Συνέντευξη έδωσε το πρωί ο Πάνος Μπεγλίτης στον δημοσιογράφο της ΝΕΤ Παναγιώτη Τσούτσια τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για το μεγάλο θέμα της οικονομίας.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου ο Κορίνθιος υπουργός δεν δίστασε ακόμα μία φορά να μιλήσει με την γλώσσα του ρεαλισμού που πολλές φορές τον φέρνει αντιμέτωπο ακόμα και με συναδέλφους του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, να δούμε μερικά ζητήματα και με τη βοήθεια του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος είναι και στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας μέρα κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Τσούτσια και καλό μήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης! Κύριε Μπεγλίτη να ξεκινήσουμε με τα γεγονότα της Αιγύπτου, αφού εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τα πράγματα από μας, κατ΄ αρχήν και ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει μια συνεργασία, τι ακριβώς γίνεται σε σχέση με τα μέτρα που παίρνουμε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Υπάρχει μια στενή συνεργασία και ένας συντονισμός με το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει την ευθύνη για τη διαδικασία απεμπλοκής Ελλήνων ομογενών ή Ελλήνων πολιτών που βρέθηκαν στη δίνη των γεγονότων στην Αίγυπτο, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια αυτή την περίοδο. Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, αποστέλλονται τρία μεταφορικά αεροσκάφη C130, για να πάρουν τους Έλληνες ομογενείς από την Αίγυπτο, σε συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Παρακολουθούμε, βεβαίως, κι εμείς ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με κέντρο τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Γιατί όσο και να φαίνεται παράδοξο, επηρεάζουν τις ευρύτερες ισορροπίες, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια νευραλγική στρατηγικά περιοχή, πολύ περισσότερο στη σημερινή περίοδο που συμπυκνώνει και εκφράζει εξαιρετικά στρατηγικά συμφέροντα, λόγω και του ενεργειακού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για την περιοχή.
Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές δε θα αφήσουν ανεπηρέαστη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, με ότι αυτό σημαίνει την επόμενη περίοδο, για τις όποιες αναμενόμενες εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκίνησε στην Τυνησία και φτάνει στην Αίγυπτο, φοβάστε να είναι μεταδοτικό αυτό; Μεταδοτικό το λέω, καταλάβατε με ποια έννοια;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι κατάλαβα. Αυτός δεν είναι φόβος, είναι πλέον η πραγματικότητα.
Όσο και να επιχειρεί κανείς και βλέπουμε τις τελευταίες μέρες και από την Ευρώπη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξορκίζουν αυτό το φόβο, είναι μια πραγματικότητα που οικοδομήθηκε χρόνο με το χρόνο, μέρα με την ημέρα, μέσα στην κοινωνία των αραβικών χωρών.
Αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής, πρέπει να διαχειριστεί αυτή την πραγματικότητα με τον πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο. Ένας τρόπος, δυστυχώς, που έλειψε για πολλά χρόνια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου εθεωρείτο, τουλάχιστον από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ήταν ένας χώρος που ελεγχόταν από καθεστώτα κάθε άλλο παρά δημοκρατικά.
Είναι μια νέα περίοδος για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, έστω και με μεταβατικές λύσεις, για ένα βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Είναι, όμως, βαθιές οι ρήξεις, τεκτονικές -να μου επιτρέψετε να πω- γεωλογικά μεταφέροντας έναν όρο, σε έναν χώρο πραγματικά μεγάλων συγκρούσεων και που θα παράξει νέα αστάθεια.
Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα και για την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την Ελλάδα, αυτό ήθελα να σας πω, η θέση της δικιάς μας χώρας είναι σε ένα κρίσιμο σημείο στο χάρτη, άρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το ρόλο της Ελλάδας σε αυτή, τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έτσι πρέπει να είναι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι πάντα και όχι με συνέπεια, ακολούθησε μια αντιφατική πολιτική στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, με δύο κέντρα, ένα σε σχέση με το Ισραήλ και ένα σε σχέση με τους Παλαιστίνιους και γενικότερα με τον αραβικό κόσμο. Μια στρατηγική που παρήγαγε, πολλές φορές, περισσότερες εκρηκτικές αντιφάσεις, γι΄ αυτό και ήταν αναξιόπιστη.
Η Ελλάδα έχει να παίξει ένα ρόλο και πρέπει να τον αναδείξουμε, όχι μόνο λόγω ιστορικών σχέσεων με τους πρωταγωνιστές της περιοχής, με τον αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ, αλλά και λόγω της στρατηγικής θέσης που έχει γεωγραφικά, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μια χώρα σημαντική, δυναμική, με δημοκρατικούς θεσμούς, μια χώρα εξαγωγός σταθερότητας και ασφάλειας. Μπορεί η Ελλάδα -και αυτός είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού- να παίξει έναν ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, που θα είναι δύσκολος, γιατί στην περιοχή συμπυκνώνονται και εκφράζονται υψηλά στρατηγικά συμφέροντα που πολλές φορές μας ξεπερνούν. Ωστόσο, πρέπει και θα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και το ρόλο μας στην περιοχή.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε είναι ο ένας στόχος, ο δεύτερος στόχος όμως δένει και με την οικονομία, όταν είσαι μια χώρα αδύναμη οικονομικά πολύ λιγότερα πράγματα μπορείς να κάνεις, έτσι δεν είναι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν πιστεύω σε αυτόν τον «μύθο» περί αδύναμης χώρας, παρά την κρίσιμη συγκυρία την οποία βιώνουμε, ως χώρα και ως λαός, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.
Η Ελλάδα παραμένει πάντα μια ισχυρή χώρα, ανάμεσα στις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, με ισότιμη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στους Περιφερειακούς Διεθνείς Οργανισμούς. Έχει καλλιεργήσει κι έχει εμπεδώσει δυναμικές σχέσεις συνεργασίας με πολλούς σημαντικούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Είμαστε χώρα που, παρά την κρίσιμη αυτή εσωτερική συγκυρία, παραμένει πάντα πόλος σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή και αυτό το στοιχείο αξιοποιούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας έρθουμε στο εσωτερικό μέτωπο κ. Μπεγλίτη. Η Κυβέρνηση έχει ανοίξει πολλά μέτωπα αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε να δούμε και ποια μέτρα θα είναι για το 2012-2013-2014;
Διάβαζα σήμερα στα Νέα ότι «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2012 λέει περισσότερους φόρους λιγότερες προσλήψεις και διάφορα άλλα» και υπάρχει ένα κλίμα στον κόσμο ότι και τι άλλο θα μας έρθει; Κανείς δεν ξέρει δηλαδή, λέμε ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα, αλλά ξαφνικά εμφανίζονται και καινούρια μέτρα κάθε φορά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θεωρώ ότι οι εξελίξεις γύρω από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, είναι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά ευρύτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για ποιο δάνειο τώρα; Για το δάνειο των 110; Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Για το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γι΄ αυτό μιλάμε για χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής.
Υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις μετά τη στροφή που κάνει η Γερμανία για τη στήριξη του ευρώ και της Ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ τι όρους βάζει όμως η Γερμανία σε αυτό; Εκεί είναι ένα θέμα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί και θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Το σημαντικό, στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, είναι η χώρα μας να εξασφαλίσει όχι μόνο τη χρονική επιμήκυνση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων, αλλά να μην υποστούμε πιέσεις για πιο ισχυρά ή περισσότερα μέτρα.
Είμαστε σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός και τα μικρομεσαία στρώματα δεν μπορούν να αντέξουν άλλες περικοπές. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία όταν αυτή βρίσκεται σε έναν υφεσιακό κύκλο, από τον οποίον πρέπει να βγει άμεσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι είμαστε πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές ή πιο μακριά;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια πολιτική συζήτηση που μόνο αρνητικές συνέπειες θα είχε για τη χώρα, τους θεσμούς και την οικονομία, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία την οποία περνάμε.
Θεωρώ ως μη υφιστάμενη οποιαδήποτε προϋπόθεση για να πάμε σε εκλογές τώρα. Θα ήταν επώδυνη αυτή η εκλογική διαδικασία για τη χώρα, πολύ περισσότερο όταν η Κυβέρνησή μας, αγνοώντας το πολιτικό κόστος, στηρίζει όλες τις πολιτικές, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, που έχουμε τις μεταρρυθμίσεις τώρα στις μεταφορές και σε διάφορα άλλα και στα πανεπιστήμια που έρχονται σε λίγο καιρό. Η γνώμη σας είναι ότι πάνε με αργούς ρυθμούς ή με ρυθμούς έτσι όπως πρέπει να πηγαίνουν; Παραδείγματος χάρη τώρα το νομοσχέδιο για τις μεταφορές ήρθε πιο νωρίς στη Βουλή, τρέχει πιο γρήγορα, άλλα πάνε πιο αργά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα μετρούσα τους ρυθμούς με το ταχύμετρο, γιατί θα ήταν λάθος. Μετρώ τις μεταρρυθμίσεις με την αποτελεσματικότητά τους και κυρίως με την ανάγκη να προχωρήσουμε σε ευρύτατες μεταρρυθμίσεις, σπάζοντας παθογένειες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Το πρόβλημα δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η συνέπεια και η αξιοπιστία μας να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις και κυρίως να τις υλοποιήσουμε και εκεί πιστεύω ότι θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τόσο περισσότερο θα κερδίζουμε σε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στα μάτια της κοινής γνώμης και στα μάτια του ελληνικού λαού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η γνώμη σας είναι ότι αν μία ΔΕΚΟ δεν καταφέρει να εξυγιανθεί θα πρέπει να ιδιωτικοποιείται ή να κλείνει; Γιατί υπάρχει και μια τέτοια συζήτηση, τι γίνεται;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν μπορούμε να ζήσουμε με μια προϊστορία των δημοσίων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες συνεχώς σωρεύουν χρέη και δεν παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, αλλά απλώς επιβιώνουν στο όνομα μιας ιδεοληπτικής προσέγγισης του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Θεωρώ λανθασμένη την αντίληψη ότι με κάθε κόστος διατηρώ στη ζωή και υποστηρίζω την επιβίωση μιας ΔΕΚΟ, όταν δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Θεωρώ ότι αυτές οι ΔΕΚΟ πρέπει να εξυγιανθούν και από κει και πέρα να ανοίξει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησής τους. Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι λέξη ταμπού. Πρέπει να νοικοκυρέψουμε το δημόσιο τομέα και το κράτος εν στενή και εν ευρεία εννοία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσω πολύ για τη σύντομη συνομιλία κ. Μπεγλίτη, να είστε καλά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ, καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Θεωρώ ως μη υφιστάμενη οποιαδήποτε προϋπόθεση για να πάμε σε εκλογές τώρα"