«Από 1ης Απριλίου θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, με σκοπό την 1η Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί και από την 1η Ιουλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται η συγχώνευση νοσοκομείων με τις διάφορες μορφές της». Αυτό δήλωσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2011 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος». Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, η αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων θα προχωρήσει με βάσει την προπαρασκευή που έχει ήδη ολοκληρώσει το ΚΕΣΥ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «στον προϋπολογισμό του 2011, που περιορίζεται στα 5,518 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. που ψήφισε η Βουλή, μειώνουμε τις δαπάνες στον χώρο της υγείας χωρίς, όμως, να στερούμε υπηρεσίες από τους πολίτες, αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος, με την καταπολέμηση της σπατάλης και τη λήψη μέτρων που αυξάνουν τους ίδιους πόρους του συστήματος».

Νωρίτερα, ο κ. Ροντούλης, με αφορμή την αναφορά του κ. Λοβέρδου ότι «στοχεύουμε να εξοικονομηθούν μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάει με άλλους τρόπους να βάλει χέρι στα πολυτεκνικά επιδόματα».

Ο κ. Λοβέρδος αντέδρασε άμεσα και επιτέθηκε στον κ. Ροντούλη χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο.

«Θα σας κοστίσει ακριβά κ. υπουργέ, προσωπικά εσάς. Παίζετε κορώνα - γράμματα το πολιτικό σας μέλλον. Δεν σας επιβάλλει καμία τρόικα να βάζετε χέρι στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Εσείς πάτε να το κάνετε αυτό και να ξέρετε ότι αφορά 500.000 οικογένειες», αντέτεινε ο κ. Ροντούλης.

«Το 2011 καμιά σχέση δεν θα έχει με το 2010. Αν το 2010 βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη, το 2011 είναι η ώρα να χτίσουμε την Ελλάδα που όλοι μας οραματιστήκαμε» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας αναφορές, «ακόμα και από βουλευτές της δικής μας παράταξης», όπως είπε, «ότι και το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, εννοώντας ότι θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας μείωσης του χρέους και άρα ύφεσης για την χώρα» έκανε λόγο για μισή αλήθεια και συμπλήρωσε:

«Το 2010 πήραμε μέτρα που δεν θέλαμε να πάρουμε για να σώσουμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Μέτρα που δεν ανήκουν στο πρόγραμμα και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, που δεν ανήκουν στις προγραμματικές δεσμεύσεις κανενός κόμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό ήταν όμως το χρέος μας και αυτό κάναμε με πλήρη συνείδηση του πολιτικού κόστους που θα είχαμε».

Σε συστράτευση κάλεσε τα κόμματα και το σύνολο της κοινωνίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κοινωνικής βίας, που παρατηρείται εσχάτως. «Η συστηματικά συγκρουσιακή διεκδίκηση αιτημάτων, μπορεί να προσφέρει σε ορισμένους βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη καθώς ψαρεύουν στα θολά νερά ανασφάλειας και αδιεξόδων, αλλά ως αποτέλεσμα, βυθιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο διαρκώς κλιμακούμενης βίας» ανέφερε ο κος Παπουτσής, διακρίνοντας και έναν επικίνδυνο εθισμό της κοινωνίας στη βία, την οποία πλέον, αποδέχεται μοιρολατρικά.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των σωμάτων ασφαλείας, με καλύτερη εκπαίδευση, κατάρτιση, επανακατάρτιση και νέο εξοπλισμό, αναφέρθηκε στην επικείμενη δημιουργία κέντρων κράτησης και απέλασης λαθρομεταναστών, αλλά και στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και πρώτης υποδοχής μεταναστών - ενώ ανέπτυξε και τον σχεδιασμό του υπουργείου του για το Λιμενικό Σώμα, την Οικονομική Αστυνομία και τον θεσμό του εθελοντικού πυροσβέστη.

Σε επίθεση προς την Νέα Δημοκρατία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, πως «ενώ φορά ακόμα το αλεξίπτωτο του 2009, μας κάνει μαθήματα διακυβέρνησης του σκάφους». Ο κος Σαχινίδης εμφανίστηκε πρόθυμος για μια ριζική αυτοκριτική και αναθεώρηση των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων της περιόδου της μεταπολίτευσης, «με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής απ’ όλους»: Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αναγνωρίσει «και τι κράτος, με τι θεσμούς μας παρέδωσε το 1981, για το οποίο μας κατηγορεί», ενώ και η Αριστερά, θα πρέπει να πραγματοποιήσει την αυτοκριτική της για «τα πλέον ακραία αιτήματα που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς».

«Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας, δύσκολες αποφάσεις. Με τον Προϋπολογισμό δίνουμε τον οδικό δημοσιονομικό χάρτη της χώρας. Περιγράψαμε το παραγωγικό πρότυπο στο οποίο στοχεύουμε για να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Αυτή είναι η μόνη ανάπτυξη που διασφαλίζει σταθερά θέσεις εργασίας και μισθούς. Είναι η μόνη που αποφέρει σταθερά έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε υγεία, παιδεία, πρόνοια. Είναι η μόνη που θα μας επαναφέρει στον παγκόσμιο χάρτη, ως χώρα σταθερή και αξιόπιστη, ως χώρα ισχυρή. Καταθέσαμε τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον προγραμματισμό. Εσείς τι λέτε; Να μειωθούν τα ελλείμματα; Αν ναι, από πού; Με αύξηση των εσόδων; Αν ναι, με ποιον τρόπο και τι ποσά περιμένετε να συγκεντρώσετε με τον τρόπο που εσείς καταθέτετε;» ρώτησε απευθυνόμενος προς την ΝΔ ο κος Σαχινίδης.

«Η ΝΔ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση, κακώς ενημέρωσε τους εταίρους της για το έλλειμμα του 12,9%. Κατά την ΝΔ έπρεπε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, να πάρουμε όσα μπορούσαμε από τις αγορές και μετά να αποκαλύψουμε το πραγματικό έλλειμμα - δηλαδή να τσακίσουμε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές (…) Λένε πως αν είχαμε δανειστεί πριν δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία, δεν θα καταφεύγαμε στον δανεισμό - και μας υποδείκνυαν το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Και προτού αλέκτωρ λαλήσει τρις, μπήκε και η Ιρλανδία στον μηχανισμό. Ποιο πρότυπο μας προτείνετε σήμερα;» ρώτησε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς την ΝΔ, ο κος Σαχινίδης.

Να αλλάξει πολιτική, να δώσει ανάσα στην Οικονομία, να δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και ανάκαμψης και να υιοθετήσει τις άμεσα εφαρμόσιμες, προκοστολογημένες και δοκισμένες πολιτικές που προτείνει η ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2011, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ένα Μνημόνιο που όχι μόνον δεν ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά υπαγορεύτηκε από ανθρώπους που ουδεμία αίσθηση της ελληνικής πραγματικότητας είχαν. Όπως είπε, η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος, ούτε η κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός ήταν, και επέρριψε ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το ότι μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε έκθεση της ΕΕ, η οποία - όπως είπε - αναδείκνυε τις ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου για την αύξηση των σπρεντ και η οποία, σημείωσε ότι αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ, προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή για να αποδειχθεί αν όντως υπάρχει επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ και ποιο είναι το περιεχόμενό της σχετικά με τα μέτρα.

Ταξικό, αντιλαϊκό και σκληρό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία καθώς όπως είπε, χρησιμοποιεί το μνημόνιο ως πρόφαση για να επιβάλει όλα αυτά τα καταστροφικά και σκληρά μέτρα.

«Καμία τρόικα δεν σας επιβάλλει αυτά τα ισοπεδωτικά μέτρα που πήρατε. Δεν ήταν και δεν είναι το μνημόνιο που καθοδηγεί την πολιτική της κυβέρνησης αλλά οι εργοδότες. Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει με θέρμη την ευρωπαϊκή πολιτική την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανοίγει το δρόμο για ατομικές συμβάσεις δίνοντας βορά τους εργαζόμενους στο καιάδα των εργοδοτών», υπογράμμισε ο κ. Χαλβατζής και πρόσθεσε: «Παρουσιάζετε το μαύρο άσπρο. Εφαρμόζετε σκληρά μέτρα που δεν σώζουν την πατρίδα αλλά σώζουν το κεφάλαιο».


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αντιπαραθέση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή"