Η κοπτοραπτική που πολλές φορές χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή αυτών των δηλώσεων από τα υπόλοιπα ΜΜΕ, εμπεριέχει πάντα τον κίνδυνο της αλλοίωσης των όσων πραγματικά έχουν ειπωθεί.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ανατρέχουμε στην πηγή της συνέντευξης προκειμένου να ανακαλύψουμε την αλήθεια και όχι στην αποσπασματική «version» που πλάθεται κατά το δοκούν, εξυπηρετώντας κάθε είδους συμφέροντα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα -πριν λίγο καιρό-η αποσπασματική χρήση μιας φράσης από άρθρο του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη για την δημόσια περιουσία, όπου οργανωμένα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα θέλησαν να το παρουσιάσουν μέσα από το πρίσμα της στρέβλωσης και να αλλοιώσουν τις απόψεις του.
Στην περίπτωση αυτή ο καθείς μπορούσε να ανατρέξει στο αυτούσιο άρθρο, όπου και διαπίστωνε την παραχάραξη των απόψεων του συγγραφέα που είχε συντελεστεί από τα ΜΜΕ.
Τι γίνεται όμως εάν η πρωτογενής πηγή δεν δημοσιεύει αυτούσια την συνέντευξη , αλλά χρησιμοποιεί την … αποσπασματική «version», ωσάν να αναπαράγει τα δηλωθέντα από άλλη πηγή;
Συμβαίνει και αυτό; θα αναρωτηθεί ο αποσβολωμένος αναγνώστης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το γεγονός φαντάζει παράλογο. Και όμως, όπως διαπίστωσα προ ημερών το παράλογο καταλαμβάνει το στασίδι της λογικής.
Παράδειγμα ο ραδιοφωνικός σταθμός flash ,στου οποίου το site ανέτρεξα αναζητώντας το πρωτότυπο κείμενο μιας συνέντευξης του κ. Χρήστου Σταϊκούρα ,η οποία είχε απασχολήσει την επικαιρότητα.
Mε έκπληξη διαπίστωσα ότι η πρωτογενής πηγή δεν παρουσιάζει το κείμενο της συνεντεύξεως αυτούσιο , αλλά χρησιμοποιεί την μέθοδο της ….αποσπασματικής συρραφής!
Μάλιστα κατά τέτοιον τρόπο όπου ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζεται να απαντά σε … άγνωστη ερώτηση και να διαστρεβλώνονται οι απόψεις του.(Το αποσπασματικό κείμενο που δημοσιεύει ο flash εδώ και η πλήρης απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύεται στο site του κ. Σταϊκούρα εδώ. )
Και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Για ποιο λόγο την εποχή του διαδικτύου (όπου δεν υπάρχει περιορισμός χώρου) δεν δημοσιεύει ο flash την πλήρη απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων;
Από που μπορεί κανείς να κρίνει τα όσα πραγματικά έχουν ειπωθεί σε μια συνέντευξη, αν όχι από την πηγή;
Πως είναι όμως δυνατόν η πηγή μιας συνέντευξης να χρησιμοποιεί αποσπασματική συρραφή κατά το δοκούν;
Είναι σύμφωνο με τους κανόνες της δεοντολογίας ή και αυτή θυσιάζεται στην εποχή του Μνημονίου;
Πηγή : Politis-gr.com
0 Response to "Η κοπτοραπτική των ΜΜΕ όπου το παράλογο καταλαμβάνει το στασίδι της λογικής"