"Όχι" στην αναδιάρθρωση

29.4.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Την εκτίμηση ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της Τρόικα, Σερβάς Ντερούζ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Επιτροπής, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020. Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο Σ. Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».

Ο Σ. Ντερούζ υποστηρίζει ακόμη ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα είχε μεγάλο κόστος, καθώς «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων», με αποτέλεσμα να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, αν γινόταν αναδιάρθρωση, ενώ το κράτος θα χρειαζόταν και πάλι να συνεχίσει την εξυγίανση.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to ""Όχι" στην αναδιάρθρωση"