Η κοροϊδία με τα φωτοβολταϊκά..!

20.1.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος, βουλευτής Κορινθίας, κ. Κ. Κόλλιας, με αφορμή τις παλινωδίες στη διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων από επαγγελματίες αγρότες, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Κυβέρνηση επέδειξε, για μία ακόμη φορά, ασυνέπεια, ανοργανωσιά και προχειρότητα. Αυτή τη φορά στον κρίσιμο αναπτυξιακό τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τον Ιούνιο του 2010, έσπευσε να ψηφίσει τον Νόμο 3851 για τις ΑΠΕ, καθορίζοντας, μεταξύ άλλων, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υποβολή αιτήσεων αδειοδότησης φωτοβολταϊκών μονάδων από επαγγελματίες αγρότες, χωρίς:
- Να έχει εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης των ΑΠΕ,
- Να υπάρχει χωροταξικός ενεργειακός χάρτης,
- Να ερωτηθεί η ΔΕΗ για τις ανάγκες και τις δυνατότητες των δικτύων σε κάθε Νομό,
- Να έχει εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη,
- Να υπάρχει μελέτη για τις δυνατότητες επέκτασης των δικτύων της ΔΕΗ.
Ως αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας και ανοργανωσιάς:
- Το σύνολο των αιτημάτων από 6.000 αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι βέβαιο ότι υπερκαλύπτουν τον εθνικό στόχο για ισχύ 500 MW από αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι το 2014.
- Δεκαέξι ηπειρωτικοί Νομοί χαρακτηρίστηκαν μετά την υποβολή των αιτήσεων ως κορεσμένοι από τη ΔΕΗ.
- Είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι ακόμη Νομοί θεωρούνται κορεσμένοι και πόσες αιτήσεις, από αγρότες θα απορροφηθούν.
Χιλιάδες αγρότες μας, εξαπατημένοι από τις Σειρήνες της “Πράσινης” Ανάπτυξης, έσπευσαν να καταβάλουν παράβολο μέχρι και 615 ευρώ, πλήρωσαν μελέτες 3-4.000 ευρώ, υπολόγισαν την απόσβεση της επένδυσής τους με βάση συγκεκριμένα δεδομένα. Σήμερα, βρίσκονται προ εκπλήξεων:
- Η τιμή της κιλοβατώρας για όσους υπογράψουν συμβάσεις το 2011 δεν θα είναι η αρχική που προέβλεπε η διαδικασία,
- Σε περιοχές που είναι ή που θα κριθούν κορεσμένες, πολλές αιτήσεις θα απορριφθούν,
- Σε περιοχές όπου η ΔΕΗ θα κρίνει – άγνωστο πότε - ότι υπάρχει δυνατότητα και συμφέρον για επέκταση του δικτύου, το κόστος τη επέκτασής του μέχρι τον φωτοβολταϊκό σταθμό θα πέσει στους αγρότες.
Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να δώσει μία σαφή απάντηση σε ερώτησή μας στη Βουλή: Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε στους αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών;».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η κοροϊδία με τα φωτοβολταϊκά..!"