Καμία επίπτωση δεν υπάρχει – προς το παρόν – στις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο (Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάνας), ενώ όλες οι ελληνικές εταιρείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των αναταραχών στην χώρα. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη χώρα της περιοχής όπου οι ΗΠΑ και η Δύση διαθέτουν συμφέροντα , για αυτό θεωρούν ότι η Αίγυπτος θα οδηγηθεί σε μια ομαλή μετάβαση σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αμβλυνθεί η λαϊκή οργή.
Επιπλέον, οι σχέσεις των ελληνικών εταιρειών με τους Αιγύπτιους είναι στενές, ως εκ τούτου αναμένεται να μην σημειωθούν προβλήματα.
Η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς είναι χαμηλή καθώς διαθέτει συνολικό ενεργητικό 1,7 δις. ευρώ και 48 καταστήματα τα οποία λειτουργούν κανονικά, ενώ δεν έχει δοθεί καμία εντολή για κλείσιμο η περιορισμό της λειτουργίας. Οι καταθέσεις φθάνουν το 1,3 δισ. ευρώ ενώ τα δάνεια ανέρχονται σε 817 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα διαθέτει 16 καταστήματα και ως τράπεζα έχει συμμετάσχει σε κοινοπρακτικά δάνεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Μεγαλύτερη έκθεση στην χώρα διαθέτει η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάνας η οποία κατέχει δυο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου στο Beni Suef και την Αλεξάνδρεια. Οι συνολικές πωλήσεις των δυο μονάδων στην περιοχή φθάνουν τα 272 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη φθάνουν τα 102 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η εκεί διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά μέχρι τώρα η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Ανάλογα δεν δείχνουν ανήσυχοι στον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος έχει σημαντική παραγωγή πετρελαίου σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η Gaz de France και η Shell. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνιστά έσοδο για τον Δημόσιο, καθώς η παραγωγή αγοράζεται από το κράτος, το οποίο και την εμπορεύεται.
Συνολικά οι ελληνικές επενδύσεις που ήδη λειτουργούν στην χώρα εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 7οο εκατ. δολάρια, ενώ πέραν των επιχειρήσεων που προαναφέρθηκαν, παρουσία έχουν η Pyramids Paper Mill του ομίλου Ζερίτη, η Chipita του ομίλου Ολαγιάν, η Ιντραλότ, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες με δρομολόγια και γραφεία, η Energean Oil που έχει ξεκινήσει γεωτρητικό πρόγραμμα, ο όμιλος Κοπελούζου που έχει σχεδιάσει μεγάλες επενδύσεις στην αιολική ενέργεια κ.α.
Πηγή:Ο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δεν ανησυχούν για την Αίγυπτο οι ελληνικές επιχειρήσεις"