Με αφορμή την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και συγκεκριμένα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Πριν από μερικούς μήνες, η Κυβέρνηση άνοιξε τον κλάδο των μεταφορών με έναν νόμο ο οποίος, όπως απεδείχθη, υπέκρυπτε και εξυπηρετούσε συμφέροντα μεγάλων, ξένων εταιρειών, που θα αποκτήσουν έτσι εκατοντάδες άδειες με μηδενικό κόστος, χωρίς από αυτήν την «απελευθέρωση» να προκύπτει οποιοδήποτε όφελος για τον πολίτη. Αντίθετα, στέρησε από χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες φορτηγών ένα περιουσιακό στοιχείο που είχαν αποκτήσει με πολύ κόπο. Κατά την ίδια τακτική, η Κυβέρνηση σήμερα σπεύδει να ανοίξει δεκάδες επαγγέλματα, χωρίς να έχει πείσει ότι πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία δεν κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα.

Ιδιαίτερα για τον κλάδο των φαρμακοποιών η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε εφαρμόσει συγκεκριμένη και υπεύθυνη πολιτική στον τομέα του φαρμάκου που να υπηρετεί τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τον πολίτη. Μέσα σε ένα χρόνο έγιναν τρεις νομοθετικές απόπειρες, ένας νόμος και μερικές αγορανομικές διατάξεις για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων. Είδαμε σοβαρότατες ελλείψεις, είδαμε απόσυρση φαρμάκων – και μάλιστα φθηνών - είδαμε στρεβλώσεις στην κυκλοφορία νέων σκευασμάτων λόγω της αδυναμίας έκδοσης δελτίων τιμών.
Ίδιο δείγμα ανεύθυνης πολιτικής είχαμε και στον τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης. 600 εκατομμύρια ευρώ παράνομων προμηθειών νομιμοποιήθηκαν. Η λίστα φαρμάκων από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο ήταν ανύπαρκτη. 800 σκευάσματα πλέον δεν συνταγογραφούνται και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα το όποιο όφελος από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων να έχει εξανεμιστεί. Οι ουρές έξω από το ΙΚΑ αθροίζονται σε χιλιόμετρα, οι πολίτες ταλαιπωρούνται από τα χαράματα και επί εβδομάδες για μια συνταγή. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κανείς δεν γνωρίζει πότε θα εγκατασταθεί, πότε θα λειτουργήσει και πότε θα αποδώσει, ώστε να μάθουμε επιτέλους τους υπαίτιους των δισεκατομμυρίων ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης, τους υποβολείς των 100 εκατομμυρίων συνταγών το χρόνο.

Τα φαρμακεία έρχονται και αυτά αντιμέτωπα με τις τραγικές επιλογές της Κυβέρνησης, καθώς οι οφειλές από κάποια δημόσια ταμεία παραμένουν ανεξόφλητες εδώ και ένα χρόνο. Οι φαρμακοποιοί έχουν καταθέσει προτάσεις, έχουν μάλιστα προχωρήσει και σε προσφυγές προκειμένου να ελεγχθούν οι παράλληλες εξαγωγές και η άρνηση των φαρμακευτικών εταιρειών και αποθηκών να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Η μόνη ωφελημένη αυτής της κατάστασης είναι η φαρμακοβιομηχανία, στην οποία η Κυβέρνηση χάρισε 150 εκατομμύρια ευρώ από την επιστροφή του ποσοστού επί των πωλήσεων, την οποία οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αντί να φροντίσει για την εξάλειψη αυτών των απειλητικών για τη δημόσια υγεία προβλημάτων, το ΠΑΣΟΚ, με επικοινωνιακούς ελιγμούς, ρίχνει το βάρος στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά επιχειρεί να παρουσιάσει ομάδες πολιτών ως προνομιούχες και να φέρει την κοινωνία σε ρήξη, για να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι επί της αρχής στηρίζει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την εξάλειψη προνομίων προκλητικών για μία κοινωνία σε κρίση. Αυτό όμως πρέπει να γίνει διαφορετικά για κάθε επαγγελματικό κλάδο, να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και προσεκτικής μελέτης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Η απελευθέρωση ενός κλάδου έχει προφανείς συνέπειες για τους επαγγελματίες αυτού του χώρου. Πριν λοιπόν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή, η Κυβέρνηση οφείλει να έχει λάβει υπόψη της εάν αυτό το άνοιγμα υπηρετεί ή όχι τον πολίτη και το κοινό συμφέρον ισοβαρώς με τις επιπτώσεις που δημιουργεί.
Το ΠΑΣΟΚ αρέσκεται στο να προκαλεί εστίες έντασης μέσα στην κοινωνία και να τρέφει την επικίνδυνη και ατελέσφορη πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Είναι βέβαιο ότι οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται ούτε για τις τιμές των φαρμάκων, ούτε για τις ουρές στα δημόσια ταμεία, ούτε για τις ελλείψεις. Άλλοι είναι οι λόγοι που ο τομέας του φαρμάκου νοσεί και η Κυβέρνηση πρέπει να τους αναζητήσει στην ανεπάρκεια των πολιτικών της.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κόλλιας: «Χρειάζεται φαρμακευτική πολιτική πριν φτάσουμε να συζητούμε για απελευθέρωση»"