχή δεν έγιναν περονόσπορος για να μην καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει η Κυβέρνηση να καταλάβει επιτέλους ότι, με το εισόδημα του αγρότη απροστάτευτο, δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να υπάρξει περιφέρεια και η Ελλάδα χωρίς την Περιφέρεια δεν έχει καμία τύχη.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κόλλιας: «Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για τις εκτιμήσεις των φετινών ζημιών στα αμπέλια»"