Η σχετική ικανοποίηση που επικρατεί εσχάτως στις αγορές αναφορικά με την ευρωζώνη και τις προοπτικές των χωρών της περιφέρειας, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, αποδίδεται στις ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Ένωσης προτίθενται να προβούν σε μια «συνολική λύση» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, κρίση στο επίκεντρο της οποίας είναι το δημόσιο χρέος.

Για την ακρίβεια, οι προτάσεις περί ενίσχυσης του EFSF, του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, τόσο χρηματοδοτικά με την αύξηση του πραγματικού του κεφαλαίου, όσο και στο πεδίο των δραστηριοτήτων του - με την επέκτασή του στη δευτερογενή αγορά για την αγορά ομολόγων ή το χαμηλότοκο δανεισμό το σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είναι ιδέες που έγιναν καλοδεχούμενες από όλους -πολιτικούς και αγορές- και οδήγησαν σε συρρίκνωση των spread και σε ενδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση για την Ανάπτυξη 2011, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», περιέλαβε και την πρόταση για ενίσχυση του εύρους και των δραστηριοτήτων του ESFS.

Αισιόδοξος για την Ελλάδα και την Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη αναφορά που έκανε στο θέμα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για προκλήσεις που έχουν μπροστά τους η Ελλάδα και η Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν σημαντικές διεργασίες αυτή την περίοδο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή, που θα καταλήξουν.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «τα πρώτα θετικά αποτελέσματα» της προσπάθειας της κυβέρνησης και των πολιτών «είναι ορατά και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λάβαμε». Παρατήρησε, ωστόσο, μια αδυναμία στο επικοινωνιακό σκέλος, τονίζοντας ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα «δεν έχουν γίνει, ακόμα, κτήμα των πολιτών».


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ενδείξεις για "συνολική λύση" στην κρίση"