Προς οριστική απόρριψη του αιτήματος χιλιάδων συμβασιούχων να μονιμοποιηθούν, οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η διευρυμένη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αν ακολουθήσει την εισήγηση του Αρεοπαγίτη Ανδρέα Δουλγεράκη, ο οποίος αντιτίθεται κατηγορηματικά στα επιχειρήματά τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα καθορίσει την τύχη πέραν των αιτούντων συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ που εργάστηκαν στον εν λόγω Οργανισμό από το 1991 έως του 1998 και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται στη χώρα, αφού η κρίση του δικαστηρίου θα συνιστά νομολογία.

Τους διώχνουν αλλά τους δίνουν το επίδομα

Την ώρα όμως που η υπόθεση βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της, άλλη απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε στα τέλη του 2010 ανάβει το «πράσινο φως» για την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και στους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Θα σκεφτείτε πώς πρόκειται για οξύμωρο σχήμα (αφού απ τη μια τους διώχνουν κι απ΄ την άλλη τους δίνουν επίδομα), κι όμως η αρεοπαγιτική απόφαση προσέφερε έναν πρωτοχρονιάτικο μποναμά σε 15 συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, κρίνοντας ότι δικαιούνται να εισπράξουν αναδρομικά για το διάστημα 2004 – 2005 ποσό 32.637 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μιας 4ετίας από την επίδοση της σχετικής αγωγής τους.

Κρίνοντας αντισυνταγματική, ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας, τη μη επέκταση καταβολής του επιδόματος και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων, το ανώτατο δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για τη δικαίωση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, που επίσης διεκδικούν την επίμαχη παροχή αναδρομικά από το 2002 και νομιμοτόκως.

Αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη βγάζει αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις, κυρίως για τους συμβασιούχους. Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια ακολουθώντας την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που σε πρόσφατες αποφάσεις άφησε ελεύθερα τα ελληνικά δικαστήρια να κρίνουν την κάθε υπόθεση συμβασιούχου ξεχωριστά, συνήθως τους δικαιώνουν.

Αντίθετα, ο κ. Δουλγεράκης θα υποστηρίξει ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και ενόψει της διατύπωσης του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, όπως και η μετατροπή των απασχολουμένων με σύμβαση έργου.

Η υπόθεση που παραπέμφθηκε στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ, και αναμένεται να απασχολήσει περίπου 60 ανώτατους δικαστές, έχει επιλεγεί ως «η μητέρα των δικών» για να ξεκαθαριστεί οριστικά η τύχη των συμβασιούχων.



Πηγή : Capital
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Δίπλευρος» ο Αρείος Πάγος για τους συμβασιούχους"