Ο περιφερειάρχης και το Πε. Συ έχουν να διαχειριστούν την επόμενη πενταετία σημαντικά κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα, αλλά και τα σχήματα μέσω των οποίων αυτά θα αξιοποιηθούν, είναι ήδη δεδομένα και σε γενικές γραμμές αυτά περιγράφονται στο ίδιο το κείμενο του ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
1. Η στρατηγική προσέγγιση είναι να γίνουν οι περιφέρειες πόλος έλξης και εγκατάστασης επιχειρήσεων.
2. Το μέλλον κάθε ελληνικής περιφέρειας εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού ιστού της, η οποία συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις σε κλάδους παραγωγής.
3. Η προσαρμογή των αγορών εργασίας και προϊόντων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημόσιας διοίκησης θα συνεισφέρουν στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της οικονομίας των περιφερειών της χώρας.
4. Γενικός στόχος είναι η στοχευμένη προσέλκυση επενδυτών. Η βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος και υποστηρικτικών δομών, υποδομών και μηχανισμών και των εργαλείων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Όποιοι πόροι, λοιπόν, διατεθούν για τις περιφέρειες από το ΕΣΠΑ, θα δοθούν στους επιχειρηματίες, για να εκμεταλλευτούν παραγωγικούς τομείς και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Τα τοπικά και περιφερειακά κρατικά όργανα, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα προωθήσουν συνεργασίες με μονοπωλιακούς ομίλους που θα αναλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής (οδικά δίκτυα, συστήματα μεταφορών), τομείς όπως η ενέργεια, (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πράσινη ανάπτυξη) κ.λπ. Ήδη, αν ρίξει κανείς μια ματιά στους καταλόγους και δει το ποιοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για ποιο έργο, θα καταλάβουν πού θα πάνε τα χοντρά πακέτα του ΕΣΠΑ και πού τα ψίχουλα. Θα διαπιστώσει ότι οι δήμοι, σε συνεργασία με επιχειρηματίες, υποβάλλουν προτάσεις για επενδύσεις σε τομείς όπως αγροτουρισμός, ιαματικός, ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός, συνεδριακός τουρισμός.
Στο νόμο «Καλλικράτη» ρητά δηλώνεται ότι η Τοπική Διοίκηση πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Να συμβάλει στη δημιουργία «φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις».
Οι εκλεγμένοι, με βάση τον «Καλλικράτη», πρέπει να συμβάλουν στην «απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων» των περιοχών τους. Δηλαδή, αναλαμβάνουν το καθήκον να εξειδικεύσουν τι ακριβώς μπορεί να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις, οι ξένοι και ντόπιοι κεφαλαιοκράτες από κάθε περιοχή. Τι μπορεί να ξεπουληθεί. Η κυβέρνηση μπορεί να «κλείνει» τις μεγάλες συμφωνίες, οι εκλεγμένοι της Τοπικής Διοίκησης όμως έχουν την ευθύνη να προτείνουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά προγράμματα και το ξεπούλημα.
Για να γίνει αυτό έγινε προηγουμένως, μέσω του «Καλλικράτη», μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση σε πολλούς τομείς, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, η διαχείριση απορριμμάτων, η ενέργεια, ο τουρισμός.
Η Πελοπόννησος μπορεί να πουλήσει πολιτισμό, γη , ήλιο και αέρα για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά των επιχειρηματιών. Όλοι οι δήμοι και η περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπεται να συμβάλει, ώστε να προχωρήσουν τα οδικά έργα για να γίνει η Πελοπόννησος, με τα χρήματα των εργαζομένων, ένας μεγάλος κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων.
Ο «Καλλικράτης» αναθέτει την αξιοποίηση των «αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων» κάθε περιοχής στην Τοπική Διοίκηση, τα οποία θα προχωρήσουν, αξιοποιώντας συμβάσεις παραχώρησης ακινήτων και οικοπέδων στους επιχειρηματίες, με προώθηση των ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα, τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πολλά από αυτά προχωράνε ήδη με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης για «αύξηση επενδύσεων», «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και «ανάπτυξη», αφορά τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων. Αυτός ο στόχος περνά κατ' εξοχήν μέσα από τον νόμο «Καλλικράτη».
Τα εργαλεία τα έχουν ήδη στα χέρια τους. Θα προωθηθούν ακόμα περισσότερες Συμπράξεις
0 Response to "“Καλλικράτης” και ΕΣΠΑ ως μέσα εφαρμογής αντιλαϊκής πολιτικής"