Οι 7 συνταγές του δρ. Στρος Καν

8.12.10 Αναρτήθηκε από diogenis
Να πείσει την κοινή γνώμη για τις αγαθές προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιχείρησε χθες ο επικεφαλής του, Ντομινίκ Στρος-Καν στη διάρκεια της επίσκεψης-αστραπή που πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα.

Ο κ. Καν επέμεινε ότι η θεραπεία που προτείνει το ΔΝΤ για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας είναι η ενδεικνυόμενη, ενώ καταφεύγοντας στις σοσιαλιστικές του καταβολές προσπάθησε να κερδίσει τη συμπάθεια του ελληνικού λαού. Ετσι μιλώντας το απόγευμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο παραδέχτηκε ότι αν ήταν και αυτός Ελληνας, θα βρισκόταν έξω στο δρόμο συμμετέχοντας στη διαδήλωση διαμαρτυρίας που ήταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη.

«Σύμμαχος το ΔΝΤ»

Σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο Στρος-Καν (εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο), επιχείρησε επικοινωνιακά να περάσει το μήνυμα ότι το ΔΝΤ αποτελεί σύμμαχο της Ελλάδας στην προσπάθειά της ν' αντιμετωπίσει την κρίση. Οπως παραδέχτηκε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση της Βάσως Παπανδρέου, «το ΔΝΤ είχε αποκτήσει δικαιολογημένα κακή φήμη στο παρελθόν». Ωστόσο ο ίδιος στη συνέχεια υπερασπίστηκε τις πολιτικές που εφάρμοσε στο παρελθόν το ΔΝΤ σε χώρες της Ασίας ώς την Ουγγαρία και τη Λετονία και το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι μακροπρόθεσμα τα κράτη αυτά βγήκαν ωφελημένα.

Το ίδιο υποστήριξε και για το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Ο ίδιος το χαρακτήρισε πολλές φορές σκληρό. Ομως ξεκαθάρισε ότι αποτελεί μονόδρομο για να επανακτήσει η οικονομία τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, προκάλεσε τον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας Κ. Σταϊκούρα να προτείνει ο ίδιος μια εναλλακτική προσέγγιση. Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, η οικονομία θα αρχίσει ν' ανακάμπτει από το 2012.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επικρότησε τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα. Ομως η περαιτέρω πορεία, τόσο στο δημοσιονομικό μέτωπο όσο και σ' αυτό της ανάπτυξης, θα εξαρτηθεί από το «βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης που θα κατορθώσει να αποδώσει η κυβέρνηση υλοποιώντας το πρόγραμμα». Παρατήρησε ότι στη χώρα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα φοροδιαφυγής, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε στη Βουλή, «θα πρέπει να συνεισφέρουν και οι πλούσιοι στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου».

Μεγαλύτερη έμφαση έδωσε ωστόσο στα διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, τα οποία είναι και τα πιο δύσκολα. Αλλωστε, όπως είπε, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν εντοπίζεται τόσο στο μεγάλο δημόσιο χρέος, συμπληρώνοντας ότι η μείωσή του μπορεί να επιτευχθεί με σχετική ευκολία.

Αντιθέτως, υποστήριξε ότι το δύσκολο έργο της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία έχει υποχωρήσει 25% τα τελευταία χρόνια.

Θυσία μια γενιά;

Οπως παραδέχτηκε, η χώρα έχει χάσει το «όπλο της υποτίμησης» μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ, γι' αυτό είναι υποχρεωμένη να καταφύγει σε μέτρα εσωτερικής υποτίμησης, προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις με την παραγωγικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του Μνημονίου, που μεταξύ άλλων προβλέπουν το άνοιγμα των αγορών, την αποδέσμευση των επιχειρήσεων από περιορισμούς, την άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τα παραπάνω τα χαρακτήρισε θεμελιώδη ζητήματα για το μέλλον της επόμενης γενιάς, προσχωρώντας προφανώς και αυτός στην άποψη ότι θα πρέπει να θυσιαστεί μία γενιά για να ορθοποδήσει η οικονομία.

Για το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ εμφανίστηκε πρόθυμος, τουλάχιστον όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ), με τη λύση αυτή αποδεχόμενος ότι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που έχει τεθεί είναι ασφυκτικό. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η επιμήκυνση δεν θα συνοδευτεί από νέα μέτρα.**

! Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ο κ. Στρος-Καν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης, καταλήγει ότι «...παρά τις σοβαρές δυσκολίες που μας περιμένουν είμαι πεπεισμένος από τις συζητήσεις που πραγματοποίησα ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει το στόχο της».


Πηγή : enet.gr




You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Οι 7 συνταγές του δρ. Στρος Καν"