Την πεποίθησή του πως η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την ευρωζώνη συνολικά, εκφράζει με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε και προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωομόλογο, ως μέσον στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της ευρωζώνης.
Ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να γίνει άμεσα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή.
"Η κεντρική ιδέα", τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, "είναι ότι, χώρες πρόθυμες να θεραπεύσουν παλαιές αδυναμίες τους και να διορθώσουν προηγούμενα σφάλματά τους, πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν", εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη-μέλη.
"Ο “Μόνιμος Μηχανισμός Σωτηρίας”, που τώρα θεμελιώνουμε, θα προσφέρει μικρή βοήθεια σε οικονομίες που κλονίζονται από χρόνιες ανισορροπίες. Η “συμμετοχή ιδιωτών στη διασπορά ρίσκου” θα εκτοξεύσει τα spreads. Και αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο υπερχρεωμένες χώρες. Όπως φαίνεται, από τη στιγμή που μια χώρα έχει πρόβλημα, τίποτε δεν θα μπορεί πια να τη σώσει από σκληρή “τιμωρία”. Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα τιμωρούν στο μέλλον κάθε σφάλμα του παρελθόντος. Και το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει για ολόκληρη την ευρωζώνη", τονίζει ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η έκδοση ευρωομολόγων για συγκεκριμένα έργα, θα φέρει το “φρέσκο χρήμα”, που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Χαιρετίζει η κυβέρνηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ελπίδα, η ενέργεια του Αντώνη Σαμαρά να αποτελέσει πλέον πάγια θέση του κόμματος της ΝΔ "για την υποστήριξη αυτής της, εξαιρετικής σημασίας, πρότασης".
Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, πρόκειται για μια πρόταση "που αναπτύσσει και υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και παρά το γεγονός ότι μόλις χθες η ΝΔ χαρακτήριζε την πρότασή μας αυτή “επικοινωνιακό τέχνασμα”.
"Ελπίζουμε ακόμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, έστω και τώρα, να βαδίσει στο δρόμο της υπευθυνότητας, κάτι που οφείλει στον ελληνικό λαό", κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Πηγή:nooz.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Επιστολή Σαμαρά σε Μπαρόζο υπέρ ευρωομολόγου"