Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις αποζημιώσεις των αμπελοκαλλιεργητών για τις καταστροφές του 2009, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Σχετικά με την πρωτοβουλία του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Έχω καταθέσει μέχρι στιγμής 5 ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων, χωρίς να έχω πάρει σαφή και ικανοποιητική απάντηση. Υπάρχουν θέματα που το Υπουργείο δεν έχει αγγίξει, όπως για παράδειγμα το από πού αντλήθηκαν τα στοιχεία της επιστροφής ΦΠΑ. Και βεβαίως, υπάρχουν ερωτήματα που είναι περισσότερο ρητορικά και που πιστεύω ότι δεν πρόκειται να απαντηθούν, όπως το τι απέγιναν οι υποσχέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που μοιράζονταν απλόχερα επί μήνες.
Επειδή λοιπόν υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και επειδή υπάρχουν σημεία που απαιτούν λογοδοσία από τους αρμόδιους, ζήτησα τη συνδρομή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Γι’ αυτό το λόγο κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση, στην οποία ο αρμόδιος Υπουργός είναι υποχρεωμένος να απαντήσει προφορικά και όχι με ένα χαρτί που δεν επιδέχεται αντίλογο.
Πέρα από τις μη ικανοποιητικές απαντήσεις, αφορμή για αυτή τη νέα πρωτοβουλία μου έδωσε, αφενός η πρόθεση παραγωγών να προχωρήσουν σε περαιτέρω, ενδεχομένως και δικαστικές, διεκδικήσεις και, αφετέρου, ένα έγγραφο του ΕΛΓΑ, το οποίο υποτίθεται αναλύει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Είχα επισημάνει ότι τίθεται μέγιστο ζήτημα με την άντληση των στοιχείων για την επιστροφή ΦΠΑ. Στο έγγραφο του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι, για παραγωγούς για τους οποίους δεν υπήρχαν στοιχεία από προηγούμενα έτη, θα γίνει επανέλεγχος των στοιχείων από το ΚΕΠΥΟ. Εάν η επιστροφή ΦΠΑ έχει υπολογιστεί σε όλες τις περιπτώσεις των ενστάσεων μέσω του ΚΕΠΥΟ είναι βέβαιο ότι ο ΕΛΓΑ έχει καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα. Οι παραγωγοί το είχαν επισημάνει έγκαιρα, το είχα αναφέρει και εγώ σε προηγούμενα δημοσιεύματα: το ΚΕΠΥΟ δεν τηρεί στοιχεία επιστροφής ανά είδος, αλλά για το σύνολο της παραγωγής κάθε αγρότη. Έτσι είναι σίγουρο ότι 1.172 παραγωγοί έπεσαν θύματα ενός αυθαίρετου υπολογισμού, λαμβάνοντας σαν βασικό στοιχείο την επιστροφή ΦΠΑ η οποία όμως δεν προέρχεται μόνο από σταφύλι.

Όμως η μεγάλη αδικία αφορά 1.327 παραγωγούς με μηδενική επιστροφή ΦΠΑ για το 2009. Μηδενική επιστροφή ΦΠΑ σημαίνει μηδέν πωλήσεις, μηδέν παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ, αντί να προχωρήσει άμεσα στην αποζημίωση αυτών των παραγωγών, αρχικά απέκλεισε και τώρα φαίνεται να επιχειρεί την επανάληψη της εσφαλμένης διαδικασίας, αναζητώντας εκ νέου, μέσω του ΚΕΠΥΟ, στοιχεία επιστροφής ΦΠΑ. Αυτόν τον προκλητικό αποκλεισμό καταγγέλλουν όλες οι ΕΑΣ της Κορινθίας, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ακριβή στοιχεία για τον κάθε παραγωγό και, ιδιαίτερα, για την επιστροφή ΦΠΑ που αφορά τιμολόγια σταφυλιών.
Τέλος θέλω να επισημάνω ότι, σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΛΓΑ, η διαδικασία για παραγωγούς που τηρούν βιβλία ουσιαστικά δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα. Απόδειξη ότι τώρα ο ΕΛΓΑ τους ζητά να προσκομίσουν αποδείξεις εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για να γίνουν οι υπολογισμοί.
Οι αμπελοκαλλιεργητές της Κορινθίας απαιτούν απαντήσεις τις οποίες θα επιδιώξω να λάβω με την επίκαιρη ερώτηση. Χρειάζεται επιτέλους μία υπεύθυνη απάντηση για την ειδεχθή μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στους αγρότες μας. Έχω δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψω αυτό το θέμα να ξεχαστεί και ότι θα παραμείνω δίπλα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Θα τους κρατώ ενήμερους για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και, βεβαίως, για την επίσημη θέση που θα πάρει ο Υπουργός, ώστε να εξετάσουν τις δικές τους ενέργειες εφεξής.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το θέμα των αποζημιώσεων του 2009 για τους αμπελοκαλλιεργητές"