Τα θέματα της ανεργίας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στο Νομό Κορινθίας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ΟΙ Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων :

Κορίνθου και Κιάτου Κώστας Μαλανδρένης και Νίκος Καραβάς καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των Εργατικών αυτών Κέντρων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Κορινθίας

You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "ΟΙ Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Κορινθίας κ. Πάνο Μπεγλίτη."

  1. Ευ. Σπινθάκης Said,

    k. Λάμπρου
    Αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο τέθηκαν στην συνάντηση τα παρακάτω
    ευχαριστώ
    Ευ. Σπινθάκης

    Η ενίσχυση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) είναι όρος αναγκαίος ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των χιλιάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων της Κορινθίας όσον αφορά στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Σήμερα υπάρχουν μόνο 2 (!) επιθεωρητές στην Κορινθία για αυτό τον σκοπό. Είναι προφανές πως μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τον λαό, από αυτό το σημείο ακριβώς θα ξεκίναγε.
    • Τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΕΠΕ για την μαύρη και την ανασφάλιστη εργασία είναι πολύ κατώτερα από το κέρδος που αποκομίζει ο εργοδότης, τον οποίο τελικώς συμφέρει να πληρώνει πρόστιμα παρά να συμμορφώνεται. Υπάρχουν βεβαίως πολλές περιπτώσεις που τα πρόστιμα απλώς καθυστερούν και τελικώς δεν πληρώνονται. Αυτό λειτουργεί ως σοβαρό αντικίνητρο σε όσες επιχειρήσεις τηρούν την νομιμότητα (τα κορόϊδα) και ασφαλώς είναι μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων με τις ευλογίες της πολιτείας που στην περίπτωση αυτή καμώνεται πως κλείνει τα μάτια.
    • Πριν την έναρξη λειτουργίας των εργοταξίων πρέπει να προηγείται έλεγχος για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Δεν πρέπει να δίδεται άδεια για έναρξη λειτουργίας πριν τον έλεγχο αυτό.
    • Η έλλειψη βιομηχανικού πάρκου (δηλαδή χωροταξικού σχεδιασμού) στην Κορινθία είναι σημαντικός παράγων για τα προβλήματα της ανεργίας. Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει σε μη οριοθετημένη και χωρίς υποδομές περιοχή ώστε να προσφέρει θέσεις εργασίας; Αυτή η κατάσταση, εκτός των άλλων, ευνοεί την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων μεταξύ πολιτείας και επιχειρήσεων. Ή μήπως αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που καθυστερεί χρόνια ο χωροταξικός σχεδιασμός στη χώρα;

    Σκέφτομαι ότι ο πρόεδρος Ρούσβελτ που αντιμετώπισε με επιτυχία της κρίση του 1929-32 στις ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως «δεν θα ανεχτούμε καμιά επιχείρηση που, ο μόνος λόγος για τον οποίο υπάρχει, είναι ότι δεν σέβεται τους εργαζομένους της». Εμείς απέχουμε 80 χρόνια από τότε, αλλά και πολλά έτη φωτός σε νοοτροπία!

    Posted on 12 Δεκεμβρίου 2010 στις 10:01 π.μ.