Πέρυσι τέτοιες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προέβλεπε ότι «οι κερδοσκόποι θα χάσουν το πουκάμισό τους».
Ενα χρόνο μετά, η πραγματικότητα τον διαψεύδει και το μόνο που φαίνεται να έχει χαθεί είναι η αξιοπιστία της χώρας, η οποία αδυνατεί να πείσει ότι θα περάσει τον «κάβο του χρέους» αλώβητη.
Οι αποδόσεις των ομολόγων, το περιθώριο (spread) αλλά και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν εκτραπεί σε πολύ χειρότερα επίπεδα από αυτά που επικρατούσαν πριν από την υπογραφή του Μνημονίου.
Οι εξελίξεις στην αγορά καταρρίπτουν στην πράξη τον μύθο «του Μνημονίου που αποσόβησε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας», καθώς τα επιτόκια των περίφημων CDS δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι σήμερα μεγαλύτερος απ’ ό,τι ήταν πέρυσι τον Απρίλιο.
Είναι ενδεικτικό ότι φέτος τα στοιχήματα υπέρ της χρεοκοπίας (η οποία συνδέεται με το μονομερές κούρεμα των ομολόγων) φέτος πολλαπλασιάστηκαν.
Ετσι, πέρυσι ο κίνδυνος χρεοκοπίας, όπως αυτός αποτυπώνεται στην απόδοση του CDS, ήταν περίπου 7%, ενώ φέτος αισίως έφτασε το 13,7%.
Αντίστοιχα κινείται και το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αποκλίνει συστηματικά από το αντίστοιχο των ισχυρών κρατών της Ε.Ε.
Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 8,23% και η απόσταση που το χώριζε από αυτή του γερμανικού τίτλου (περιθώριο) ήταν μόλις 5,21%.
Πηγή : Politis-gr.com
.
0 Response to "Μύθος το «Μνημόνιο που αποσόβησε τον κίνδυνο χρεοκοπίας»"