ΑΛΕΚΟΣ: Δώστε μας το λιμάνι τώρα..!

25.1.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Ο Αλέκος Πνευματικός διεκδικεί το λιμάνι της Κορίνθου ως τουριστικό και αυτό δεν το διαπραγματεύεται. Στην ΣΦΗΚΑ της Κυριακής δημοσιεύσαμε την επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας απο την οποία προκύπτει η ξεκάθαρη πρόταση του δήμου για τον χαρακτήρα του λιμανιού.
Την δημοσιεύουμε και εδώ αυτούσια:

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Αποχαρακτηρισμός λιμένος Κορίνθου από Εθνικής Σημασίας και λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου
Κύριε Υπουργέ,
Το λιμάνι της Κορίνθου δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί, κατά το παρελθόν, τις περιορισμένες ανάγκες των λιγοστών βιομηχανιών της πόλης της Κορίνθου. Με την πάροδο του χρόνου η γιγάντωση του λιμανιού είχε και έχει δυσανάλογη και επιβλαβή λειτουργία με τον περιβάλλοντα χώρο του, που δεν είναι άλλος από την πόλη της Κορίνθου και τον Δήμο μας.
Συγκεκριμένα:
-Το λιμάνι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τις οποίες λειτουργεί ως εμπορικό.
-Η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου δεν κάνει καμία προσπάθεια για να πληροί το λιμάνι τους στοιχειώδεις όρους ασφαλείας.
-Λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντικούς όρους.
-Βρίσκεται σε άμεση επαφή και σε επικάλυψη με το εγκεκριμένο Πολεοδομικό Σχέδιο-30 μέτρα από τον οικιστικό ιστό της πόλης αγκυροβολούν εμπορικά πλοία.
-Δεν πληροί τους όρους ασφαλείας σύμφωνα με τον κώδικα ISPS (International Ship and Port Facility Security Code) – Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων.
-Οι λαθρομετανάστες οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται κατά εκατοντάδες γύρω από τους χώρους του λιμανιού, έχουν αυξήσει κατακόρυφα την εγκληματικότητα. Το συσσωρευμένο κύμα προσφύγων που διογκώνεται μέρα με την ημέρα, δεν μπορεί να ελεγχθεί από την τοπική κοινωνία.


-Η διέλευση των φορτηγών εξυπηρετεί κυρίως την Βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου και την Εμπορευματική δραστηριότητα του Νομού Αττικής.
-Προβλήματα κυκλοφοριακά (στην οδό Αποστόλου Παύλου και Δαμασκηνού υπάρχουν ουρές εκατοντάδων μέτρων από τροχοφόρα οχήματα και ΡΡ).
-Φθορές και καταστροφές του οδοστρώματος των παραπάνω οδών, μιας και αυτές δεν έχουν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές για να εξυπηρετούν τόσο μεγάλο όγκο τροχοφόρων οχημάτων.
-Προβλήματα ασφάλειας από την διέλευση των τροχοφόρων για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης μας (η διέλευση γίνεται έμπροσθεν του μεγαλύτερου παιδικού σταθμού του Δήμου που βρίσκεται επί της Απ. Παύλου).
-Η αισθητική υποβάθμιση του κέντρου και της πόλης της Κορίνθου (κιγκλιδώματα πολλών μέτρων περιφράσσουν το λιμάνι), υποβαθμίζει συνολικά και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων.
-Προβλήματα περιβαλλοντολογικά, ηχορύπανσης (η διέλευση μέσα από τον κεντρικό οικιστικό ιστό της πόλης 60.000 κατά μέσο όρο νταλικών το χρόνο προκαλούν υπερβολική ρύπανση) με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να υποφέρουν από πονοκεφάλους, αναπνευστικά προβλήματα μιας και οι ανεξέλεγκτες εκπομπές καυσαερίων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, πρωτίστως των παιδιών και των δημοτών.
Δεν γίνεται κανένας έλεγχος για τα διακινούμενα φορτία από το λιμάνι της Κορίνθου, με αποτέλεσμα όπως κατ’ επανάληψη έχει καταγγελθεί δημόσια, να διέρχονται και επικίνδυνα φορτία όπως χαρακτηρίζονται σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση ADR.
-Ο εμπορικός κόσμος της Κορίνθου, πέρα των καθημερινών αντιδράσεων των κατοίκων, διαμαρτύρεται αδιάλειπτα με επιστολές προς τους υπευθύνους φορείς (Υπουργείο Ανάπτυξης, Τουρισμού).
-Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αποφασίζει τα τελευταία χρόνια μονομερώς την αύξηση του μεταφορικού όγκου στο λιμάνι της Κορίνθου, αγνοώντας επιδεικτικά να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τραγικά αδιέξοδα στην πόλη μας.
-Με το υπ’ αριθμ. 201/01 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 159 α’/16-7-01) συστάθηκε ίδιο νομικό πρόσωπο ως «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κορίνθου» όπου με το ίδιο διάταγμα (παρ. 2) ορίζεται και η εφαρμογή του νοικού αυτού προσώπου και αρχίζει από το διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως επειδή το πρόβλημα αφορούσε και άλλους Δήμους, το θέμα απασχόλησε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με το υπ’ αριθμ. 23654/13-5-05 έγγραφό του, έκανε αποδεκτή την 108/2005 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία «μετά τη δημοσίευση των Π.Δ./των περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων κρατικών ταμείων, τα αντίστοιχα δημοτικά λιμενικά ταμεία μπορεί να ασκούν τις αρμοδιότητές τους ακόμα και αν δεν έχει εκδοθεί το Π.Δ/μα περί καταργήσεως του υφιστάμενου (κρατικού) λιμενικού ταμείου». Αυτό με την προϋπόθεση ότι έχει συντρέξει ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τους και είναι δυνατή η υποκατάσταση του νέου νομικού προσώπου κατ’ άρθρο 28 παρ. 7 του Ν. 2738/99 στα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κρατικού λιμενικού ταμείου. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 194/08 απόφασή του όρισε τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όμως ουδέποτε λειτούργησε δεδομένης της άρνησης του κρατικού λιμενικού ταμείου Κορινθίας να παραδώσει την περιουσία του χωρίς βέβαια να υπάρχει κανένα απολύτως κώλυμα, αλλά και χωρίς να δοθεί στο Δήμο κάποια έγγραφη αρνητική απάντηση.
-Επίσης υπάρχει άρνηση του Υπουργείου να παραχωρήσει και την «χερσαία ζώνη» του λιμένα στο Δήμο μας με σκοπό την ανάπλαση και την αξιοποίησή του (σημερινός χώρος κάτω από το Δημοτικό Θέατρο και την ανακαινισθείσα πλατεία Φλοίσβου).
-Το λιμάνι της Κορίνθου δεν μπορεί να αναπτυχθεί όπως προβλέπεται από το Εθνικό Χωροταξικό.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο Δήμος Κορινθίων έχοντας επίγνωση της σοβαρής κατάστασης των ανωτέρω προβλημάτων, έχει προγραμματίσει μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει την εικόνα της Κορίνθου και να αναβαθμίσει συνολικά το παραλιακό μέτωπο, συμπεριλαμβανομένου και των προσχώσεων του Αγ. Νικολάου.
Η επίχωση της θαλάσσιας αυτής περιοχής, προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κορίνθου του έτους 1987 που έχει εγκριθεί από την πολιτεία (ΦΕΚ Δ’/190/11-3-1987). Η αξιοποίηση του λιμανιού της Κορίνθου είναι λογικό να συμπεριλάβει και τα μπαζώματα του Αγίου Νικολάου όπως επιθυμούν οι συνδημότες μας και όπως προβλέπεται από τις μελέτες που έχουν γνωστοποιηθεί και κατατεθεί στο Δήμο Κορινθίων (Πανεπιστήμιο Πεσκάρα).
Ο Δήμος Κορινθίων ήδη από την δεκαετία του 1980 έχει αναλάβει την υποχρέωση συντήρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένος Κορίνθου. Αυτό σημαίνει την διάθεση του να ξεκινήσει εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος, του πρασίνου, των εγκαταστάσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και των εν γένει υποδομών που άπτονται του τομέα καθαρισμού.
Το λιμάνι της Κορίνθου βρίσκεται στο κέντρο πολλαπλών προορισμών όπως είναι η Αρχαία Κόρινθος, η Αθήνα, οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, η Αρχαία Σικυώνα, η Νεμέα αλλά και η Διώρυγα της Κορίνθου. Ο Δήμος επιθυμεί να αποχαρακτηριστεί αυτό από λιμάνι εθνικής σημασίας (εξάλλου δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις) και να χαρακτηρισθεί ως τουριστικό, δημιουργώντας μια μαρίνα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η εμπορική του χρήση θα παραμείνει για να εξυπηρετεί μόνο τις τοπικές βιομηχανίες.
Η δημιουργία μαρίνας στο λιμάνι της Κορίνθου, μπορεί να εξυπηρετήσει με επιτυχία τις ήδη κορεσμένες και ακριβές μαρίνες της Αττικής (μέσω του Ισθμού της Κορίνθου). Ήδη ο Δήμος, με σκοπό την ανάπτυξη του λιμανιού, έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες που επιθυμούν και μπορούν να αναλάβουν το σημαντικό αυτό project.
Ο Δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναδείξει το λιμάνι ως σημαντικό τμήμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της περιοχής και κατ’ επέκταση της Εθνικής. Η Δημοτική Αρχή έχει προνοήσει να έχει έτοιμες προμελέτες για την μετατροπή του σε μαρίνα αναψυχής, αφού οι συνδημότες μας, οι φορείς, ο Εμπορικός Σύλλογος επιθυμούν και υποστηρίζουν με σθένος τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Η Δημοτική Αρχή, θεωρεί ότι η μετατροπή του λιμανιού σε τουριστικού χαρακτήρα, θα διευκολύνει την αναβάθμιση της πόλης της Κορίνθου και κατ’ επέκταση του Δήμου μας, θα προσδώσει επιπλέον κύρος στην ιστορική μας πόλη ξαναβάζοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη την Κόρινθο, σαν ένα σημείο αναφοράς και προορισμού για τους επισκέπτες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε ότι μετά την συνάντηση που είχαμε πρόσφατα στο Υπουργείο σας και σας εκθέσαμε προφορικά το θέμα του Λιμανιού της Κορίνθου αλλά και τα προβλήματα που σας εκθέσαμε στο έγγραφό μας αυτό, θα συνηγορήσετε και θα προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε:
Το Λιμάνι να αποχαρακτηριστεί από εθνικής σημασίας και να χαρακτηριστεί ως ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ.
Να παραχωρηθεί στο Δήμο Κορινθίων και να λειτουργήσει ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κορινθίων
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Μ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΑΛΕΚΟΣ: Δώστε μας το λιμάνι τώρα..!"