Φωτοβολταϊκά, λιγνίτης και απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και το τέταρτο, σε μέγεθος, στην Ευρώπη.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων, σήμερα, του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 200 Μεγαβάτ, στην Πτολεμαΐδα, οι τοπικές κοινωνίες προβάλλουν το αίτημα της εγκατάστασης εργοστασίων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εκφράσει ήδη, μέσω συνέντευξης του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρόθεσή της για διατήρηση του ενεργειακού χαρακτήρα της περιοχής, συνδυάζοντας τις επενδύσεις του «παραδοσιακού τρόπου» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (νερά - λιγνίτες) με τις νέες εξελίξεις και τεχνολογίες (όπως τα βιοκαύσιμα, η ηλιακή και αιολική ενέργεια κ.ο.κ.).

Την ίδια στιγμή και στο πλαίσιο των συζητήσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ζητεί από την κυβέρνηση έναν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό, με στόχο να καλυφθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα που ενδεχομένως θα προκύψει από τα σενάρια που θα ακολουθηθούν.

Το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Τα χαρακτηριστικά του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου, Γιάννης Καραμπακάκης, που δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημασία του λιγνίτη τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη χώρα. «Ο λιγνίτης για την Ελλάδα είναι χρυσάφι, γιατί δίνει τη φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας, είναι εγχώριο καύσιμο και παρέχει στη χώρα μας το πλεονέκτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το ενεργειακό κέντρο της περιοχής, σημειώνει ότι το Λιγνιτικό Κέντρο αποτελείται από τους πέντε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Μελίτης) και τα ορυχεία του Νοτίου Πεδίου, του Πεδίου Καρδιάς, του Κύριου Πεδίου στο ορυχείο Μαυροπηγής, του Ορυχείου Αμυνταίου και των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας (που αποτελούν ιδιωτική εκμετάλλευση).

Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στο σύνολο των δραστηριοτήτων των ΑΗΣ και των ορυχείων φτάνει τους περίπου 9.500 ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, στα ορυχεία, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό υπολογίζεται σε 5.500 άτομα και το εργολαβικό προσωπικό σε 2.000. Αντίστοιχα, στους σταθμούς απασχολούνται από πλευράς ΔΕΗ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι και από πλευράς εργολάβων περίπου 500-600 άτομα.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στο επίκεντρο η ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα"