Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
19.4.11
Οι αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν ο τουρισμός και ο πολιτισμός, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των τοπικών φορέων με τον Υπουργό Πολιτισμού. Η Βουλευτής κα. Κατερίνα Φαρμάκη-Γκέκη, παρευρέθηκε στη συζήτηση και τοποθετήθηκε για μια σειρά σχετικών ζητημάτων που απασχολούν το Νομό Κορινθίας και την Περιφέρειας Πελοποννήσου εν γένει. Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της έχουν ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Κατʼ αρχάς θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Περιφέρειά μας και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει, για μια ανοιχτή διαβούλευση με το σύνολο των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα του Υπουργείου σας. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου σας και τα οποία έχουν εξαιρετική σημασία για το Νομό Κορινθίας, αλλά και για την περιφέρεια Πελοποννήσου εν γένει.
Κατʼ αρχάς σʼ ότι αφορά το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης στο χώρο του πολιτισμού με βάση τη φιλοσοφία του «Καλλικράτη». Ορθώς έχει αναφερθεί από το Υπουργείο ότι η στόχευση θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός «πολιτιστικού Καλλικράτη», η διαχείριση δηλαδή από τις τοπικές κοινωνίες, ενός μεγάλου μέρους του πολιτιστικού τους πλούτου. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις έχουν την γνώση και την ικανότητα -ειδικά μέσω της διοικητικής μεταρρύθμισης που υλοποιήθηκε- να διαχειριστούν με επιτυχία τέτοιες καταστάσεις.
Επιπλέον, στις επισκέψεις σας σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, ανακοινώσατε την παραχώρηση εκτάσεων και εγκαταστάσεων που υπάγονταν στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα και οι εκτάσεις αυτές δεν έτυχαν καμίας ή έτυχαν περιορισμένης αξιοποίησης, ζημιώνοντας πολλαπλά το κράτος και περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Σʼ ότι αφορά στον τομέα του Τουρισμού, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως η Πελοπόννησος είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες τόσο για χειμερινές όσο και για καλοκαιρινές αποδράσεις. Το πρόγραμμα «πράσινος τουρισμός» που εξαγγέλθηκε πριν λίγους μήνες κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Πρέπει όμως –και εδώ είναι το μείζον- να αναπτυχθεί μια συλλογική και ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε και να αναπτύξουμε επαρκώς έναν τόσο σημαντικό τομέα της οικονομίας μας. Πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσπάθειες, όπως είναι για παράδειγμα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός είναι εκείνος που στηρίζεται στον πολιτισμό και τις τοπικές ιδιαιτερότητες και νομίζω ότι εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα ζητήματα που θίγουμε έχουν τεράστια σημασία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Πρέπει οι λύσεις που θα υιοθετηθούν να είναι οι πλέον στοχευμένες και βιώσιμες. Και σʼ αυτό ακριβώς το πλαίσιο θεωρώ πως η ισχυρή πλέον τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει τον ρόλο που της αρμόζει.»
Επιπροσθέτως, ο κος Γερουλάνος στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καινούργια διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και στις νέες δυνατότητες που διανοίγονται για τις Περιφέρειες στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Τόνισε την σπουδαιότητα που έχει για τους νομούς της Πελοποννήσου, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στους συγκεκρμένους τομείς, προκειμένου να συνδυαστεί αποτελεσματικά το φυσικό κάλλος με τους αρχαιολογικούς χώρους.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτισμού, ο κάθε νομός ξεχωριστά πρέπει να εκπονήσει το δικό του στρατηγικό σχεδιασμό με κύριο γνώμονα την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης που θα συνδυάζει τις πολιτιστικές δραστηριοτήτες της κάθε περιοχής, με την αξιοποίηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και την προσφορά σύγχρονων τουριστικών υπηρεσιών. Βασικό μέλημα αποτελεί η προσφορά στον επισκέπτη πολλαπλών επιλογών, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο όχι μόνο για την επίσκεψη και την διαμονή του στην περιοχή, αλλά και για την πραγματική εκμάθηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς, των ηθών, των εθίμων, των φυσιολατρικών της δυνατοτήτων, καθώς και των γαστρονομικών της συνηθειών. Μʼ αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο σε δύο τόσο σημαντικούς τομείς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία διαθέτει πραγματικά τεράστιες δυνατότητες. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Γερουλάνο, το βασικότερο στοιχείο είναι ότι πλέον τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να ιεραρχήσουν οι ίδιες τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.
Οι αποσπασματικές κινήσεις που υλοποιούνταν μέχρι τώρα αποδείχθηκαν στην πράξη αναποτελεσματικές και αντιαναπτυξιακές, σπαταλώντας ουσιαστικά πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες διαβουλεύσεις προκειμένου να αναπτυχθεί μια άμεση και αποτελεσματική εμετάλλευση του πολιτιστικού τους πλούτου και των τουριστικών δυνατοτήτων που διαθέτουν.
Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Κορινθίας
0 Response to "Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"