Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες, την Τετάρτη 01/12/2010 και Πέμπτη 02/12/10 πήρε μέρος σε Διημερίδα Επιμόρφωσης Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Αντιπεριφερειαρχών που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θέμα:
«Τα αναγκαία βήματα για την επιτυχή μετάβαση στον Καλλικράτη»

Μέσα από την Διημερίδα, ο κ. Δέδες εκτιμάει ότι, αναδείχθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα αλλά και δόθηκαν πολλές διευκρινίσεις που αποσκοπούν στην βοήθεια των αιρετών παραγόντων της Περιφερειακής αρχής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να κατανοήσουν το μέγεθος του εγχειρήματος που έχουν αναλάβει και τον τρόπο υλοποίησης των νέων διοικητικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντα τους την 01/01/2011.
Ο κ. Δέδες και οι συνεργάτες του, δηλώνουν πανέτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντα τους. Ήδη έχουν ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της Κορινθιακής κοινωνίας.
Σχετικά με την Διημερίδα αλλά και την ετοιμότητα του κ. Δέδε και των συνεργατών του, ο ίδιος έκανε την εξής δήλωση:

«Πραγματοποιήθηκε μία πολύ σημαντική διημερίδα που αφορούσε τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, την Περιφερειακή και Αντιπεριφερειακή αρχή, με σκοπό την προώθηση από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας μας, την 01/01/2011, των νέων διαδικασιών που φέρνει μαζί του ο «Καλλικράτης» και τη μεγάλη θεσμική του μεταρρύθμιση.
Ο στόχος είναι απλός αλλά δύσκολος. Ο στόχος είναι, από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ο πολίτης να συνεχίζει να εξυπηρετείται και να μην υπάρξει κανένα κενό διοίκησης. Να μην υπάρξει καμία εμπλοκή στο διοικητικό μηχανισμό και στις υπηρεσίες. Υπάρχει μία πολλή σοβαρή δουλειά σε εξέλιξη, από το «Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα προβλήματα που θέτουμε εμείς και τα οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε στα πρώτα βήματα του νέου θεσμού.
Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος Υπουργικών αποφάσεων, Προεδρικών διαταγμάτων και εγκυκλίων, που ήδη εκδίδονται αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδονται και να δημοσιοποιούνται μέχρι και της 31/12/2010. Αφορούν τις διαδικασίες με βάση τις οποίες, μέχρι τις τελευταίες τους λεπτομέρειες, θα στηθούν οι νέοι θεσμοί, μηχανισμοί και οργανισμοί της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Χρειάζεται αρκετή δουλειά από τώρα, από εμάς αλλά και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να κατακτήσουμε το στόχο που προανέφερα. Είμαστε διατεθειμένοι ως νέα Περιφερειακή και Αντιπεριφερειακή αρχή αλλά και η πολιτική ηγεσία, να ανταποκριθούμε σε αυτή τη πρόκληση. Πέρα από την ενημέρωση, την ενδελεχή σε σχέση με το δια ταυτα και το τι μέλλει γίγνεσθαι υπάρχει και «ε βίκε ο νους». Είναι λογικό ότι οι Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες που είναι γνώστες της πραγματικότητας, κάτω στο έδαφος που αυτή αναπτύσσεται, να μεταφέρουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα που τίθενται για την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν δεσμεύσεις για συγκεκριμένες απαντήσεις, στους προβληματισμούς και στα ερωτήματα που θέσαμε. Μάλιστα άνοιξε ήδη ένα ιδιαίτερο κομμάτι διαδικτυακής επικοινωνίας στην επίσημη ιστιοσελίδα του «Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» ώστε να μπορούμε μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας, να ενημερωνόμαστε πλήρως για όποια ζητήματα προκύψουν.
Με βάση λοιπόν αυτή την πραγματικότητα, διαμορφώνονται και οι πρώτες προτεραιότητες. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η συγκρότηση των οργάνων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δηλαδή η εκλογή του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και η εκλογή της οικονομικής επιτροπής. Αμέσως μετά, το πρώτο μέλημα όλων μας, Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών, θα είναι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της διοίκησης και των υπηρεσιών μέσα στις νέες συνθήκες.
Αυτό είναι κάτι επίπονο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό, στο οποίο πρέπει να δώσουμε όλο το βάρος μας, τις πρώτες εβδομάδες και τους πρώτους μήνες της θητείας μας. Ο οργανισμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δηλαδή το νέο καθεστώς που θα διέπει την λειτουργία των υπηρεσιών και των θεσμικών του λειτουργιών, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και για να καταλήξουμε στην οριστική του μορφή, πέρα από το επίσημο πρότυπο το οποίο έχει δώσει το «Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» το οποίο θα αποτελέσει νόμο για την εφαρμογή του, υπάρχει δυνατότητα τροποποιήσεων από τις πρώτες ημέρες της θητείας, με μια αυξημένη πλειοψηφία των περιφερειακών συμβουλίων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση με τους εργαζόμενους αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε τα τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν, να αποκατασταθούν μέσα από τις ρυθμίσεις ή τις τροποποιήσεις που ενδεχομένως πρέπει να πραγματοποιηθούν στον οργανισμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Όπως είχα δηλώσει και προεκλογικά, ως νέα Περιφερειακή και Αντιπεριφερειακή αρχή, δεν ζητάμε πίστωση χρόνου. Έχουμε γνώση των προβλημάτων και των υπηρεσιακών προβλημάτων και της λειτουργίας των δομών της σημερινής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά φυσικά και των ζητούμενων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, και ο χρόνος ο οποίος υπάρχει μπροστά μας είναι σημαντικός. «Έχουμε πιάσει από τώρα δουλειά» για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι, με μεγαλύτερη γνώση, ώστε και στις τελευταίες λεπτομέρειες να ανταποκριθούμε με επάρκεια.
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που αφορούν το στήσιμο της νέας διοίκησης και των νέων υπηρεσιών. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και στα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας. Για αυτό το λόγο βρισκόμαστε και μετά τις εκλογές, όπως είδατε, σε μια συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες, με τους τοπικούς θεσμικούς και περιφερειακούς φορείς, ώστε να γίνει μια ενδελεχή, πλήρης λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων και να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε από τώρα τις απαντήσεις που θα δώσουμε στη διάρκεια της θητείας μας.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΔΕΔΕΣ: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα καθηκοντά μας"