Φαιδρό παιχνίδι με τα ονόματα

21.1.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Σε ένα πολιτικό «μαγείρεμα», που διήρκεσε 12 μήνες και τελικά «σέρβιρε» ονόματα πρώην υπουργών, όχι με βάση τις όποιες πραγματικές ενδείξεις ευθυνών, αλλά τις πολιτικές επιδιώξεις του κάθε κόμματος, εξελίχτηκε η χθεσινή τελευταία πράξη της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

Μια εξεταστική επιτροπή που κατά τα αποτελέσματα ελάχιστα διέφερε από τις άλλες που έχουν προηγηθεί.

Τα περισσότερα από τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα που έχουν γίνει προ του 2007 έχουν ήδη παραγραφεί· εξαιρούνται οι Πρ. Παυλόπουλος και Χρ. Μαρκογιαννάκης για το σύστημα ασφαλείας C4Ι - και εναπόκειται προφανώς στην υπό σύσταση επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η συλλογή των όποιων στοιχείων για την τεκμηρίωσή τους.

Η ευθύνη για τη σύστασή της «πέφτει» στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι δικοί της οι 30 βουλευτές που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής πρότασης.

Η κυβερνητική παράταξη καλείται επίσης:

* Να υπερασπιστεί την πολιτική τιμή του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, που έβαλε, όπως είχε διαφανεί, στο κάδρο η Ν.Δ.

* Να προσμετρήσει στις όποιες αποφάσεις της το προηγούμενο φιάσκο του Βατοπεδίου.

Οι «ωδίνες» για την κοινοποίηση των ονομάτων κράτησαν ώρες και όπως διεφάνη, τις περισσότερες δυσκολίες αντιμετώπισε η κυβερνητική παράταξη, με πλήθος ονομάτων, που όπως και τις προηγούμενες ημέρες έτσι και χθες σβήνονταν και ξαναγράφονταν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συνεδρίαση της επιτροπής άλλαξε ώρα έναρξης δύο φορές.

Διαλείμματα για οδηγίες

Ωστόσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών της υπήρξαν διαλείμματα, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου της επιτροπής Σ. Βαλυράκη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι βουλευτές ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τους Ν. Αθανασάκη και Ρεγγίνα Βάρτζελη.

Εμπλοκή υπήρξε και για το αν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει καταγραφή και ποινικών ευθυνών σε ό,τι αφορά πρώην υπουργούς Οικονομικών. Κάτι που απέρριψαν οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος, οι οποίοι εξήγησαν ότι οι πρώην υπουργοί Οικονομικών ως εκπρόσωποι του Δημοσίου στην κύρωση των συμβάσεων αντιμετωπίζουν μόνον ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες, σε αντίθεση με τους αρμόδιους υπουργούς.

Αλλά και η Ν.Δ. δεν πέρασε ανέφελη βραδιά. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση, αυτή του Χρ. Παπουτσή, που υπήρχε αρχικά στην πρόταση λόγω της διαφυγής του πρώην διευθύνοντος συμβούλου.

Αίσθηση προκάλεσε και η ξεχωριστά διατυπωθείσα πρόταση του Π. Καμμένου, ο οποίος πρότεινε για τα περαιτέρω τους Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Τσοχατζόπουλο, Παπακωσταντίνου, Μαλέσιο, Μαρκογιαννάκη και Λιάπη.

ΠΑΣΟΚ: Με μπλε και πράσινους κόκκους

Τελικά, αργά το απόγευμα το ΠΑΣΟΚ ενέταξε στη πρότασή του για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών και περαιτέρω ευθυνών τούς κάτωθι πρώην υπουργούς, που όμως, όπως αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα δικά του στελέχη, οι ευθύνες αυτών έχουν παραγραφεί:

* Για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ τους πρώην υπουργούς του: Τ. Μαντέλη, Χρ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκη και από τη Ν.Δ. τους Μ. Λιάπη και Γ. Αλογοσκούφη.

* Για τον ΟΣΕ, τον πρώην υπουργό του Χρ. Βερελή και από τη Ν.Δ. τον Μ. Λιάπη.

* Για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C-4Ι, τον Γ. Παπαντωνίου και από τη Ν.Δ., τους Γ. Βουλγαράκη, Β. Πολύδωρα, Α. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη (πρώην υπουργό και νυν στέλεχος της Ντόρας Μπακογιάννη).

* Για τους ηλεκτρονικούς μεταφραστές που προορίζονταν για μουσεία της χώρας, τον Μ. Λιάπη.

* Και για τα εξοπλιστικά συστήματα, τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Τέλος, τους πρώην υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Παπαθανασίου, για την κατάργηση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά.

Κύκλοι του κόμματος μετέδιδαν αργά το βράδυ ότι δεν υπήρξε κανένα αλισβερίσι και συναλλαγή και ότι οι βουλευτές του έπραξαν κατά συνείδηση και χωρίς άνωθεν γραμμή και κατεύθυνση.

Ν.Δ.:Είναι «πράσινο»

Η Ν.Δ., στη λογική ότι το σκάνδαλο είναι «πράσινο», δεν έβαλε στην πρότασή της κανέναν πρώην υπουργό της, αφού «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε γι' αυτούς». Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να παρεμποδίσει κανέναν έλεγχο γι' αυτά τα πρόσωπα.

Στην κορυφή της πρότασής της θέτει τον Κ. Σημίτη, «η ευθύνη του οποίου ως πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαμφισβήτητη».

Ακολουθούν οι: Α. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Ν. Χριστοδουλάκης, Ε. Μαλέσιος, Τ. Μαντέλης, Χρ. Βερελής και Γ. Παπακωνσταντίνου (ως πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ).

Στον Κ. Σημίτη η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει ότι ήταν υπεύθυνος για τις προγραμματικές συμβάσεις που εξανάγκασαν σε παραίτηση τον τότε υπουργό Επικοινωνιών και Μεταφορών Χ. Καστανίδη. Τη θέση του κατέλαβε, ως γνωστόν, ο Τ. Μαντέλης, μέχρι τότε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

ΚΚΕ: Ευθύνες για δύο

Το ΚΚΕ διά του Θ. Παφίλη καταλογίζει στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου και τάσσεται υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών - πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, που όπως έχει αποδειχτεί πήραν χρήματα από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

Ο ΛΑΟΣ με τον Γ. Αϊβαλιώτη έβαλε στο κάδρο τούς Κ. Σημίτη, Τ. Μαντέλη, Α. Τσοχατζόπουλο, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη και Γ. Αλογοσκούφη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ονόματα προσεχώς

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Δ. Παπαδημούλη, απέφυγε να μπει σε οποιαδήποτε ονοματολογία. Δήλωσε ότι θα καταθέσει τις απόψεις του στην Ολομέλεια, αφού ακούσει τις απόψεις και τα επιχειρήματα των άλλων κομμάτων. Δεν αρνήθηκε να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή και καταλόγισε στα δύο μεγάλα κόμματα παρατεταμένες παρασκηνιακές συνεννοήσεις και αποσιώπηση στοιχείων.


Πηγή : enet.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Φαιδρό παιχνίδι με τα ονόματα"