Αποδείξεων ανάγνωσμα

Βγήκαν επιτέλους στη δημοσιότητα τα πρώτα ακριβή και συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις αποδείξεις που θα περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Εδώ και πολύ καιρό ο κόσμος μαζεύει αποδείξεις και κανείς δεν ήξερε τι θα γίνει τελικώς. Η ρύθμιση προβλέπει κατάθεση φακέλου με τις αποδείξεις και το συνολικό ποσό τους. Πολλές όμως από αυτές έχουν ήδη ξεθωριάσει, αφού οι περισσότερες τυπώνονται με θερμικούς εκτυπωτές. Εμείς σας συμβουλεύουμε να προτιμήσετε τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο για να κουμαντάρετε τις αποδείξεις σας.


Μέτρο … άμετρο

Όλα δείχνουν ότι τελικώς στις κατηγορίες των αποδείξεων που θα δέχεται η εφορία, μπαίνουν όλες οι δαπάνες της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, το σούπερ μάρκετ. Μια οικογένεια πολύ άνετα θα πιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό των αποδείξεων με αυτές τις δαπάνες που είναι και οι περισσότερες. Τελικά όμως, αυτή ήταν η σκοπιμότητα του μέτρου ; Να μαζέψει ο κόσμος αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ ; Όσοι περίμεναν ότι μέτρο αυτό θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, θα μείνουν στο «περίμενε».


Αυτό ήταν το πρόβλημα ;

Μέσα στις αποδείξεις που θα γίνονται δεκτές μπαίνουν και τα διόδια, τα ντιλίβερι και οι πιτσαρίες. Πουθενά δεν αναφέρεται το περίφημο μπόνους που έλεγαν ότι θα αφορούσε σε αποδείξεις ειδικών κατηγοριών, υπόπτων για φοροδιαφυγή. Πουθενά δε γίνεται λόγος για κάποιο μπόνους σε όσους είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με την εφορία. Μέχρι στιγμής μπόνους – και πολύ γενναιόδωρα – έχουν πάρει μόνο όσοι την έχουν γραμμένη την εφορία στα παλιά τους τα παπούτσια. Το πρόβλημα ήταν να μαζέψουν τα νοικοκυριά αποδείξεις από τις καθημερινές τους αγορές σε είδη πρώτης ανάγκης ;


Μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι

Προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2009, για μια ακόμη χρονιά, πάνω από το 75 % των φορολογικών εσόδων προερχόταν από μισθωτούς και συνταξιούχους. Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φυσικών και νομικών προσώπων συνεισέφεραν μόλις 25 % επί των κρατικών εσόδων. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Πληρώνουν πάντα οι συνήθεις ύποπτοι ! Οι γνωστοί – άγνωστοι των κρατικών εσόδων.

Περαίωση και σβησίματα

Πως αλλιώς θα μπορούσε άραγε να ήταν όταν ζούμε σε ένα κράτος που σβήνει 25 δις ευρώ μη καταβληθέντων φορολογικών χρεών και με ένα χιλιαρικάκι κάνει περαίωση με εντολή να εξαφανιστούν τα βιβλία μετά την πληρωμή ! Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είχαν ποτέ τέτοιες ευεργετικές ρυθμίσεις ; Άρα ποιοι επιβραβεύονται κατ’ επανάληψη ; Οι μπαταχτσήδες.

Κόντρα με τα φαρμακεία

Επί μια εβδομάδα εμφανιζόταν σε όλα τα δελτία ειδήσεων ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, διατεινόμενος ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με τους φαρμακευτικούς φορείς στη συζήτηση περί ανοίγματος του επαγγέλματος. Τελικά, όχι μόνο υπάρχει κόντρα, αλλά θα είναι και το μεγάλο θέμα των επόμενων ημερών, μιας και τα φαρμακεία είναι αναγκαία σε όλους τους πολίτες. Οι κάτοχοι φαρμακείων τον κατηγορούν για προσχηματικό διάλογο και αρχίζουν τα απεργιακά λουκέτα.


Οι επαγγελματικοί σύλλογοι

Η συζήτηση για το άνοιγμα διάφορων επαγγελμάτων, ουσιαστικά φέρνει στο μεταίχμιο τους επαγγελματικούς συλλόγους – φορείς. Η δύναμη και η ύπαρξή τους θα «παιχτούν» στο επόμενο διάστημα. Μέχρι τώρα κάποιοι από αυτούς δρούσαν απόλυτα συντεχνιακά και με νοοτροπία κράτους εν κράτει. Για μερικούς από αυτούς μάλιστα, αυτή η συμπεριφορά ήταν και νομοθετικά κατοχυρωμένη. Κάποιοι σύλλογοι έχουν τα δίκια τους, κάποιοι άλλοι όμως ήρθε ο καιρός να αλλάξουν τις κακές τους συνήθειες …


Υποδομές εδώ και τώρα

Ο «Καλλικράτης» μαζί με όλα τα … ανατρεπτικά που τον συνοδεύουν, ήρθε να αναδείξει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το πρόβλημα που υπάρχει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα των υποδομών. Διάσπαρτες υπηρεσίες, νοικιασμένα κτήρια, αχρησιμοποίητη κρατική περιουσία, έλλειψη υποδομών, είναι θέματα που έρχονται στην επιφάνεια αυτές τις ημέρες. Οι δήμαρχοι προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν, όμως αυτές οι δουλειές χωρίς λεφτά και νέα έργα δεν γίνονται. Ο αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι δεν κάνουν μάζεμα μπακαλίστικο στο νοικοκυριό τους. Πρέπει να δώσουν γραμμή για δημιουργία υποδομών με ορίζοντα, όχι απλώς να λύσουν παροδικά το πρόβλημα.


Το στρατόπεδο της Κορίνθου

Κυκλοφορεί εδώ και αρκετές ημέρες ένα σενάριο που θέλει τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου στην Κόρινθο, να μεταφέρονται στο στρατόπεδο της Κορίνθου σε χρόνο ρεκόρ. Οι δημιουργοί του σεναρίου έχουν πάει την κουβέντα παραπέρα, λέγοντας ότι τα υπάρχοντα κτήρια των λόχων και του λόχου διοικήσεως είναι ιδανικά για τις υπηρεσίες !!! Πλάκα θα έχει να δούμε Δέδε, Πνευματικό και λοιπούς να θυμούνται το στρατιωτικό τους και να κάνουν μαζί με τους υπαλλήλους … πετρελαίωση !!!


Ο Λουζιώτης επικεφαλής ;

Το έγραψε ο Βαγγέλης Κόκκινος στη «Φωνή» και δεν έχει διαψευστεί μέχρι στιγμής. Ο Λουζιώτης οργανώνει, ως επικεφαλής, κίνηση για την επόμενη διεκδίκηση του δήμου Κορινθίων βασισμένη στο σχήμα της «Ένωσης Κορινθίων». Η πρώτη διαρροή από τον «όμιλο» ήταν αυτή ;


Κουιζ

Νομοσχέδιο για άδειες ανέγερσης κτιρίων σε περιοχές Natura και σε οικόπεδα κάτω ακόμα και από τα 4 στρέμματα ζητάνε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τη Μπιρμπίλη που λέει για 10 τουλάχιστον. Πάει η λίμνη …


Από τη "ΣΦΗΚΑ" της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2011
Στήλη Ευχήνορας
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τα μικρά σχόλια του Ευχήνορα - Από τη "ΣΦΗΚΑ" της Κυριακής 23/1"