Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Εδώ και δεκαπέντε μήνες η Κυβέρνηση ακολουθεί μία αντιαναπτυξιακή πολιτική, μία εισπρακτική πολιτική, με αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία, με περικοπές μισθών και συντάξεων, με ακρωτηριασμό των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, φέροντας τη χώρα τριάντα χρόνια πίσω. Έτσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση την ανάπτυξη.

Στην οικονομία της αγοράς υπάρχει ένας νόμος, ότι αν θέλει κανείς να βγάλει λεφτά, πρέπει να επενδύσει λεφτά. Γι’ αυτό ακόμα και στα σκληρότερα μέτρα λιτότητας ποτέ δεν περικόπτονται οι επενδύσεις. Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να προσεγγίσει τους στόχους για αύξηση στα έσοδα και περιστολή της σπατάλης, στράφηκε στην περικοπή των δημοσίων επενδύσεων. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ξεκίνησε 10,3 δισεκατομμύρια, στη συνέχεια μειώθηκε στα 9,2 έπειτα στα 9 καταλήγοντας στα 8,5 για το 2011 με προοπτική περαιτέρω μείωσης.

Η Κυβέρνηση περίμενε να δει πόσο έξω θα πέσει, για να δει πόσο θα χρειαστεί να ακρωτηριάσει τις δημόσιες επενδύσεις και να φέρει τον αναπτυξιακό νόμο, ένα νόμο που βρίθει από ανακρίβειες, ασάφειες, παραλείψεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε συνηθίσει, να διαπιστώνουμε ότι οι βασικές παράμετροι, οι πυρήνες των νομοσχεδίων που εισάγονται προς συζήτηση, παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Τριάντα πέντε τον αριθμό μέτρησα σ’ αυτό εδώ το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων και η σχετική ΚΥΑ για τον αγροτικό τομέα. Και ερωτώ, ποιος υποψήφιος επενδυτής στον αγροτικό τομέα μπορεί σήμερα να υποβάλει προτάσεις όταν δεν γνωρίζει τις επιλέξιμες επενδύσεις;

Ο νόμος που ίσχυε μέχρι το Φεβρουάριο του 2010, που είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, κατά γενική ομολογία ήταν ένας νόμος που έδινε λύσεις, έδινε προσανατολισμό σ’ αυτούς που ήθελαν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο. Είχε συγκεκριμένα επιλέξιμα σχέδια στην αγορά εξοπλισμού, την τυποποίηση, τη μεταποίηση, τον αγροτουρισμό, το περιβάλλον, την αγροτική έρευνα, την ενέργεια από εναλλακτικές πηγές. Τώρα, στο νόμο αναφέρεται μόνο ότι «μπορούν» να υπαχθούν γεωργικές επενδύσεις, εφόσον το επιτρέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα καθορίζει και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. Η Κυβέρνηση επαίρεται ότι έφερε ένα σχέδιο νόμου σύντομο, απλό και κατανοητό. Το μόνο που έκανε, ήταν να παρουσιάσει ένα ακόμα μνημείο αοριστίας χωρίς στόχευση, αφήνοντας τους υποψήφιους επενδυτές, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, στο απόλυτο σκοτάδι.

Έχει περάσει ένας χρόνος από την κατάργηση του προηγούμενου επενδυτικού νόμου. Πέρασαν μήνες μέχρι να προκηρυχθούν τα προγράμματα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και τα περισσότερα παραμένουν ενεργά. Η Κυβέρνηση ακρωτηρίασε τα προγράμματα των νέων αγροτών, μείωσε στο μισό το πριμ της πρώτης εγκατάστασης, άφησε τους νέους αγρότες σε απόγνωση, οι οποίοι για να ενταχθούν σ’ αυτά τα προγράμματα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους, να αγοράσουν εξοπλισμό. Το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ που εδώ και τόσο καιρό υπόσχεται η Κυβέρνηση, άφαντο. Δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή. Επειδή όμως οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη είναι κρίσιμες, θα δώσουμε μία ευκαιρία στην Κυβέρνηση: μία ευκαιρία να δώσει περιεχόμενο σ’ αυτό το νόμο, μια ευκαιρία για να κάνει πράξη όσα η Νέα Δημοκρατία προτείνει εδώ και μήνες.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ομιλία του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο"