Κορυφώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε είναι η συναίνεση και η ανάπτυξη ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών. Συναίνεση και συμμαχίες πάνω στα αυτονόητα, πάνω σε τομές που σήμερα δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλουμε» ανέφερε στη χθεσινή ομιλία της, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη. «Αυτό που κάνουμε αυτήν την περίοδο, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, είναι να παλεύουμε. Παλεύουμε να διασφαλίσουμε ότι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να είναι βιώσιμες. Παλεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από αυτή την κρίση. Παλεύουμε να κατοχυρώσουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και σ΄ ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους συμπολίτες μας» ανέφερε η κα Κατσέλη.

Ως τελευταία ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα, να βαδίσει από κοινού τον δρόμο της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση, εκτιμά την δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, ο οποίος ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν άλλη τακτική. Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Κουσελάς έκανε λόγο για Προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, διαφάνεια και συνέχεια στην επίπονη πορεία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Με την Τουρκία δεν μιλάμε για να δώσουμε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά αντιθέτως για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε δικαιώματά μας που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο», ξεκαθάρισε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας ο οποίος ταυτόχρονα δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί μοιρολατρικά ότι είμαστε καταδικασμένοι να παραμένουμε εχθροί. «Πρέπει επιτέλους να καταρρίψουμε και οι δύο πλευρές κάποιους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί με την πάροδο του χρόνου».

Στη χθεσινή συζήτηση, κριτική για τον προϋπολογισμό ασκήθηκε και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη. Ορισμένα "όχι", έχουν μεγαλύτερη αξία για την συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα "ναι"», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.

Την πρόταση να μην λάβουν για δύο χρόνια όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την κρατική επιχορήγηση, αλλά και οι βουλευτές να μην πληρώνονται για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτωρας Νασιώκας, προκειμένου, όπως είπε, να συμβάλουν στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.

Την αντίθεσή του στις περικοπές μισθών εξέφρασε ο βουλετυής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης, ενώ ο Δ. Κρεμαστινός υπογράμμισε ως προσωπική του πρόταση ότι, αν συνεχιστεί η ίδια κοινωνική αναστάτωση και του χρόνου, την κατάσταση θα μπορεί να διαχειριστεί μόνον μια οικουμενική κυβέρνηση.

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, ανακοίνωσε πως θα λάβει «πολύ σύντομα», ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, διαπιστώνοντας πως ο ελληνικός λαός, δέχεται να αντιμετωπίσει τα βάρη της παρούσας οικονομικής κρίσης, πιο εύκολα, εφ' όσον ικανοποιείται το αίσθημά του για Δικαιοσύνη στον δημόσιο βίο.

Πρόκειται για προϋπολογισμό εκτάκτου ανάγκης τόνισε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος εξήγησε ότι ακολουθούμενη πολιτική συνιστούν όλες εκείνες ο ενέργειες που θα επιτρέψουν να ανυψωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία η ελληνική σημαία, όπως με τα πλέον των εξακοσίων πλοία που "χτίζουν" οι εφοπλιστές και που θα μπορέσουν δυνητικά να απορροφήσουν άμεσα περισσότερους από τρεις χιλιάδες έλληνες ναυτικούς, με υψηλές αποδοχές.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, του κρατικού προϋπολογισμού του 2011.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με το νέο αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που κατέθεσε επιβεβαιώνει ότι έχει κόψει κάθε γέφυρα εθνικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση» και υποστήριξε ότι πολύ σύντομα θα αναγκασθεί να τον αναθεωρήσει, επιβάλλοντας και άλλα μέτρα εισπρακτικά.

«Εμείς, με αφορμή την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011, απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο λαό να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Γιατί του αφαιρούν εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα, για να μην μειωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να εξασφαλιστεί φθηνή εργασία στη συνέχεια. Κρίσιμα συμπεράσματα, για να βάλει ένα τέλος στο κεφαλαιοκρατικό σύστημα παραγωγής» ανέφερε στην ομιλία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης.

Για αξιοποίηση επικοινωνιακών «κλειδιών» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Δρίτσας, όταν μιλά για «χρεοκοπία», «ανάκαμψη το 2012» λέγοντας ότι κάνει «ασκήσεις θάρρους» για την «περήφανη» προσπάθεια του ελληνικού λαού που αντέχει, και ανακοινώνει διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να τις εξηγεί.

«Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε να αναθεωρείται κάθε φορά το Μνημόνιο κατά την βούληση του υπουργού Οικονομικών; Να δεσμεύει με την εξουσιοδότηση που έλαβε (γνωρίζετε με ποιον τρόπο) την εθνική αντιπροσωπεία; Είναι απαράδεκτο - και οφείλει η κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη ρύθμιση» ανέφερε στην ομιλία του ο Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει συμβάσεις με την Τρόικα, χωρίς την έγκριση της Βουλής.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κορυφώνεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό"